Menu
Blind: de laatste der mohikanen

Blind: de laatste der mohikanen

De Club van 100 van Ajax telt liefst 150 spelers die meer dan honderd officiële wedstrijden voor Ajax hebben gespeeld. In deze serie zetten we de tien Ajacieden met de meeste duels in de schijnwerpers. Deze week aandacht voor de nummer 3 op de lijst: Danny Blind. De verdediger kwam in totaal tot 493 wedstrijden in dienst van Ajax.

Het is de zomer van 1986 als landskampioen PSV komt winkelen bij concurrent Ajax en Ronald Koeman en Gerald Vanenburg voor een zacht prijsje overneemt. Het zijn de tijden waarin de Eindhovenaren ook voorzichtig visjes uitgooien naar Frank Rijkaard en Marco van Basten. Laatstgenoemde weerstaat gelukkig de lokroep uit Noord-Brabant en ook Rijkaard blijft aan Ajax verbonden. Voor laatstgenoemde komt daar wel een rechtszaak aan te pas, vanwege een voorcontract dat de Ajacied bij PSV heeft getekend. Rijkaard gaat toch niet naar Eindhoven.

Zoals gezegd hengelt PSV in 1986 wel Koeman en Vanenburg binnen. In de media worden grote namen als mogelijke vervangers genoemd, zoals bijvoorbeeld de Engelse international Glenn Hoddle. Maar uiteindelijk beperkt Ajax-trainer Johan Cruijff zich tot de Nederlandse competitie met het contracteren van Arnold Scholten (FC Den Bosch), Jan Wouters (FC Utrecht) en Danny Blind (Sparta). Uit het buitenland komt Alastair Dick (Tottenham Hotspur) de Ajax-selectie versterken.

Blind is dan bijna 25 jaar, maar heeft als Spartaan al wel twee interlands achter zijn naam staan. De Zeeuwse verdediger maakt op 24 augustus 1986 in en tegen Haarlem zijn competitiedebuut voor Ajax (0-3-zege). Drie dagen later start hij echter op de bank in het thuisduel met ADO Den Haag, dat verrassend met 2-3 zegeviert in het Olympisch Stadion. Uiteindelijk maakt hij na 23 minuten toch zijn opwachting als vervanger van Ronald Spelbos. Weer vier dagen later husselt Cruijff zijn elftal door elkaar voor de topper in eigen huis tegen PSV, dat met Koeman en Vanenburg in de gelederen aantreedt. Blind heeft zijn basisplaats terug en Ajax wint met 3-0. Uitblinker Marco van Basten scoort twee keer, Aron Winter lukt dat een keer.

Vanaf dat moment lijkt Cruijff de poppetjes op de juiste plaats te hebben gezet. Alleen is de prestatiecurve van Ajax gedurende het seizoen net te wisselvallig om aanspraak te maken op de landstitel, die opnieuw naar PSV gaat. In Europees verband is er wel groot succes voor de Amsterdammers. Blind, die zich in Amsterdam razendsnel heeft aangepast, mist echter de Europa Cup 2-finale tegen Lokomotive Leipzig vanwege een blessure, opgelopen bij een partijtje rugby op het strand. Desondanks deelt hij na afloop mee in de feestvreugde, dankzij Marco van Basten die in Athene de enige treffer van de wedstrijd maakt.

Danny Blind en de Ajax-fans op het volgepakte Leidseplein zijn uitzinnig: Ajax is kampioen van het seizoen 1994 - 1995. Het is een van de vijf kampioenschappen die Blind (493 duels in Ajax 1) vierde als Ajacied. Danny Blind en de Ajax-fans op het volgepakte Leidseplein zijn uitzinnig: Ajax is kampioen van het seizoen 1994 - 1995. Het is een van de vijf kampioenschappen die Blind (493 duels in Ajax 1) vierde als Ajacied.

Een jaar later krijgt Blind een herkansing als Ajax opnieuw weet door te dringen tot de finale van de Europa Cup 2, het toenmalige toernooi voor bekerwinnaars. Daarin stuit de titelverdediger op het Belgische KV Mechelen, dat onder leiding staat van de voormalige Ajax-trainer Aad de Mos. Maar ook nu is de finale Blind niet gunstig gezind, want al na een kwartier spelen krijgt hij de rode kaart van scheidsrechter Dieter Pauly, nadat hij de doorgebroken Marc Emmers vloert. Door een treffer van de Nederlander Piet den Boer grijpt Ajax naast de tweede Europa Cup 2 op rij.

Vervolgens presteert Ajax in Europa een aantal seizoenen wat minder. De Amsterdamse club wordt voor de jaargang 1990 - 1991 zelfs uitgesloten van Europees voetbal als straf voor het staafincident tijdens de Europa Cup-wedstrijd Ajax – Austria Wien in 1989.

In het seizoen 1991 - 1992 maken Blind en de zijnen echter een glorieuze rentree in Europa. Nadat Leo Beenhakker tijdens het seizoen een lokroep van zijn oude liefde Real Madrid niet kan weerstaan, is Louis van Gaal zijn opvolger. De Amsterdammer laat vervolgens oude tijden herleven. De 40-jarige coach leidt zijn team naar de UEFA Cup-finale tegen Torino. Na een 2-2-gelijkspel op Italiaanse bodem blijft Ajax in de return met kunst en vliegwerk overeind: 0-0. Aanvoerder Blind tilt daarna de bokaal omhoog in een uitzinnig Olympisch Stadion.

Vele prijzen later is in 1995 in Wenen hetzelfde ritueel zichtbaar. Ditmaal is het alleen de Champions League-beker die Blind krijgt overhandigd na een 1-0-zege op AC Milan in de finale. Nog datzelfde jaar weet Blind opnieuw alle camera’s op zich gericht als hij in Tokio mag aanleggen voor de allesbeslissende strafschop in de Wereldbekerfinale tegen het Braziliaanse Grêmio. Hevig kuchend loopt de aanvoerder van Ajax naar de penaltystip. Blind schiet vervolgens raak en bezorgt zijn club de tweede Wereldbeker uit de clubgeschiedenis.

Blind wint verder tussen 1986 en 1999 met Ajax vijfmaal de landstitel, vier keer de nationale beker, driemaal de Nederlandse Supercup en eenmaal de Europese Supercup. Daarmee behoort hij tot de meest succesvolle Ajacieden aller tijden. Blind weerstaat in zijn loopbaan bovendien de vele aanbiedingen uit het buitenland. In dat opzicht behoort hij tot de laatste der mohikanen voor wie clubliefde belangrijker was dan geld.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst