Menu
'We gaan niet ineens andere dingen doen'

'We gaan niet ineens andere dingen doen'

Merel van Dongen is speelster van de Ajax Vrouwen. Naast haar passie voor voetbal heeft ze ook een passie voor schrijven. Enkele keren per seizoen interviewt ze een speler van Ajax. Over de overeenkomsten en verschillen tussen het mannen- en vrouwenteam en nog veel meer andere zaken. In deze eerste aflevering: Lasse Schöne.

Merel van Dongen: ,,Allereerst: ik ben geen interviewer, dus verwacht geen journalistieke saaie vragen van mij.”
Lasse Schöne, met een lach: ,,Ik heb veel ‘gekken’ gehad hoor, dus maak je niet druk.”

Ajax
MvD: ,,We weten allemaal dat je een paar jaar geleden van NEC naar Ajax kwam. Hoe ging dat toen precies?”
LS: ,,Ik kon NEC in de zomer van 2012 transfervrij verlaten. Een tijdje ervoor kreeg ik vanuit Ajax een telefoontje van Tonny Bruins Slot. Dat soort telefoontjes zijn natuurlijk altijd leuk.”
MvD: ,,Ik heb eigenlijk precies zo’n soort telefoontje gehad. Anderhalf jaar geleden speelde ik nog in Amerika, in Alabama waar ik ook studeerde. Trainer Ed Engelkes wist dat ik weer naar Nederland wilde komen en heeft mij toen ook gebeld. Vond je het lastig om niet direct ja te zeggen?”
LS: ,,Ja, dat was wel lastig. Ik moest in eerste instantie mijn emoties een klein beetje in bedwang houden want er viel nog veel te bespreken voordat ik echt ja wilde zeggen. Dat was gek, want eigenlijk wil je in één keer ja zeggen. Ik wilde eerst een gesprek met de trainer. Ik wilde weten wat zijn bedoelingen met mij waren.”
MvD: ,,Qua speelminuten bedoel je?”
LS: ,,Inderdaad. Hij zei dat het hem niet uitmaakte of je nu transfervrij overkwam of gekocht was van een grote club. De beste spelers zouden spelen. Dat was fijn om te horen. Even over jou: hoe kwam je destijds in Amerika terecht?”

Special reporter Merel van Dongen interviewt enkele keren per seizoen een speler van Ajax.
Special reporter Merel van Dongen interviewt enkele keren per seizoen een speler van Ajax.

Studie
MvD: ,,Ik heb met het Nederlands elftal Onder 19 jaar op internationale toernooien gespeeld. Bij een van die toernooien kwamen Amerikaanse coaches scouten. In Amerika kon ik studeren en voetballen tegelijkertijd. Al snel had ik een berichtje in mijn Facebook-inbox. Ik had toen nog geen zaakwaarnemer. Ik heb toen gelijk een week later ja gezegd. Een paar maanden later voetbalde en studeerde ik aan de andere kant van de wereld. Heb jij eigenlijk gestudeerd?”
LS: ,,Niet echt. In Denemarken zit je tien jaar op dezelfde school. Daarna ga je naar het gymnasium of een handelsschool. Ik ben op mijn 16e al naar Nederland gekomen, dus eigenlijk ben ik daarna gestopt met school. In Heerenveen heb ik Nederlandse les gevolgd. Samen met een andere Deense jongen heb ik in die tijd ook nog geprobeerd om een studie te volgen op het Friesland College, maar in die tijd waren voetbal en studie bijna niet te combineren. De regelingen tussen de school en de club waren niet echt geweldig. We hadden niet zo’n fantastische voetbalschool als die Ajax heeft. Het werkte niet.”
MvD: ,,Vind je dat jammer?”
LS: ,,Soms wel. School is immers belangrijk. Misschien ga ik na mijn carrière wel weer studeren.”

Titelstrijd
MvD: ,,We moeten het natuurlijk ook even hebben over de titelstrijd. We hebben nogal wat raakvlakken wat dat betreft. Met de Ajax Vrouwen koesteren we een voorsprong op onze concurrenten FC Twente en PSV. Jullie staan twee punten voor op PSV. In ons team merk je dat de spanning toeneemt. We maken echt kans. Hoe gaan jullie met die spanning om?”
LS: ,,Het is vooral hetzelfde doen als wat we het hele jaar al doen. We moeten niet ineens andere dingen gaan doen omdat we nu de laatste belangrijke wedstrijden gaan spelen. Ik vind het juist leuk om dit soort fantastische  duels te spelen. Daar doen we het toch voor?!”

Schöne: ,,Ik wil er altijd het beste van maken."
Schöne: ,,Ik wil er altijd het beste van maken."

Mode
MvD: ,,Jij houdt erg van mode, toch? Hoe vind je dat de vrouwenselectie erbij loopt? Zijn we een beetje modebewust?”
LS: ,,Jullie dragen vaak trainingskleding als ik jullie op de club zie. We trainen vaak op verschillende tijden, waardoor we elkaar vrijwel nooit op de club zien vertrekken of arriveren. Ik kan daarom niets zeggen over jullie eigen kledingstijl.”
MvD: ,,Begrijpelijk, maar dan mis je wel wat hoor! En van de mannen bij Ajax? Zijn je teamgenoten een beetje modebewust?”
LS: ,,Dat kan echt wel wat beter, vind ik.”
MvD: ,,Moeten ze jou als voorbeeld nemen dan?”
LS: ,,Nee, dat hoeft echt niet. Ik heb ook maar een eigen smaak. Je moet doen waar  je je goed bij voelt, maar in je joggingpak op je werk aankomen zou ik nou niet zo snel doen. Ze mogen iets meer hun best doen ’s ochtends.”

Fans
MvD: ,,Genoeg over mode, terug naar voetbal. Vrouwenvoetbal zit momenteel enorm in de lift. Het aantal voetballende meiden en vrouwen in Nederland neemt alleen maar toe en binnenkort is voetbal de meest beoefende sport door vrouwen in Nederland. Bij Ajax merken we dat ook. We hebben steeds meer fans en bezoekers bij onze wedstrijden. Ik word de laatste tijd zelfs wel eens herkend in de stad. Hoe is dat voor jou? Hoe ga je met jouw fans om?”
LS: ,,Het is niet zo dat ik nergens ongestoord kan lopen, maar sinds ik bij Ajax speel is de aandacht een stuk groter. Zelfs in het buitenland en op vakantie word ik herkend. Dat is eigenlijk heel raar. Ajax heeft zo’n groot bereik. Mensen kijken naar je bij een zwembad in Spanje. En dan denk je: zelfs hier? Het hoort erbij, alleen als je het accepteert kan je er goed mee omgaan. Bij sommige verzoeken denk ik wel eens: hoe zie je dit voor je? Dan ben ik aan het zwemmen met mijn kinderen en dan komen ze aanzetten met pen en papier. Maar dan ben ik natuurlijk drijfnat. Dat papiertje gaat stuk, de inkt loopt uit. Dan denk ik dus echt: hoe zie je het voor je? Maar ik wil er altijd het beste van maken.”

Tekst: Ajax.nl/Merel van Dongen
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees