Menu
Ajax Vrouwen na zinderend duel naar bekerfinale

Ajax Vrouwen na zinderend duel naar bekerfinale

Na een geweldige comeback hebben de Ajax Vrouwen zich vrijdagavond geplaatst voor de bekerfinale. Na een 0-2-achterstand tegen FC Twente werd het dankzij goals van Ellen Jansen en Linda Bakker in de slotfase 2-2. In de verlenging sloeg Bakker nogmaals toe, 3-2!

Net als bij het bekertoernooi bij de mannen stond de klassieker in de halve finale op het programma. Waar Ajax 1 Feyenoord trof (en won), moesten de Ajax Vrouwen het opnemen tegen hun aartsrivaal FC Twente. Drie weken geleden won de ploeg van Nihom in de competitie na een tactische wedstrijd met 2-0.

"Zo'n tactische wedstrijd verwacht ik vanavond ook", aldus de trainer vooraf. "Want beide ploegen willen niets weggeven. Het zal spannend worden." De trainer kreeg in beide prognoses gelijk. Het was aanvankelijk tactisch en het werd loeispannend.

Eerste helft in evenwicht
In de eerste helft van de bekerontmoeting kreeg Ajax kort na de aftrap een halve kans waarbij Ellen Jansen met een schitterende hakbal bijna keepster Daphne van Dompselaar verraste. Daarna golfde het spel heen en weer zonder dat er grote kansen te noteren vielen. Het meest in de buurt van de openingstreffer was Vanity Lewerissa in de 41e minuut. Haar schot werd eveneens gekeerd door de keepster van FC Twente.

De support is groot(s).
De support is groot(s).
Vanity Lewerissa aan de bal.
Vanity Lewerissa aan de bal.
Uithaal van Lucie Akkerman.
Uithaal van Lucie Akkerman.
Eshly Bakker vocht mooie duels uit.
Eshly Bakker vocht mooie duels uit.
Focus bij de captain.
Focus bij de captain.

Twente neemt heft in handen
In de tweede helft kwamen de Ajax Vrouwen al rap op achterstand. Een lange bal van achteruit bereikte Joëlle Smits. De spits schoof de bal in het doel, 0-1. Een flinke domper voor de thuisploeg, die alles op alles moest zetten om dit nog recht te breien. Aanvankelijk werd het allemaal maar erger, want Joëlle Smits kon in de 66e minuut ook de 0-2 binnenwerken. Na een slimme loopactie kreeg ze de bal op maat en kon tussen 2 Ajacieden de bal langs Kop schuiven.

Ajax herpakt zich
Een kwartier voor tijd kreeg Ajax eindelijk weer een aardige mogelijkheid. Invalster Loïs Schenkel schoot op doel en korte tijd later had ook Caitlin Dijkstra een goede kans toen de bal na een vrije trap van Kika van Es voor haar voeten werd gekopt. De inzet ging helaas naast.

Balen bij de 0-1.
Balen bij de 0-1.
Lekkere invalbeurt van Loïs Schenkel.
Lekkere invalbeurt van Loïs Schenkel.
Helemaal terug in de wedstrijd!
Helemaal terug in de wedstrijd!
Blij!
Blij!
En ook de 3-2!!
En ook de 3-2!!
Wat een invalbeurt!
Wat een invalbeurt!

Ellen Jansen 1-2
Maar 9 minuten voor tijd was de spanning helemaal terug. Ellen Jansen maakte na prima aangeven van Schenkel de aansluitingstreffer. Prompt brak er een hete slotfase aan.

De gelijkmaker!! Yesssssss @Bakkie_15! #ajatwe pic.twitter.com/JehrGtzh6m

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 12 april 2019

Nadat Bakker na een imponerende rush van Soraya Verhoeve en knap terugleggen van Akkerman haar inzet nog naast zag eindigen, was het 3 minuten voor tijd wel raak. Bakker werkte na een fraaie combinatie met Schenkel en een mooi overstapje van Jansen de 2-2 binnen.

Gouden invalster
De verlenging was een feit. Daarin gingen de Ajacieden gelijk op jacht naar de beslissing. Lewerissa legde voor maar de bal ging nipt aan Jansen voorbij. In de eerste helft van de verlenging wisten beide ploegen het net niet te vinden en na de woorden van trainer Nihom 'zakelijk zijn en volwassen zijn en je pakt 'm' togen de Ajax Vrouwen op weg. Op weg naar de finale.

En die finale haalde de ploeg van Nihom! Weer was het Linda Bakker die scoorde. Met een schitterend schot, waar Twente waarschijnlijk een voorzet verwachtte, knalde ze de Ajax Vrouwen naar de winst: 3-2.

�� | @AjaxVrouwen en @PECVrouwen staan op 11 mei in de finale van de #KNVBBeker: https://t.co/NP702gHx51.

Felicitaties aan beide finalisten! �� pic.twitter.com/2p9bMw6Pmf

— KNVB (@KNVB) 12 april 2019

Ajax Vrouwen: Lize Kop; Liza van der Most, Caitlin Dijkstra (78. Kaylee de Sanders), Lisa Doorn (68. Linda Bakker), Kika van Es; Lucie Akkerman (116. Kim Mourmans), Marjolijn van den Bighelaar, Eshly Bakker (73. Loïs Schenkel); Vanity Lewerissa, Ellen Jansen, Soraya Verhoeve

En wat vond de trainer ervan?

'Ben heel trots op de meiden dat ze zich terugknokken' ��

De analyse van Benno Nihom! ⤵️#ajatwe pic.twitter.com/K6uWargyPP

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 12 april 2019

Lees ook: De wedstrijdvoorbereiding van Marjolijn van den Bighelaar

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé