Menu
Ajax A1 verovert Nederlands kampioenschap

Ajax A1 verovert Nederlands kampioenschap

Ajax A1 liet de champagneflessen dinsdag feestelijk knallen. De ploeg van de trainers Sonny Silooy en Dick de Groot won de kampioenswedstrijd met 0-3 bij Sparta Rotterdam A1. De Amsterdamse treffers kwamen van John Goossens, aanvoerder Donovan Slijngard en Murat Yildirim. ,,Als de A2 woensdag ook kampioen wordt, doen we dit feestje 'gewoon' nog eens dunnetjes over'', stelde Ajax' wedstrijdsecretaris junioren Hans Bijvank in het feestgedruis.

Ajax A1 begon vanmiddag aarzelend aan het kampioensduel dat werd gespeeld op het oude Sparta-terrein Vreelust. De beste staaltjes voetbal kwamen in de beginfase van de Rotterdammers. De uitvallen van Sparta boden keeper Marco van Duin de uitgelezen kans in de wedstrijd te ‘groeien’. De doelman maakte direct enkele belangrijke reddingen. Van Duins teamgenoot Gregory van der Wiel werkte kort na de aftrap een inzet van de eigen doellijn. ,,Sparta kwam goed uit de startblokken; wij hadden het vrij moeilijk’’, blikte Bijvank terug. ,,Na dertien minuten kregen wij onze eerste grote kans. Javier Martina raakte uiteindelijk het zijnet.''

Ajax herpakte zich na het moeizame openingskwartier. De Amsterdammers kregen meer en meer vat op de wedstrijd. De Spartanen werden verder van het Ajax-doel gehouden. Dat de gasten scherp moesten blijven, werd vooral duidelijk uit stilstaande spelmomenten. Het Rotterdamse gevaar kwam met name uit corners en vrije trappen. Net als eerder Van der Wiel presteerde, moest ook Vurnon Anita een inzet nog van de doellijn werken. ,,Daarna zijn we nauwelijks meer in de problemen geweest’’, aldus Bijvank. ,,Misschien had de mindere beginfase wel iets met de spanning te maken.’’
Martina had na twintig minuten spelen de openingstreffer op zijn schoen. De spits stormde alleen op Sparta-doelman Dolf Kerklaan af, omspeelde de doelwachter ook, maar schoot de bal uiteindelijk te zacht in zodat een Sparta-verdediger de inzet kon onderscheppen.

Zeven minuten later was het wel raak. Sergio Zijler kwam knap door over links, waarna hij Goossens prima in stelling bracht. De jeugdinternational bedacht zich niet en schoot onbarmhartig hard raak: 0-1. Op slag van rust sloegen de Ajacieden nogmaals toe. Donovan Slijngard leidde de fraaie aanval in, die hij luttele tellen later zelf doeltreffend afrondde. Het begon allemaal met een redding van Slijngard op de eigen doellijn, waarna de Ajacied het overzicht behield en de tegenaanval zelf opzette. Via Martina belandde de bal uiteindelijk opnieuw voor de voeten van de vliegensvlug mee opgestoomde Slijngaard. Bijvank: ,,Donovan rondde keurig af. De 0-2 viel in de 45ste minuut. In de tweede helft was de partij gespeeld. Sparta wilde wel, maar écht gevaarlijk werd de tegenstander niet meer.''

Goossens miste de kans om het duel voortijdig te beslissen. Na voorbereidend werk van Jan Vertonghen plukte Kerklaan de bal nét van de voeten van de weifelende Goossens. Het passende slotakkoord kwam er uiteindelijk toch. Murat Yildirim zorgde volgens Bijvank op ‘typische Yildirim-wijze’ voor de 0-3. ,,Doorzetten, rommelen, doorzetten en scoren'', verduidelijkte Bijvank. Met nog een klein kwartier te spelen was de kampioenswedstrijd beslist.

Na negentig minuten voetballen barstte het feestgedruis pas echt los. De zes flessen champagne in de Ajax-kleedkamer waren in recordtijd leeg. Uit handen van de competitieleider kregen alle Ajacieden een kampioensmedaille omgehangen. Ajax-captain Slijngard stak niet veel later breed grijnzend de glimmende kampioensschaal in de lucht. Na een hapje en een drankje op het Kasteel, het Sparta-stadion, keerden de kampioenen feestend huiswaarts. Op de Toekomst werd het kampioensfeest doorgevierd.

Ajax A2 kan zich woensdag ook laten kronen tot kampioen. De ploeg van trainer Alfons Groenendijk heeft aan de thuiswedstrijd tegen De Graafschap aan één punt genoeg voor de titel.