Menu
Jong Ajax met tien man naar zege op FC Oss

Jong Ajax met tien man naar zege op FC Oss

Jong Ajax heeft het uitduel bij FC Oss met 1-2 gewonnen. De Amsterdammers kwamen dankzij Acolatse en Cerny op 0-2. Na de aansluitingstreffer kreeg Owusu de rode kaart, maar Jong Ajax hield stand.

Initiatief
Jong Ajax, negende in de Jupiler League, nam het initiatief tegen het op de zestiende plek bivakkerende FC Oss. De ploeg van de trainers Jaap Stam en Andries Ulderink liet fraaie aanvallen zien en kreeg ook aardige mogelijkhede via onder andere Frenkie de Jong, Richairo Zivkovic en Vaclav Cerny. Maar de door Ajax aan Oss verhuurde doelman Xavier Mous hield voorlopig zijn doel schoon.

Goal Acolatse
Gezien het grote veldoverwicht, was het niet meer dan logisch dat Jong Ajax op voorsprong kwam. Nadat doelman Indy Groothuizen de eerste doelpoging van FC Oss onschadelijk had gemaakt, schoot Elton Acolatse in de zeventiende minuut met een fraaie curve raak, 0-1. Hoewel er meer had ingezeten, bleef het in de eerste helft bij die enige goal.

Elton Acolatse zette Ajax op 0-1.
Elton Acolatse zette Ajax op 0-1.

Cerny verdubbelt score
Ajax begon ook uitstekend aan de tweede helft. Nu hadden de gasten aanzienlijk minder tijd nodig om het klasseverschil in de score tot uiting te brengen. In de 49e minuut verdubbelde Vaclav Cerny met een lekker schot in de korte hoek de score, 0-2.

Maar in plaats van op rozen te zitten, leek het alsnog mis te gaan. In de 52e minuut controleerde Fatic Kamaci de bal na een afgeslagen voorzet en schoot de aansluitingstreffer achter doelman Indy Groothuizen, 1-2. 

Rode kaart
Het laatste gedeelte van de wedstrijd moest Jong Ajax verder met tien man. Leeroy Owusu werkte doelpuntenmaker Kamaci tegen de grond en moest met een rode kaart van het veld. Elton Acolatse werd daar om tactische reden slachtoffer van, want de aanvaller werd ingeruild voor een verse verdediger: Damon Mirani.

Er brak een spannende slotfase aan. Jong Ajax had FC Oss weer geloof gegeven en moest met tien man de kleine voorsprong verdedigen. In de laatste dertien minuten mocht Sam Hendriks zijn kwaliteiten nog even tonen. En hij was prompt vijf minuten voor tijd dicht bij de bevrijdende 1-3, maar Mous redde. Met een ruime blessuretijd van vier minuten was het nog lang spannend, maar Jong Ajax sleepte de zege over de finish.

Scoreverloop: 17. Acolatse 0-1, 49. Cerny 0-2, 52. Kamaci  1-2.
Rode kaart: 65. Owusu

Jong Ajax: Groothuizen, Owusu, Van Bruggen (61. Lartey Sanniez), Warmerdam, Dankerlui, Clement, De Jong, Nouri (77. Hendriks), Cerny, Zivkovic, Acolatse (67. Mirani)

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Proshots/Marcel Bonte