Menu
Ruime overwinning voor Ajax Vrouwen tegen PEC

Ruime overwinning voor Ajax Vrouwen tegen PEC

Op een zonovergoten sportcomplex de Toekomst hebben de Ajax Vrouwen zondag goede zaken gedaan tegen PEC Zwolle. De Ajacieden waren met 5-2 te sterk en boekten de 2e competitiezege van het seizoen. Het was een lekkere opsteker na de uitschakeling in de Women's Champions League.

Trainer Benno Nihom had veel wijzigingen aangebracht in zijn basiselftal, ten opzichte van de wedstrijd tegen het Italiaanse Brescia. Zo startten Sisca Folkertsma, Toni Payne en Ana Romero in de basiself. Ook Marjolijn van den Bighelaar mocht weer spelen. De spits zat woensdag nog een schorsing uit.

De basiself.
De basiself.

Beide ploegen begonnen fel aan de wedstrijd. Na 8 minuten volgde de eerste grote kans voor de Ajax Vrouwen, dit na een fraaie voorzet van Liza van der Most. Haar voorbereidende werk werd niet benut, maar een halve minuut later was het wél raak. De verdediger dribbelde wederom langs haar tegenstander en schoot vervolgens diagonaal binnen: 1-0.

Ruimte op de flanken
De Ajax Vrouwen hadden de eerste 20 minuten het meeste balbezit, waaruit ze regelmatig kansen creëerden. Er lag veel ruimte bij de vleugelspitsen Payne en Romero. Toch liet de tegenstander uit Zwolle het er niet bij zitten. De bezoekers kregen in de 18e minuut een vrije trap na een overtreding van Merel van Dongen. De bal kwam uiteindelijk in de veilige handen van Lize Kop terecht.

Na 20 minuten speeltijd kregen de Amsterdammers een corner, die op het hoofd van Van Dongen belandde. Het bleek de assist te zijn voor de 2-0 van Kelly Zeeman. De wedstrijd leek gespeeld, kijkend naar de uitslag en het vele Amsterdamse balbezit. Maar slechts 5 minuten later viel er een onverwachte goal voor PEC Zwolle. Centrale verdediger Yvette van Daelen schoot de bal rond de middencirkel richting het doel van Kop, die er niet meer bij kon: 2-1.

Stijlvolle balcontrole van Marjolijn van den Bighelaar.
Stijlvolle balcontrole van Marjolijn van den Bighelaar.
Liza van der Most legt aan.
Liza van der Most legt aan.
En de ontlading!
En de ontlading!
Merel van Dongen leverde het voorbereidende werk bij de 2-0.
Merel van Dongen leverde het voorbereidende werk bij de 2-0.
Kelly Zeeman blij met haar eerste treffer.
Kelly Zeeman blij met haar eerste treffer.
Voorzet van aanvoerder Desiree van Lunteren.
Voorzet van aanvoerder Desiree van Lunteren.
Versnelling van Linda Bakker.
Versnelling van Linda Bakker.
Het was de middag van Kelly Zeeman.
Het was de middag van Kelly Zeeman.
En tot slot het feestje met de fans.
En tot slot het feestje met de fans.

De laatste 10 minuten van de eerste helft oogde het spel van Ajax wat rommelig. De bal ging niet zo soepel meer rond. PEC Zwolle kreeg zodoende meer speelruimte.

Strijdbare Ajax Vrouwen
Beide elftallen begonnen ongewijzigd aan de 2e helft. PEC Zwolle startte feller en zag dat zijn vruchten afwerpen: in de 53e minuut benutte de tegenstander een corner, waarmee de ploegen op gelijke hoogte kwamen: 2-2. De spanning was terug en beide teams deden in die fase weinig voor elkaar onder. Verschillende kansen voor Ajax volgden, met als hoogtepunt een schot van Van Dongen in de 62e minuut. De keeper van PEC, Nadja Olthuis, kon de bal net uit de hoek redden.

De ploeg van Nihom bleef strijden en weigerde zich neer te leggen bij een gelijkspel. In de 65e minuut kwam Payne vanaf de linkerkant met een lage voorzet, die keurig werd ingeschoten door aanvoerder Desiree van Lunteren. ,,En nu blijven werken, dames", aldus een fanatieke trainer.

Kelly Zeeman werd onderscheiden vanwege haar sterke spel
Kelly Zeeman werd onderscheiden vanwege haar sterke spel

En de spelers luisterden naar hun trainer. Hoewel het niet gemakkelijk ging, bleven de Ajax Vrouwen bikkelen. En dat harde werken werd beloond: in de 80e minuut liep de thuisploeg verder uit na een goal van Kelly Zeeman, haar 2e treffer van deze wedstrijd. En ook Van Lunteren mocht nog een treffer achter haar naam zetten, waarbij invaller Linda Bakker het voorwerk verrichtte: 5-2.

Zo eindigde een zonnige voetbalmiddag met 3 punten voor Ajax en een tevreden publiek. De volgende wedstrijd wordt over 2 weken gespeeld, uit bij VV Alkmaar.

Scoreverloop: 8. Van der Most 1-0, 20. Zeeman 2-0, 25. Van Daelen 2-1, 53. Van Daelen 2-2, 65. Van Lunteren 3-2, 80. Zeeman 4-2, 85. Van Lunteren 5-2. 

Opstelling Ajax Vrouwen: Kop, Van der Most, Van der Gragt, Van Dongen; Folkertsma (78. Bakker), Van Lunteren, Van den Abbeele (71. Philtjens), Zeeman; Van den Bighelaar, Payne (65. Kaagman), Romero

Tekst: Ajax.nl/Celine de Graaff
Beeld; Ajax.nl/Gerard van Hees