Menu
Jong Ajax start nieuwe jaar met nederlaag

Jong Ajax start nieuwe jaar met nederlaag

Jong Ajax heeft de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar niet kunnen opluisteren met een zege. Op bezoek bij Fortuna Sittard kwam Jong Ajax na een vroege 2-0-achterstand nog wel terug tot 2-1, maar de kopbal van Dani de Wit bleek te weinig voor een positief resultaat.

Het was voor trainer Michael Reiziger een flinke puzzel om een elftal op de been te brengen dat zich zou moeten kunnen meten met koploper Fortuna Sittard. Veel vaste Jong Ajax-spelers bevinden zich nog in Portugal bij het trainingskamp van Ajax 1, waardoor er een beroep moest worden gedaan op spelers die nog niet zoveel ervaring in Jong Ajax hadden opgedaan. Zo speelden Navajo Bakboord en Boy Kemper op de backposities, en was er een betaald voetbal-debuut voor de Australische middenvelder Sebastian Pasquali.

Tweede periodetitel
Fortuna Sittard, dat bij winst de tweede periodetitel zou pakken, ging direct fel van start, maar de eerste twee kansen waren voor Jong Ajax. Zo schoot Bakboord over en stond Flemming vogelvrij in het strafschopgebied, maar werd zijn schot gekeerd.

Toch stond het eigenlijk 'ineens' 2-0. Eerst scoorde Djibril Dianessy uit een rebound de openingstreffer, en niet veel later tikte hij ook zijn tweede binnen. Jong Ajax leek aangeslagen en kwam op één moment na (Flemming speelde zich goed vrij na een mooie pass van Azor Matusiwa) niet meer in de buurt van het Fortuna-doel.

Knappe redding Van Bladeren
Na rust kabbelde het duel rustig voort. Kansjes voor Jong Ajax waren er wel, maar echt gevaarlijk werd het niet. Finn Stokkers had Fortuna op 3-0 kunnen zetten, maar Stan van Bladeren redde knap op zijn schot. Er leek lang weinig aan de hand voor de Limburgers, totdat Dani de Wit plotseling de aansluitingstreffer binnenkopte en daarmee weer nieuw elan in het spel van Jong Ajax bracht.

Meeslepend voetbal
Tweemaal was Zian Flemming prompt nog dicht bij de gelijkmaker. Eerst schoot hij van vlakbij voorlangs en even later miste zijn kopbal net dat beetje precisie om de Fortuna-doelman te verrassen. Het was heerlijk meeslepend voetbal van Jong Ajax in de laatste twintig minuten, maar het bleek te weinig voor een puntje.

'Er was veel onrust'
Reiziger sprak na afloop van een goed begin, maar toch een slordige eerste helft: ,,We begonnen goed, hadden de controle en kregen een goede kans. Daarna werd het slordig, er was veel onrust en we waren niet scherp. Dat gebrek aan scherpte resulteerde ook in de twee goals van Fortuna Sittard."

,,De tweede helft was een stuk beter, maar je moet natuurlijk ook wel als je achterstaat. De angst is er dan vanaf, en net als in het eerste kwartier van de eerste helft werd er gewoon goed gevoetbald. Er werden kansen gecreëerd, het geloof was er weer en we hadden met een beetje meer geluk een resultaat kunnen halen."

,,Dat ik niet de beschikking had over een aantal jongens die normaal in de basis staan wil ik niet als excuus voor de nederlaag aandragen", besloot Reiziger. ,,Bijna iedereen had al regelmatig minuten in Jong Ajax gespeeld. Bovendien speelden we gewoon tegen de nummer één."

Fortuna Sittard – Jong Ajax 2-1 (2-0), 11. Dianessy 1-0, 20. Dianessy 2-0, 72. Dani de Wit 2-1

Opstelling Jong Ajax: Van Bladeren, Bakboord, Sidoel (46. Lartey Sanniez), Doekhi, Kemper, Matusiwa, Dani de Wit, Pasquali (58. Jensen), Nunnely, Flemming, Bijleveld (89. Schouten)

Lees ook: Intake Jurgen Ekkelenkamp: 'Ik had dit niet verwacht'

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Beeld: Proshots