Menu
Ajax rijk beloond in de Kuip

Ajax rijk beloond in de Kuip

Ajax boekte zondag een immer zoet smakende Klassiekerzege. De Amsterdammers voetbalden moeizaam maar sleepten wel met het nodige geluk én met dank aan de keepersklasse van Jasper Cillessen, een zwaarbevochten 0-1-zege over de finish. Ricardo van Rhijn was de matchwinnaar in de Kuip.

De Boer beloonde Niki Zimling na zijn sterkte invalbeurt tegen Paris Saint-Germain met een basisplek in de Klassieker. De ervaren Deen vormde een middenveld met Davy Klaassen en Thulani Serero. Ajax moest het in Rotterdam stellen zonder de geblesseerde Lasse Schöne. De Deen kampte sinds het laatste Champions League-duel met een lieskwetsuur. Het maakte in aanvallend opzicht de weg vrij voor Anwar El Ghazi. De Rotterdammer begon op rechts tegen zijn oude club; El Ghazi was twee jaar jeugdspeler op Varkenoord en speelde ook voor Sparta. Links naast spits Kolbeinn Sigthórsson begon Lucas Andersen.

De 59ste editie van Feyenoord – Ajax was ook een onvervalst keepersduel. Slechts drie weken na zijn bliksemtransfer naar de Kuip stond Kenneth Vermeer al tegenover zijn oude club. De Amsterdammer vocht, welbeschouwd een wedstrijd-in-de-wedstrijd uit met Jasper Cillessen, de man die hem feitelijk verdreef uit de ArenA. Het was in aanloop naar het treffen tussen de nummer vijf (Ajax) en veertien (Feyenoord) in de Eredivisie interessant te zien wie het persoonlijke prestigeduel in zijn voordeel kon beslissen. Vermeer had in aanloop naar de Klassieker – als Ajacied won hij nog nooit in Rotterdam (5 keer verlies, 1 gelijkspel) – het tij flink tegen. De ex-Ajacied zag zijn eerste drie duels als Feyenoorder eindigen in een nederlaag.

Ricardo van Rhijn viert zijn treffer. Ricardo van Rhijn viert zijn treffer.

Midweeks was Europa League-titelhouder Sevilla nog te sterk in het tweede Europese clubtoernooi. De Ajacieden hadden een dag eerder juíst vertrouwen getankt in de CL-thuiswedstrijd tegen PSG: 1-1. Het gemis van de multifunctionele Schöne was een aderlating. Hetzelfde gold voor de thuisploeg, die het zonder de geblesseerde Lex Immers moesten stellen. Routinier Khalid Boulahrouz was al langer uit de roulatie voor de ploeg van de geplaagde trainer Fred Rutten. Van alle Feyenoorders zal vooral de oefenmeester hebben gesnakt naar een positief resultaat, een ommekeer om sportief magere tijden.

De statistieken waren vooraf toch al flink in Amsterdams voordeel. Zo won Ajax in de historie vaker in Rotterdam dan Feyenoord (20 Amsterdamse om 18 Rotterdamse zeges). Van de laatste 21, in Rotterdam gespeelde Klassiekers verloren de Ajacieden er slechts een. John Guidetti loodste Feyenoord in januari 2012 met zijn hattrick naar een 4-2-zege. De barre seizoenstart van de Rotterdammers én de broodmagere statistieken maakten dat heel Feyenoord meer dan ooit snakte naar een Klassiekerzege.

Die zege, laat staan de gewenste ommekeer, leek even ver weg. De eerste helft verliep tumultueus. Alleen al de ontwikkelingen in de eerste elf minuten maakten de jongste Klassieker tot een memorabele in de toch roemruchte Klassiekerhistorie. Feyenoord opende sterk en speelde vol op de aanval. In de eerste vier minuten hadden Jordy Clasie (schot) en Ruben Schaken (kopbal) de lat boven Cillessen geteisterd. Het was wachten op de Rotterdamse openingstreffer, zo leek het. Toch was het Ajax dat toesloeg. Ricardo van Rhijn draaide zijn vrijetrap vanaf twintig meter, buiten bereik van Kenneth Vermeer in het Feyenoord-doel: 0-1.

De Rotterdammers bleven aandringen en waren voor rust ook de betere partij. Het was illustratief dat Anwar El Ghazi de eerste Ajacied was die het Rotterdamse doel vervolgens pas na 26 minuten wist te vinden. Het gros van de aanvalsgolven stroomde voor rust richting Ajax-doel. Ajax was weer even lucky Ajax toen spits Colin Kazim-Richards oog-in-oog met Cillessen verscheen. De inzet van de Turkse Feyenoorder ging net naast. Alle toekijkende Ajacieden (staf, bestuur en directie in de Kuip, de fans voor de televisie) zullen een zucht van opluchting hebben losgelaten. Ajax was halverwege spekkoper met de 0-1-voorsprong.

Feyenoord trok na rust de goede, of in elk geval sportief degelijke lijn door. Ajax bleef moeite houden om Vermeer te bereiken. Met de iets meer teruggetrokken spelende Lerin Duarte als vervanger van Andersen moest de voorsprong worden geconsolideerd, of natuurlijk beter nog: uitgebouwd. Later verstevigde Nick Viergever het middenveld als vervanger van de moegestreden Zimling. Het leverde helaas niet het gewenste resultaat op. Zeker niet toen de Rotterdammers de druk het laatste kwartier opvoerden. Rutten wisselde aanvallend door zijn verdediger Terence Kongolo te vervangen door aanvaller Mitchell Te Vrede. De Boer reageerde iets later door Ricardo Kishna als kakelverse aanvaller (voor El Ghazi) in te brengen.

Cillessen hield zijn club op de been met een wereldsave op een kopkans van Jean-Paul Boëtius. Ook bij een gevaarlijke volley van invaller Tonny Vilhena stond de Ajacied prima opgesteld. Vermeer kwam nauwelijks meer in actie. Feyenoord kreeg uiteindelijk niet wat het Legioen zo vurig wenste: de (verdiende) gelijkmaker. Vooral niet omdat Cillessen in de blessuretijd nog eens twee keer knap redde. Zo hield Ajax knap stand in de roerige Kuip. De regerend landskampioen sleepte een immer zoet smakende Klassiekerzege over de finish.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De beslissing in de wedstrijd viel al in de vijfde minuut. De beslissing in de wedstrijd viel al in de vijfde minuut.
Niki Zimling begon voor het eerst in de basis. Niki Zimling begon voor het eerst in de basis.
Clasie en Klaassen kwamen elkaar veel tegen op het middenveld. Clasie en Klaassen kwamen elkaar veel tegen op het middenveld.
Jasper Cillessen was de beste speler aan Ajax-zijde. Jasper Cillessen was de beste speler aan Ajax-zijde.
Mooi beeld: tot vorige maand collega's, nu concurrenten: Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer. Mooi beeld: tot vorige maand collega's, nu concurrenten: Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer.
Opluchting na het laatste fluitsignaal: de drie punten zijn binnen. Opluchting na het laatste fluitsignaal: de drie punten zijn binnen.