Menu
Kithan Mbabazi: dromenvanger uit Oeganda

Kithan Mbabazi: dromenvanger uit Oeganda

Kithan Mbabazi (25) is een menselijke dromenvanger. De Oegandees liet familie en armoede achter zich om zijn levensdoelen in Nederland na te jagen. Via de Ajax Challenge wil hij voorzitter van de Oegandese voetbalbond worden, zo vertelt hij in een bijzonder gesprek met Ajax.nl: 'Als kinderen mij op de website van Ajax zien, dan beseffen ze: alles is mogelijk.'


Sommige jonge Amsterdammers komen moeilijk mee in de maatschappij. Voor die groep is de Ajax Challenge opgericht: een samenwerking tussen Ajax en de Gemeente Amsterdam. Deze verhalenreeks laat zien hoe kansarme jongeren leren denken vanuit de waarden van Ajax. In de 2e editie vertelt Kithan zijn verhaal.


Hallo Kithan, we beginnen bij jouw jeugd. Waar kom je vandaan?
,,Ik ben geboren in Kampala, een stad in Oeganda. Het is een van de armste plekken op aarde. We hadden 2 euro per dag en geen schoon drinkwater. Ik weet nog dat ik als klein jongetje na het voetballen de fout in ging. Ik had enorme dorst, dronk ongekookt water uit de put en kreeg de ziekte tyfus in mijn buik. Ik overleefde het, terwijl andere kinderen overleden aan ziektes als tyfus of malaria."

'Ik had geen hoop'

,,De jeugdjaren werden steeds moeilijker. Mijn moeder overleed bij een ongeluk toen ik 8 jaar was. Mijn vader stierf 10 jaar later aan een hartaanval. Hij had te veel stress van het leven. Ik was 18 jaar en ging samen met mijn 2 jongere broers bij mijn tante wonen. Maar ik had geen hoop…"

Mbabazi (2e van rechts) met zijn familie.
Mbabazi (2e van rechts) met zijn familie.

Wanneer veranderde dat?
,,Mijn leven veranderde toen een kennis mij een unieke kans bood. Hij zag dat ik door een moeilijke periode ging en hielp mij om naar Nederland te gaan. Mijn broertjes waren verdrietig, maar wisten: als ik naar Europa kon, dan zou ik ze later misschien kunnen helpen. Ik was 19 jaar en zat voor het eerst in een vliegtuig. Die vlucht was het begin van een droom..."

'Ik deel de voetstappen met mijn helden'

,,Ik ging van 40 graden naar amper 2 graden en heb 2 jaar in een asielzoekerscentrum geleefd. Het was een eenzame periode, want ik kende niemand. Maar iedere keer als ik verdrietig was, ging ik voetballen. Zo kwam ik bij een club in Hoofddorp terecht. Ik begon een netwerk op te bouwen, was begonnen met een inburgeringscursus en toen kwam de Ajax Challenge."

Vertel... Hoe was het om te beginnen bij de Ajax Challenge?
,,Ik schreef mij in via de gemeente, werd aangenomen en mocht trainen op het veld naast de Amsterdam ArenA. Ik ging direct op Google kijken wie er op dat gras hadden gestaan. Mijn mond viel open toen ik spelers zoals Edgar Davids, Clarence Seedorf en Patrick Kluivert zag staan. Mijn voeten raken hetzelfde gras aan! Hoe bizar is dat? Ik deel de voetstappen met mijn helden."

'Mijn voeten raken hetzelfde gras aan'
'Mijn voeten raken hetzelfde gras aan'
Training van de Ajax Challenge!
Training van de Ajax Challenge!
'Ik ben trots op mezelf, dat ik hier nu sta.'
'Ik ben trots op mezelf, dat ik hier nu sta.'
'Kinderen in Oeganda hebben geen hoop, net als ik vroeger.'
'Kinderen in Oeganda hebben geen hoop, net als ik vroeger.'

,,Ik droomde er altijd van om in Europa iets met voetbal te doen. Nu is dat werkelijkheid. Elke keer als er een droom uitkomt, word ik ambitieuzer. Ik heb nu zelfs voetbalschoenen. Bij de Ajax Challenge vroegen ze: naar wie kijk jij op? Voor mij is dat mijzelf. Geen Muhammad Ali of Michael Jordan. Oké, misschien Nelson Mandela. Maar verder ben ik trots op mezelf, dat ik hier nu sta."

Dat is mooi om te horen! Jij hebt ook op het hoogste niveau van Oeganda gespeeld, hoe was dat?
,,Ik speelde 1 jaar bij Kapela City Council, inderdaad het hoogste niveau van Oeganda. Het voetbal is totaal anders dan in Nederland. Het is meer zoals rugby. Alleen maar rennen en vliegen. Geen goede trainers, systemen of mensen met diploma’s. Geen goede grasvelden, iedereen voetbalt op cement.

Dus ik heb Laurens van de Ajax Challenge verteld: 'Als je mij de systemen kan leren binnen de Ajax-school, dan zullen ze in Oeganda luisteren, zelfs de president.''

'Ajax heeft de beste voetbalopleiding ter de wereld'

,,Waarom? Omdat zij allemaal Ajax kennen. En ze zullen beseffen dat ik omringd was met mensen die kennis van voetbal hebben. Ajax heeft de beste voetbalopleiding ter de wereld. Ik ben de enige persoon uit Oost- en Centraal-Afrika die iets met Ajax te maken heeft."

Kithan ontmoette bij de opening van het nieuwe complex niemand minder dan Edwin van der Sar.
Kithan ontmoette bij de opening van het nieuwe complex niemand minder dan Edwin van der Sar.
Training!
Training!
What a place to be!
What a place to be!

Wat zijn je toekomstplannen?
,,Nu ik bij Ajax zit, wil ik over 7 jaar terug naar Oeganda om president van de voetbalbond te worden. Dan ga ik het nummer van de huidige president achterhalen en vertel ik hem dat ik bij Ajax zit en dat ik een gesprek wil. De volgende keer dat ik daar ben, dan weten ze wie ik ben."

,,En als ik eenmaal president ben? Het zou mooi zijn als ik, net als Ajax Cape Town, Ajax Oeganda kan oprichten. We halen jongens van de straat, geven ze Ajax-shirts en laten ze voetballen. Prachtig toch? Voor je het weet neemt Ajax Oost-Afrika over. De jongens van de Ajax-challenge gaan mij helpen."

'Dan beseffen ze: alles is mogelijk'

Wat is jouw uiteindelijke doel?
,,Ik kan via de Ajax Challenge het voetbal in Oeganda veranderen. Kinderen hebben geen hoop, net als ik vroeger. Ze beginnen met roken, drinken, drugs. Zij nemen het voetbal niet serieus, want ze hebben geen hoop."

,,Ik zal nooit vergeten waar ik vandaan kom. Misschien kan ik met mijn verhaal een sprankje hoop brengen in hun hoofden. Iets groots begint altijd klein. Als ze mij zien op de website van Ajax, een jongen uit Oeganda, dan beseffen ze: alles is mogelijk."

Lees ook: Joudeal leert bij Ajax Challenge: 'Wil niet zo’n vader zijn'
Lees ook:
Nieuwe accommodatie Ajax Challenge: 'Eberhard zou trots zijn'

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld: Ajax.nl/Sven Koeneman & Jasper Ruhe