Menu
Docu 'Ajax in China' in première op het Ajax Winterfestival 2019

Docu 'Ajax in China' in première op het Ajax Winterfestival 2019

Ajax TV reisde in oktober naar China, om te laten zien wat Ajax (vooral op voetbalgebied) precies doet in het grootste land van Azië. Het resultaat van de wereldreis is de documentaire 'Ajax in China'. De docu beleeft zijn première op het Ajax Winterfestival 2019. Het festival wordt zondag 29 december gehouden in de Johan Cruijff ArenA.


Een ticket voor het Ajax Winterfestival (€ 25) geeft toegang tot alle documentaires, het complete programma buiten de zalen én de self-guided tour door de ArenA en de Ajax Gallery of Fame. Tijdens de tour kom je op plekken die normaal alleen voor spelers en staf toegankelijk zijn, waaronder natuurlijk het kleedkamergebied.

Tickets
Voor de opnames van de documentaire werd eerst de Chinese stad Meizhou bezocht. Hier is de jeugdopleiding van Guangzhou R&F gevestigd. Momenteel zorgen 7 Ajacieden ervoor dat de opleiding van de Chinese voetbalclub voldoet aan de uitgangspunten en voetbalfilosofie van Ajax. Technisch directeur Ed Engelkes leidt het project, een voorbeeld van de internationale strategie die de Amsterdamse club voert.

De documentaire toont onder meer ook de taalbarrières, de verschillende normen en waarden en de compleet andere (voetbal)cultuur.

Ajax-trainer Jan Splinter traint met Chinese voetballers en leert ze de fijne kneepjes van de Ajax-filosofie.
Ajax-trainer Jan Splinter traint met Chinese voetballers en leert ze de fijne kneepjes van de Ajax-filosofie.

Hoofdrolspelers
De documentaire maakt ook duidelijk waarom Ajax deze internationale strategie kiest. Hierover komen algemeen directeur Edwin van der Sar en commercieel directeur Menno Geelen aan het woord. Van der Sar was zelf ook een aantal dagen bij de opnames aanwezig in China. Ajax TV volgde de Ajacied onder meer bij zijn bezoek aan de voetbalschool, tijdens een afspraak met de directeur van de Guangzhou R&F en de opening van het stadion dat zijn naam draagt.

Lees ook: Deze kerstvakantie: het 2e Ajax Winterfestival!

Tekst en beeld: Ajax.nl