Menu
Quinten Timber: 'Mooier kan niet: kampioensduel met Feyenoord'

Quinten Timber: 'Mooier kan niet: kampioensduel met Feyenoord'

Het zijn spannende weken voor Ajax O19-speler Quinten Timber. Woensdag speelt hij de bekerfinale tegen FC Groningen en binnen enkele weken hoort hij of hij geslaagd is voor zijn havo-eindexamen. Maar eerst wacht zaterdag de wedstrijd van het jaar: Ajax O19 - Feyenoord O19. Bij winst zijn de Ajacieden kampioen van Nederland.

Hé Quinten, zaterdag spelen jullie een rechtstreeks duel om het kampioenschap tegen Feyenoord. Hoe leeft de wedstrijd bij jullie in het team?
"In Spanje heb je FC Barcelona – Real Madrid, in Duitsland Dortmund – Bayern München en hier in Nederland Ajax – Feyenoord. Die sportieve haat, de wil om te presteren en de trots waarmee je speelt is zo groot. Je wil ten koste van alles winnen."

'We kennen elkaar, maar in het veld is het oorlog'

"Bovendien verloren we in Rotterdam met 5-3 van Feyenoord. Het is tijd voor revanche. Onderling kennen Ajacieden en Feyenoorders elkaar allemaal, maar in het veld is het oorlog. Mooier kan niet: kampioen kunnen worden op de Toekomst tegen Feyenoord. Dan moet je de titel ook pakken."

Timber in actie tijdens de uitwedstrijd tegen Feyenoord.
Timber in actie tijdens de uitwedstrijd tegen Feyenoord.

Wat is het ideale scenario voor het kampioensduel?
"We komen 1-0 voor en vervolgens 1-2 achter. Dan knokken we ons in reguliere speeltijd terug tot 2-2. Uiteindelijk maken we in de blessuretijd het winnende doelpunt. Dat zou perfect zijn. Weet je waarom? Omdat een late treffer voor enorme ontlading zorgt en het dan meteen gespeeld is. Ideaal? Nee, maar wel prachtig."

"Al moet ik eerlijk zijn; het is ook lekker als je Feyenoord met 4-0 terug naar Rotterdam stuurt. Het gaat er zaterdag om dat we winnen en kampioen worden. Op wat voor manier maakt me niets uit."

'Vroeger sliep ik al onder een Ajax-deken'

Je speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord. Hoe is de overstap naar Ajax tot stand gekomen?
"Mijn broertje Jurriën en ik werden bij DVSU gescout door Ajax. Terwijl Feyenoord ook nog mijn andere broer Dylan wilde aantrekken. We zijn met z'n drieën naar Rotterdam gegaan, want dat was makkelijker voor mijn moeder. Na veel overwegingen met mijn familie en de club zijn Jurriën en ik overgestapt naar Ajax."

"Bij Feyenoord kregen we vooral strijdlust mee, maar we wilden ook op voetbalgebied vooruitgaan. Dat kan het beste bij Ajax. Bovendien ben ik altijd fan van Ajax geweest. Vroeger sliep ik al onder een Ajax-deken. We zijn blij om hier te mogen spelen."

Hoe zou jij jezelf omschrijven als voetballer?
"Ik ben iemand die altijd alles voor het team geeft en de rest van de jongens veel coacht. Aanvallend heb ik vooral veel power in mijn dribbels, maar ook verdedigend kan ik altijd mijn mannetje staan. Verder kan ik goed meevoetballen. Tot nu toe heb ik overal op het middenveld gespeeld, op nummer 6, 8 en 10. Op elke positie heb ik wat geleerd. Momenteel speel ik vooral als aanvallende middenvelder."

'Denzel Washington geeft mij motivatie'

Wat zijn je ambities?
"Op dit moment is mijn grootste ambitie om Ajax 1 te halen en daar een basisplek te veroveren. Uiteindelijk is mijn doel om een keer de Champions League te winnen, met Ajax uiteraard. Ik hoop dat ik me volgend jaar al kan laten zien bij Ajax 1."

Heb je een voorbeeld?
"Ik kijk heel graag naar films waar Denzel Washington in speelt. Hij geeft mij motivatie, omdat hij laat zien dat je er alles aan moet doen om iets te bereiken. Als hij wat zegt is het ook altijd met power. De inspiratie die ik daaruit haal, gebruik ik op het veld: nooit opgeven en blijven vechten."

Bekijk ook: Ajax contracteert Naci Ünüvar
Lees ook:
Kampioensduel Ajax O19 - Feyenoord O19 live op YouTube

Tekst: Ajax.nl/Stef van de Kimmenade
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé