Menu
'Snel volwassen geworden'

'Snel volwassen geworden'

Dit seizoen moet het gaan gebeuren voor Daley Sinkgraven. Na een half jaar acclimatiseren is de net 20-jarige middenvelder inmiddels volledig gewend bij Ajax. Tijdens het trainingskamp in De Lutte maakte hij afgelopen week de balans op.

Tijdens zijn vakantie in Turkije merkte hij vorige maand maar weer eens wat het is om Ajacied te zijn. In voorgaande jaren bij Heerenveen kon de jeugdinternational haast anoniem over straat. ,,Alleen in Friesland werd ik geregeld herkend. Dat is nu volledig anders. Ook tijdens mijn vakantie merkte ik wat voor impact Ajax heeft. Overal waar je komt, kennen ze je. Ajax heeft echt een wereldwijde uitstraling, zo heb ik inmiddels ondervonden.”

De afgelopen anderhalf jaar is het leven van Sinkgraven in een stroomversnelling gekomen. Sinds zijn debuut bij sc Heerenveen in januari 2014 ging zijn voetballeven in een kaarsrechte lijn omhoog. Als A-junior liet toenmalig Heerenveen-coach Marco van Basten hem in het betaald voetbal debuteren. Exact een jaar en 38 officiële wedstrijden later werd Sinkgraven bij Ajax gepresenteerd. ,,Het is allemaal snel gegaan. Soms is het lastig om te beseffen dat ik begin deze maand pas twintig ben geworden. Door wat ik de afgelopen tijd allemaal heb meegemaakt, voel ik me eigenlijk al een stuk ouder. Ik ben snel volwassen geworden.”

Sinkgraven: ,,Vanaf dit seizoen wordt van mij een meer coachende rol op het middenveld verwacht."
Sinkgraven: ,,Vanaf dit seizoen wordt van mij een meer coachende rol op het middenveld verwacht."

Tijdens zijn zomervakantie had hij voor het eerst rustig de tijd om even helemaal nergens aan te denken. Eindelijk kwam alles even tot stilstand. Het gaf hem de ruimte om energie voor zijn eerste volledige Ajax-seizoen op te doen. Een seizoen waarin hij er vanaf dag 1 zal moeten staan. Uiteraard vanwege de duels in de voorronde van de Champions League, maar zeker ook vanwege de grote concurrentiestrijd in de selectie.

Concurrentie
,,De concurrentie bij Ajax is natuurlijk heel groot. Zeker op het middenveld heeft de trainer veel opties. Het ligt aan jezelf of hij voor jou kiest. En niet aan iemand anders. Het houdt je continu scherp. Ik moet laten zien dat ik in de basis hoor.” Volgens Frank de Boer staat momenteel veertig procent van zijn basiselftal vast. De coach van Ajax liet aan het einde van de trainingsweek in De Lutte alleen de namen van Jasper Cillessen en aanvoerder Davy Klaassen als ‘zekerheidjes’ vallen. Wie er verder tot die veertig procent behoren hield hij nog geheim. Wat voor Sinkgraven in ieder geval in zijn voordeel spreekt, is de aanvallendere speelstijl die Ajax in het nieuwe seizoen wil hanteren. ,,Spelen met een ‘10’ is gunstig voor mij. Als aanvallende middenvelder kan ik daardoor vaker beslissend zijn met een steekpass. Ik krijg daardoor meer kansen om me te onderscheiden.”

Sinkgraven had het afgelopen halfjaar echt even nodig om te kunnen acclimatiseren bij zijn nieuwe club. ,,Ik ben iemand die eerst altijd een beetje afwacht en zijn plek moet vinden. Dat heb ik tijdens de tweede seizoenshelft gedaan. Vanaf nu kan ik me helemaal honderd procent op voetbal focussen. Daarnaast wordt van mij nu ook een meer coachende rol vanaf het middenveld verwacht. Zeker met een aanvallender speelstijl is dat belangrijk.”

Tot dusver staat de teller voor Sinkgraven op veertien officiële duels in de hoofdmacht van Ajax. Vier van die veertien duels speelde hij in de UEFA Europa League. Het betekende zijn debuut op Europees niveau. Als Ajax er in slaagt om via Rapid Wien en de volgende tegenstander in de CL-voorrondes het hoofdtoernooi te bereiken, lonkt zijn debuut in de UEFA Champions League. ,,Daar kijk ik erg naar uit. Ik ken het alleen van televisie. Het is voor de club en voor mezelf heel belangrijk om het hoogste Europese niveau uit te komen. Daar kan ik me nog verder ontwikkelen. Een mooie uitdaging voor het nieuwe seizoen.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

,,Overal waar je komt, kennen ze je. Ajax heeft echt een wereldwijde uitstraling."
,,Overal waar je komt, kennen ze je. Ajax heeft echt een wereldwijde uitstraling."