Menu
Eerste goal Bergsma in Jupiler League goed voor drie punten

Eerste goal Bergsma in Jupiler League goed voor drie punten

Jong Ajax heeft vrijdagavond moeizaam gewonnen van laagvlieger FC Dordrecht. Het bleef lang 0-0, maar vlak voor tijd was het Leon Bergsma die de bal mooi binnen kopte en daarmee voor de 1-0-eindstand zorgde. Door de overwinning blijft de voorsprong op nummer 3 SC Cambuur vijf punten.

In de basisopstelling bij John Heitinga, die in het kader van zijn trainersexamen als hoofdtrainer op de bank zat, was plek ingeruimd voor enkele spelers uit de selectie van Ajax 1. Zo speelden Mateo Cassierra, Abdelhak Nouri en Frenkie de Jong, die een dag eerder nog actief was tegen Schalke 04.

De wedstrijd begon met slordigheden aan beide kanten. FC Dordrecht heeft nog een paar punten nodig voor directe handhaving en liet Jong Ajax komen, maar de Ajacieden hadden moeite om in het ritme te komen. Kansen waren er wel, al kwamen de schoten voornamelijk uit de tweede lijn. Zo schoot Noussair Mazraoui op de lat en Nouri enkele minuten later op de paal na een mooie vrije trap.

Ook kansen van Leon Bergsma (kopbal over) en De Jong (hard schot) leidden niet tot de verdiende openingstreffer, waardoor Dordrecht blij was met de doelpuntloze ruststand.

Krachten vloeien weg
Na rust hetzelfde spelbeeld, waar Cassierra een bal rakelings naast kopte en ook Vaclav Cerny zijn vizier niet op scherp had staan. Het was een periode waarin Jong Ajax allang op 1-0 had moeten staan, maar bij het uitblijven van de goal vloeiden de krachten langzaam maar zeker weg.

Dikverdiende zege
Kansen werden ook steeds schaarser, en tien minuten voor tijd werd er in een poging om nog iets te forceren een verdediger gewisseld voor een aanvaller: Ezra Walian verving Terry Lartey-Sanniez. Uiteindelijk werd het dan toch, zeven minuten voor tijd, 1-0. Leon Bergsma kopte een bal mooi binnen en zorgde zo voor de dikverdiende zege.

Marcel Keizer was uiteindelijk gelukkig met de overwinning, maar had geen goede wedstrijd gezien: ,,Je gaat er met de beste bedoelingen in. Het vrijlopen ging iets minder, en de tegenstander ging ook heel ver naar achter staan. Soms was het wat ongeduldig, waardoor je nét niet lekker speelt. Dat is zonde, en dan is de strijdwijze waarop we toch nog 3 punten halen wel te prijzen. Maar je wil het graag koppelen aan goed spel, en dat was niet zo goed.”

Eerstejaars A-junior
,,We staan tweede, met een elftal dat wekelijks verandert van samenstelling. Nu weer met eerstejaars A-junior Noa Lang, we mogen tevreden zijn met waar we staan. Alleen het spel was vandaag nog niet goed genoeg.”

Jong Ajax – FC Dordrecht 1-0 (0-0), 84. Leon Bergsma 1-0

Opstelling Jong Ajax: Norbert Alblas, Deyovaisio Zeefuik, Terry Lartey-Sanniez (80. Ezra Walian), Leon Bergsma, Damil Dankerlui, Carel Eiting, Frenkie de Jong (62. Noa Lang), Abdelhak Nouri (62. Mauro Savastano), Vaclav Cerny, Mateo Cassierra, Noussair Mazraoui

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Proshots/Erwin Spek