Menu
John Rep: 'Ik was idioot blij na winst op Juventus'

John Rep: 'Ik was idioot blij na winst op Juventus'

De telefoon staat in aanloop naar Ajax - Juventus niet stil bij John Rep. Dat zijn winnende goal in de Europa Cup-finale van 1973 alweer 46 jaar geleden is, maakt helemaal niets uit. In voetbal vervagen de jaren tussen successen als mistflarden. En de geest maakt de sprong naar toen in een splitsecond: ''Ik was zo blij na afloop'', herinnert de 67-jarige Ajacied zich. ''De anderen waren ook wel blij, maar niet zo idioot als ik.''

Europa loopt warm voor Ajax - Juve
Het Goudhaantje van 1973 wordt ongeveer plat gebeld deze dagen: "Ik had net al een interview met de Italiaanse krant La Stampa en ook de Franse kranten willen van alles van mij weten deze dagen", aldus Rep die jarenlang bij Bastia en St. Etienne in de Franse competitie actief was. "Iedereen heeft het over Ajax - Juventus. Woensdag mag ik ook even op het veld komen praten met Hélène Hendriks en Ronald de Boer."

'Als ik dit geweten had, had ik er nog een paar meer gemaakt'

De goal van toen heeft veel losgemaakt. "Leuk hoor", vindt hij nog steeds. "Als ik dit geweten had, had ik er nog een paar meer gemaakt, hahaha! Maar eerlijk, het was een dramatische wedstrijd hoor. Echt niet leuk om te kijken volgens mij. Die goal kwam in de 4e minuut uit de lucht vallen. Horst Blankenburg, die nu toevallig bij mij in de buurt woont in Spanje, gaf een schuine voorzet van links halverwege hun helft. De bal was vrij hoog en lang. Ik had een goed gevoel voor timing. Trok eerst naar binnen en zette toen weer een stap naar achter, sprong en kopte met een boogje over keeper Dino Zoff heen. Dat was ook niet de slechtste keeper, hoor. Daarna kwamen zij er niet uit, wij vonden de 1-0 ook wel goed."

John Rep (rechts) geniet van het moment.
John Rep (rechts) geniet van het moment.
Het Goudhaantje!
Het Goudhaantje!
John Rep bij de Ajax-reünie.
John Rep bij de Ajax-reünie.

Idioot blij
Na afloop was de sfeer ook niet echt uitgelaten. Op een paar Ajacieden na, onder wie Rep. ''Ik had niet het idee dat de andere Ajacieden blij waren. Niet zo idioot blij als ik. Niet zo blij als bij de 1e Europese winst tegen Panathinaikos of de 2e keer in Rotterdam. Daar was ik ook bij, tegen Inter, maar ik zat toen op de bank. Bij 2-0 vond ik dat trainer Kovacs mij een minuut of 20 mee had kunnen laten doen. Maar dat voelde hij niet aan. Dus die winst voelde niet als mijn prijs.''

'Ik hoop dat Ajax er woensdag zo opknalt als thuis tegen Real Madrid'

De winnaars van de 3e Europa Cup-winst uit 1973 zijn woensdag uitgenodigd in de Johan Cruijff ArenA. Helaas is al een groot deel van dat team overleden, maar de winnaars van toen die er nog wel zijn, komen woensdag het huidige Ajax steunen. Rep spreekt zijn voorspelling uit: ''Ik verwacht dat Ajax probeert aan te vallen, maar daarin wel voorzichtig zullen zijn want Juventus kan er goed uitkomen. Ik denk dat de eerste helft misschien niet zo heel leuk is om te zien. Maar ik hoop dat ze er gelijk zo opknallen als thuis tegen Real Madrid. Ze verloren toen wel, maar hadden moeten winnen. Ik vind dat als dit elftal gemotiveerd is, écht heel goed. Als Atlético Madrid met 2-0 kan winnen, dan kan Ajax het ook. Ik vind ze zeker niet kansloos."

📞 It's a Rep!

Back to 1973... 📜
Ajax 1-0 Juventus

⚽️ 4' Rep#UCL #ajajuv

— AFC Ajax (@AFCAjax) 8 april 2019

Lees ook: Edwin van der Sar over Juventus & zijn wisselende ervaringen met Italianen

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Beeld: Beeldarchief Ajax