Menu
Afstandsschoten helpen Jong Ajax aan de zege in Den Bosch

Afstandsschoten helpen Jong Ajax aan de zege in Den Bosch

Jong Ajax heeft vrijdagavond met 1-2 gewonnen van FC Den Bosch. De ploeg van trainer Marcel Keizer ging de rust nog in met een 1-0 achterstand, maar boog dit in de tweede helft knap om met twee geweldige afstandsschoten van buiten het strafschopgebied. De overwinning in Den Bosch is voor Jong Ajax de eerste overwinning in het nieuwe kalenderjaar 2017.

Eerder dit jaar speelden de Ajacieden met 0-0 gelijk in Emmen en afgelopen maandag werd de thuiswedstrijd tegen Almere City nog afgelast.

Vroeg op achterstand
Het team van trainer Marcel Keizer begon erg slap aan de wedstrijd. Na langdurig balbezit voor FC Den Bosch probeerde Jong Ajax na tien minuten zijn eerste aanval op te zetten. Echter was het de ploeg uit ’s-Hertogenbosch dat op het middenveld de bal afpakte en de tegenaanval inluidde. Een lange crosspass van Mario Bilate over de defensie van Ajax op de diepgaande Zija Azizov werd handig gecontroleerd en ingeschoten. Na een goede reflex van Jong Ajax-doelman Tim Krul was het Stefano Beltrame die er als de kippen bij was om de rebound feilloos binnen te tikken: 1-0.

Jong Ajax leek na de tegentreffer iets meer grip te krijgen in de wedstrijd. Maar toch waren de grootste kansen in de eerste helft nog steeds voor FC Den Bosch. Zo raakte Bilate in de 36e minuut de lat met een vrije trap en werkte Den Bosch-aanvoerder Niek Vossebelt de bal op de paal in de 40e minuut. Jong Ajax kwam in de eerste 45 minuten niet verder dan wat schoten uit de tweede lijn.

.

Thulani Serero weer in Jong Ajax.
Thulani Serero weer in Jong Ajax.
Deyovaisio Zeefuik in de achtervolging.
Deyovaisio Zeefuik in de achtervolging.
Marcel Keizer zette in de rust alles om.
Marcel Keizer zette in de rust alles om.
De matchwinnaar: Noussair Mazraoui!
De matchwinnaar: Noussair Mazraoui!

Prachtige Ajax-goals
De thee in de rust deed de Ajacieden goed. Jong Ajax speelde een totaal andere wedstrijd dan in de eerste helft. De Amsterdammers hadden dan ook niet lang nodig om in de tweede speelhelft de stand gelijk te trekken. In de 55e minuut was het Frenkie de Jong ontdeed zich op snelheid van twee tegenstanders en schoot de bal van buiten het strafschopgebied prachtig achter doelman Kees Heemskerk: 1-1.

Jong Ajax ging na de gelijkmaker nadrukkelijk op zoek naar meer. De jonkies uit Amsterdam domineerden de tweede helft volledig en FC Den Bosch kwam er nauwelijks meer aan te pas. In de 75ste minuut ontpopte Noussair Mazraoui zich als matchwinner aan de kant van Jong Ajax. Mazraoui werd op zo’n 25 meter van de goal ingespeeld, draaide knap weg bij zijn tegenstander en werkte de bal met een vlammend schot hoog achter de Bosschenaarse goalie.

Debutant
Direct na de treffer van Mazraoui was het Reda Boultam die zijn debuut maakte in het betaald voetbal. Boultam mocht een kwartier voor tijd invallen en hij verving linksback Mauro Savastano. In de laatste vijftien minuten probeerde de ploeg van trainer Wiljan Vloet het nog met een slotoffensief, maar echter gevaarlijk werden de Bosschenaren niet meer.

Door de overwinning in Den Bosch blijven de mannen van Marcel Keizer met 43 punten uit 21 wedstrijden op de tweede plaats staan achter koploper VVV-Venlo. De Amsterdammers hebben nog wel een inhaalwedstrijd te goed.

Scoreverloop: 11. Beltrame 1-0. 56. De Jong 1-1. 75. Mazraoui 1-2.

Opstelling Jong Ajax: Krul; Zeefuik (46. Terry Sanniez), De Ligt, Bergsma, Savastano (76. Boultam); Serero, Dankerlui, De Jong, Bay, Walian, Mazraoui (89. Matusiwa)

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto's: Proshots/Joep Leenen