Menu
Ajax weer wat wijzer na Tournament

Ajax weer wat wijzer na Tournament

Ajax sloot het Amsterdam Tournament af met een 3-2-nederlaag tegen Benfica. Een week voordat de competitie begint, is trainer Martin Jol weer een stuk wijzer. Aanvallend doet zijn team het goed, maar in defensief opzicht moet het beter. ,,We gaven de doelpunten makkelijk weg.”

Jol stuurde tegen Benfica een elftal in het veld dat op veel plaatsen was gewijzigd ten opzichte van het duel twee dagen eerder met Atletico Madrid. Alleen Luis Suarez, Ismaïl Aissati, Jan Vertonghen en Urby Emanuelson kregen opnieuw een basisplaats. Het aangepaste team, met onder andere Kenneth Vermeer, Oleguer en Bruno Silva in de gelederen, kwam al na acht minuten op achterstand door een eigen doelpunt van Aissati. De middenvelder wilde terugspelen op Vermeer maar lepelde de bal per ongeluk over zijn doelman heen. ,,Zo mooi heb ik ze weinig gezien”, zei de Ajax-trainer met een knipoog.

Het was natuurlijk een ongelukkig moment, maar de 0-1 illustreerde wel dat Ajax de doelpunten tijdens het Tournament te makkelijk weggaf. Ook op de 0-2 viel wel wat aan te merken. Angel Di Maria stond helemaal vrij op links, kon counteren richting Ajax-doel en passeerde Vermeer. ,,We moeten beter gaan verdedigen”, zei Jol. ,,Concreter, meer solide. We hebben in twee wedstrijden zes doelpunten tegen gekregen, waarvan de meeste niet nodig waren. Dat moet eruit.”

Maar er waren ook genoeg lichtpunten voor Ajax. Mitchell Donald speelde sterk op het middenveld. Hij hoorde volgens Jol in het rijtje 'verrassingen'. Donald tekende zondag ook voor de fraaie aansluitingstreffer. Hij zette vlak voor rust een combinatie op met Suarez en haalde met links keihard en doeltreffend uit. ,,Terwijl hij hier vorig jaar op het Tournament nog zwaar geblesseerd raakte”, zei Jol. ,,Dat is hartstikke goed en mooi voor zo’n jonge speler. Dat geeft ook vertrouwen en dat is belangrijk.”

Na rust vergrootte Benfica weer de marge. In de 55ste minuut werd de bal na een vrije trap niet goed weggewerkt. Hierdoor kon David Luiz de 1-3 binnenwerken. Na het inbrengen van Dario Cvitanich en Marvin Zeegelaar voor Miralem Sulejmani en Urby Emanuelson werd Ajax weer wat brutaler. Dat leverde in de 78ste minuut een treffer op van Dennis Rommedahl. Na een pass van Suarez gleed de Deen in twee instanties de bal achter Benfica-doelman Moreira. Daarmee was ook de eindstand bepaald.

Met het gelijke spel tegen Atletico Madrid (3-3) en het nipte verlies tegen Benfica, eindigde Ajax op de tweede plaats in het Amsterdam Tournament. ,,Ik vind dat wij het met deze jonge ploeg goed hebben gedaan", zei Jol. ,,We hebben tegen sterke tegenstanders gespeeld en vijf keer gescoord. Dat is niet slecht. Er waren dit weekeinde steeds weer een paar positieve verrassingen, maar ook fouten. En die moeten eruit.”

Voor Ajax begint volgende week zondag de competitie met een uitwedstrijd tegen FC Groningen.

Luis Suarez speelde weer de hele wedstrijd. Luis Suarez speelde weer de hele wedstrijd.
Kenneth Vermeer kreeg tegen Benfica de kans zich te bewijzen onder de lat. Kenneth Vermeer kreeg tegen Benfica de kans zich te bewijzen onder de lat.
Mitchell Donald troost Ismaïl Aissati na diens ongelukkige eigen doelpunt. Mitchell Donald troost Ismaïl Aissati na diens ongelukkige eigen doelpunt.
Dario Cvitanich viel in voor Miralem Sulejmani. Dario Cvitanich viel in voor Miralem Sulejmani.
Dennis Rommedahl werkt de bal binnen. Dennis Rommedahl werkt de bal binnen.
Marvin Zeegelaar zorgde met zijn aanvallende acties voor wat extra dreiging. Marvin Zeegelaar zorgde met zijn aanvallende acties voor wat extra dreiging.
Jan-Arie van der Heijden kwam in de laatste minuten in het veld voor de geblesseerde Zeegelaar. Jan-Arie van der Heijden kwam in de laatste minuten in het veld voor de geblesseerde Zeegelaar.
Carolien Gehrels, wethouder van sport van Amsterdam, reikt de The Amsterdam Sports Award uit aan Tournament-MVP Luisao. Carolien Gehrels, wethouder van sport van Amsterdam, reikt de The Amsterdam Sports Award uit aan Tournament-MVP Luisao.
Benfica werd de winnaar van dit Amsterdam Tournament. Benfica werd de winnaar van dit Amsterdam Tournament.