Menu
Een ouderwets staaltje volksvermaak

Een ouderwets staaltje volksvermaak

De ene dag is de andere niet. Misschien lag het aan de Italiaanse schoolklas die speciale toestemming had om binnen de hekken van het veld te staan, maar Ajax' eerste trainingssessie had dinsdag verdacht veel weg van een ouderwets staaltje volksvermaak. Niks ellenlange loopvormen, weg met de eindeloos herhaalde sprintjes en buikspieroefeningen, de jeugdige toeschouwers kregen tot hun zichtbare plezier louter voetbal voorgeschoteld.

Hij had het al meermalen aangekondigd en maakte er tijdens het trainingskamp in Duitsland al een begin mee. Voor trainer Danny Blind is nu de fase van de voorbereiding aangebroken waarin Ajax gaat schaven aan het samenspel en aan het collectief onder druk zetten van de tegenstander. Die twee aspecten kwamen dan ook nadrukkelijk naar voren tijdens de eerste van twee trainingen die de Amsterdamse ploeg dinsdag op het programma heeft staan.

Het eerste gedeelte van de ochtendtraining bestond uit een afwerkoefening. Daarbij was hard en zuiver inspelen en het kaatsen van de bal minstens zo belangrijk als het lossen van een doeltreffend schot. Dat laatste bleek overigens nog niet zo eenvoudig, aangezien de keepers Bogdan Lobont en Hans Vonk in uitstekende vorm staken. De andere twee doelmannen (Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer) werden gescheiden van de andere spelers onder handen genomen door keeperstrainer Fred Grim. Het tweetal kampt met lichte verschijnselen van overbelasting.

Ook Julien Escudé en Rasmus Lindgren maakten geen deel uit van de grote groep. In plaats daarvan werkten de twee spelers een lichte looptraining af op het naastgelegen kunstgrasveld, onder het toeziend oog van fysiotherapeut Frank van Deursen.

Na de afwerkoefening scheidden ook de vijf voetballers die later terugkeerden van vakantie zich af van de rest. Hedwiges Maduro, Urby Emanuelson, Ryan Babel, Hatem Trabelsi en Angelos Charisteas bouwden met hersteltrainer René Wormhoudt verder aan hun conditie.

De overige Ajacieden werden vervolgens in vier teams van vier opgesplitst. Die speelden afwisselend wedstrijdjes tegen elkaar op een klein veldje, waarbij Lobont en Vonk de doelen verdedigden. Blind stelde op voorhand twee opdrachten centraal: het benutten van de ruimtes in balbezit en het onder druk zetten van de tegenstander als die de bal had. Bij de ene ploeg schortte er meer aan de uitvoering dan bij de andere, maar over het algemeen was het toch genieten geblazen. Zeker voor een dertigtal dolgelukkige Italiaantjes.

Ajax traint vanmiddag om 15.00 nogmaals.