Menu
'Is het mogelijk om een speler als Zidane te verdedigen?'

'Is het mogelijk om een speler als Zidane te verdedigen?'

Hoe verdedig je een speler zoals Zinedine Zidane? Hoe bereik je de top? Liam van Gelderen (16) en Michael Reiziger (44) tackelen in 10 minuten de belangrijkste voetbalzaken voor een rechtsachter. Een gesprek tussen een ambitieuze jeugdspeler van Ajax O17 en een ervaren hoofdcoach van Jong Ajax.


In de 11-delige serie De Toekomst gaan Ajax-jeugdspelers in gesprek met Ajacieden die furore maakten tussen 1991 en 2008: de jaren waarin ABN AMRO als hoofdsponsor prijkte op de tenues van Ajax 1. Een talent van nu kan namelijk veel leren van de Ajacieden van toen. Daarom zorgen wij samen met ABN AMRO voor mooie, leerzame en onvergeteljike ontmoetingen.


Liam: ,,Ik moet wennen aan de interviews die ik nu vaker moet geven. Had jij dat ook in jouw tijd?"
Michael: ,,Ik had weinig met pers te maken toen ik jouw leeftijd had. Dat komt omdat er toen nog minder aandacht was voor voetbal. De media-aandacht kwam pas in 1995 toen we de Champions League wonnen. Daarna kwam het door de mobiele telefoon en internet in een stroomversnelling.''

Liam: ,,Jullie hadden natuurlijk ook nog geen social media? Ik kan me eigenlijk niet voorstellen hoe een leven zonder telefoon zou zijn.'' 
Michael:
,,Ik ook niet meer hoor! Hebben jullie ook een groepschat?"
Liam: ,,Zeker. We bespreken daar hoe laat we aanwezig moeten zijn. Maar soms praten we ook over meisjes. Een beetje jongenspraat, haha."

'We konden bij Ajax na de wedstrijd nog een patatje halen'

Liam: ,,Is er naast de media-aandacht nog meer veranderd in het voetbal?"
Michael: ,,Absoluut! Wij hadden 2 trainingsvelden bij Ajax en na 1 regenbui waren die onbespeelbaar. Na de wedstrijd konden we zelfs een frietje bestellen. Bij FC Barcelona mochten we van Louis van Gaal met de kinderen in Camp Nou voetballen. De zoontjes van Rivaldo, Phillip Cocu, Patrick Kluivert (Justin, red.) en die van mij. Dat is nu allemaal een stuk lastiger. Het is nu heel professioneel hè?"

Defence!
Defence!

Liam: ,,Klopt. Trainen, school en eten; ik doe alles bij Ajax. Maar ik ben het niet eens met de mensen die zeggen dat we verwend worden. We moeten er ook flink wat voor doen."
Michael:
,,Jullie gaan iedere dag pas laat naar huis toch?"
Liam:
,,Ik begin rond 09:30 uur met trainen en na het studeren ga ik om 19:15 uur naar huis."
Michael: ,,Dat is iets langer dan een normale werkdag!"

Michael: ,,Waarom ben jij eigenlijk verdediger geworden?"
Liam: ,,Ik weet het niet zo goed. Vroeger was ik altijd spits, totdat ik een keer achterin werd gezet. Dat ging zo goed dat ik daarna verdediger bleef. Jij?"
Michael: ,,Ik ben pas rond mijn 20e omgeturnd tot verdediger. Ik had al 1 jaar Eredivisie-ervaring als middenvelder, maar ik was snel, kon goed opbouwen en zag de ruimtes goed. Bij Ajax hadden we verdedigers nodig die ver van het eigen doel konden verdedigen. Daar was ik goed in."

'Mijn kracht was mijn snelheid, dus ik probeerde Raúl in een sprintduel te krijgen'

Liam: ,,Wie was jouw lastigste tegenstander?"
Michael: ,,Ik had zeker bij Barcelona wekelijks een goede tegenstander. Raúl was een goede technische speler. Hij zag de ruimtes goed. En de Braziliaanse Ronaldo was heel onvoorspelbaar. Dan had je 80 minuten niks te doen maar de 10 minuten dat hij de bal had, was hij écht weg! Verder was Zidane altijd heel lastig. Bij hem kreeg je de bal niet te pakken. Hij schermde de bal altijd met zijn lichaam af en was fysiek sterk. Zidane bewoog altijd direct door na een pass."

