Menu
Haalt Ajax dinsdag het niveau uit 1995?

Haalt Ajax dinsdag het niveau uit 1995?

Van 2010 tot 2012 toog Ajax 3 jaar achtereen naar het Bernabéu om tegen Real Madrid te spelen. Maar dat was uitzonderlijk, want in de hele historie zijn slechts 6 Spaanse ontmoetingen tegen de Koninklijke te staven. Eentje staat nog op het netvlies van de oudere fans: de galawedstrijd van 1995. Misschien speelde Ajax toen wel de allerbeste wedstrijd ooit. We lopen ter voorbereiding op dinsdag alle 6 duels tegen Real Madrid in foto's na.

4 december 2012 | 4-1 Boerrigter redt de eer
Met net zoveel nederlagen als optredens tegen Real Madrid in dit decennium hield Ajax aan de 4-1-nederlaag toch nog iets goeds over. Ajax stelde de derde plaats veilig. Daardoor ging Ajax na de winterstop als enige Nederlandse club verder in de UEFA Europa League.

27 september 2011 | 3-0: kansloze missie
Met 23,61 jaar was dit Ajax het jongste team in de Champions League. De spelers van Real Madrid waren gelouterd, groot en messcherp. Toch hadden ze het eerste kwartier alle moeite met de jonge Amsterdamse voetballers. Want Ajax kreeg kansen via Boerrigter, Sigthórsson, Sulejmani en de beste voor De Jong. Maar na 15 minuten had Real Madrid het antwoord gevonden, benutte het de ruimte die het kreeg en wist het voor rust 2 keer te scoren. Na rust schoot Kaká de wedstrijd in het slot.

15 september 2010 | 2-0: eigen goal Vurnon Anita
Een maatje te groot. Zo omschreef iedereen Real Madrid na het in 2-0 geëindigde duel in het Bernabéu. De trainer Martin Jol sprak na afloop uit dat hij blij was dat Maarten Stekelenburg in het doel stond én een uitstekende dag had. Kortom: Gevalletje kansloos.

22 november 1995 | 0-2: Gala-voorstelling Ajax
Het Spaanse publiek ging na afloop staan om te applaudiseren voor Ajax. Dan weet je wel wat voor een avond het was. Ajax was deze editie van Real Madrid - Ajax magistraal. De ploeg had de pech dat 2 zuivere goals werden afgekeurd waardoor het tot de 64e minuut duurde voordat de 1e Amsterdamse goal op het scorebord stond. Het zou 0-2 worden in een wedstrijd waarin Ajax ontzettend goed voetbal liet zien. Dat willen we dinsdag wel nog eens beleven!

25 april 1973 | 0-1: Gerrie Mühren maakt verschil
De hoofdpersoon van deze wedstrijd was Gerrie Mühren. De Volendammer kreeg iets voor elkaar wat weinigen is gegeven: Bernabéu stil krijgen. En niet omdat hij de winnende goal maakte. Dat weet bijna niemand meer. Dat hij de bal echter een aantal keren hoog hield, vergeet echt niemand van die generatie en de generaties nadien. Het moment zal tot in de eeuwigheid blijven doorleven. Dat Ajax won was natuurlijk prachtig, maar wat Mühren deed grensde aan het ongelofelijke.

11 oktober 1967 | 2-1: Net niet..
De uitgangspositie was met de 1-1 uit de thuiswedstrijd niet al te rooskleurig, maar Ajax speelde goed in Madrid. Heel erg goed. Ook nu eindigde het duel in 1-1, dankzij een goal van Henk Groot, maar moest Ajax in de verlenging het onderspit delven. Onterecht vond voetbalminnend Europa: "Ajax heeft Real Madrid totaal overrompeld en vooral in de 2e helft en de eerste verlenging klasse-voetbal gespeeld dat me deed denken aan Real in onze beste tijd", aldus Real coryfee Ferenc Puskas na de wedstrijd.


Lees ook: Zondag première 'Lasse Schöne: De Deense Maestro'
Bekijk ook:
REWIND | Revanche in de Kuip

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Beeldarchief Ajax, SVA en Pro Sshots