Liam: ,,Is het mogelijk om zulke spelers individueel te verdedigen?"
Michael:
,,Zeker, maar dan moet je de aanvaller altijd lokken naar jouw kwaliteiten. Mijn kracht was mijn snelheid, dus ik probeerde Raúl in een sprintduel te krijgen."
Liam: ,,Ik kijk vaak vooraf wat beelden. Ik weet dan of de tegenstander rechts of links is en daarna probeer ik hem naar zijn zwakke been te dwingen. In mijn elftal is Brian Brobbey de lastigste tegenstander door zijn fysieke kracht. Ik probeer daar slim mee om te gaan."

'Spelen in het 1e van Ajax, dat is mijn jongensdroom.'
'Spelen in het 1e van Ajax, dat is mijn jongensdroom.'

Liam: ,,Waar ga jij voor? Een doelpunt of beslissende tackle?" 
Michael:
,,Dan ben ik gewoon eerlijk. Als ik in de kruising kan schieten, dan ga ik voor de goal!"
Liam: ,,Ik ook hoor! Haha."
Michael: ,,Of scoren uit een omhaal.. Ik heb het wel meegemaakt, maar toen was ik niet degene die hem maakte. De omhaal van Rivaldo tegen Valencia was de mooiste die ik ooit heb gezien. Op de borst en pats.. in de hoek!"
Liam:
,,Ik heb ook nog nooit met een omhaal gescoord. Ik heb er wel 1 gezien van Sven Botman op de training. Hij heeft een goede omhaal in huis. Mijn voorbeeld was Luis Suarez, omdat ik vroeger altijd naar aanvallers keek. Wie was jouw voorbeeld?"
Michael: ,,Frank Rijkaard natuurlijk, die ken jij wel. En John Barnes, de oud-speler van Liverpool. Hij was een heel sierlijke aanvallende middenvelder van Liverpool."

'Toen ik de deur uitliep zei ik tegen mijn moeder: ik ga naar Ajax!'

Liam: ,,Jij hebt veel meegemaakt. Heb je nog tips voor mij?"
Michael: ,,Ga uit van je eigen kracht. Daarom ben je hier gekomen. Je hebt ook laatst een contract getekend toch?"
Liam: ,,Klopt!"
Michael: ,,Dat betekent dat je genoeg kwaliteiten bezit. Nu moet je jezelf zoveel mogelijk ontwikkelen. Van je eigen kracht uitgaan en een doel hebben. Voor dat doel moet je alles doen en ook veel laten. Je ziet vaak dat de focus verdwijnt als er veel dingen op je afkomen, maar alles moet in het teken staan om Ajax 1 te bereiken."

'Inmiddels droom ik van de ArenA'

Liam: ,,Spelen in het 1e van Ajax, dat is mijn jongensdroom."
Michael: ,,De aantrekkingskracht van Ajax is altijd groot geweest. Er is geen club in Nederland die zo'n jeugdopleiding heeft. Ajax heeft een historie van talenten. Ieder jaar gaat er weer een blik open. Alles is puur voetbal. Daarom komen talenten hiernaartoe."
Liam: ,,Zeker. Toen ik bij AZ speelde, braken niet zoveel talenten door. Hier bij Ajax is dat altijd het geval. Ik had een gesprek op de Toekomst en toen ik de deur uitliep zei ik tegen mijn moeder: 'ik ga naar Ajax!' Inmiddels droom ik van de ArenA."
Michael:
,,Natuurlijk... Ik verwacht dat je een goede ontwikkeling doormaakt en een stap omhoog maakt. Laten we hopen dat je snel aansluit bij mij!"

Op rechtsback: Liam van Gelderen & Michael Reiziger. Welke duo's volgen zie je in de volgende editie van Team van de Toekomst.
Op rechtsback: Liam van Gelderen & Michael Reiziger. Welke duo's volgen zie je in de volgende editie van Team van de Toekomst.

Lees ook: 'Dus jij neemt later het stokje van me over?'

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beelden: Louis van de Vuurst