Menu
Jong Ajax wint topper tegen NEC

Jong Ajax wint topper tegen NEC

Jong Ajax heeft de topper tegen NEC winnend afgesloten. Na een heerlijke eerste helft leidden de Amsterdammers met 2-0 dankzij doelpunten van Sebastian Pasquali en Mateo Cassierra, en omdat er na rust niet meer werd gescoord mag de ploeg van Michael Reiziger nog steeds dromen van het kampioenschap in de Jupiler League.

Reiziger hoefde zijn team slechts op drie plaatsen te wijzigen in vergelijking met het gewonnen uitduel tegen FC Dordrecht. Zo keepte Stan van Bladeren, speelde Mitchel Bakker op linksback en was er speeltijd ingeruimd voor de Australische middenvelder Pasquali, die Azor Matusiwa verving.

Hoog tempo
Vanaf de aftrap was duidelijk dat Jong Ajax – NEC een regelrecht topduel was in de Jupiler League. In een gigantisch tempo werd er door beide ploegen afgejaagd, en het waren de Nijmegenaren die de eerste kansen misten. Zo maaide Ferdi Kadioglu in vrijstaande positie over de bal en redde Van Bladeren knap op een kopbal van Anass Achahbar.

First goal for @sebpasquali! ⚽️
Congrats, Sebastian! #ajanec pic.twitter.com/ElSzpQPWvP

— AFC Ajax (@AFCAjax) 6 april 2018

Na de twee reuzenkansen van NEC was het de beurt aan Jong Ajax, die de eerste kans gelijk benutte. Dennis Johnsen dolde zijn tegenstander, zag zijn inzet nog worden gekeerd door Joris Delle. De rebound werd vervolgens mooi voorgelegd door Che Nunnely op Pasquali, die hard binnenknalde. Cassierra schoot een minuut later rakelings naast, maar mocht even daarna wel juichen toen hij met een geweldige actie vrij voor het doel kwam, de keeper omspeelde en de 2-0 binnen schoot.

NEC, dat tot de 2-0 minimaal gelijkwaardig was aan Jong Ajax, leek aangeslagen in de wetenschap dat het al in zoveel uitwedstrijden dit seizoen mis ging. Toch kregen ze nog een prima kans met een kopbal van Sven Braken, maar Jong Ajax haalde zonder kleerscheuren de rust en beide ploegen waren maar al te blij dat ze even bij konden komen.

Mateo Cassierra maakt de weg vrij voor 2-0.
Mateo Cassierra maakt de weg vrij voor 2-0.

Minder kansen na rust De tweede helft begon nog flitsend met kansen voor Danilho Doekhi en Nunnely, maar daarna gebeurde er nog weinig voor beide doelen. NEC probeerde het wel, maar het ontbrak aan overtuiging en Jong Ajax bleef eenvoudig overeind.

Een moment van opwinding was er nog even toen invaller Nicolas Kühn een verkeerde uittrap bijna over doelman Delle heen schoot, maar de wedstrijd kabbelde redelijk rustig naar z’n eind. Tót NEC in de laatste tien minuten een alles-of-niets-offensief inzette. Steeven Langil knalde hard op de vuisten van Van Bladeren en met Ted van de Pavert werd er een centrale verdediger als stormram ingebracht.

Jong Ajax raakte daardoor niet van de leg, bleef gevaarlijk in de omschakeling en trok de overwinning nog redelijk eenvoudig over de streep. Omdat Fortuna Sittard ook won bij Go Ahead Eagles staat Jong Ajax nu tweede met één puntje achterstand op de Limburgse koploper.

Reiziger toonde zich zeer tevreden na de mooie overwinning: ,,Het eerste kwartier zijn we goed doorgekomen, daarna kwamen we wat makkelijker onder hun druk uit. We kregen meer ruimte op het middenveld en zo creëerden we overwicht.’’

,,Het was een wedstrijd die we niet elke week spelen, er stond veel druk op”, vervolgt Reiziger. ,,De ambiance was goed, het leefde en ik heb ook gezegd dat ze moesten genieten. We houden de druk op Fortuna door te winnen. Het is zaak om ook in de volgende wedstrijden die spanning erop te houden.”

Scoreverloop: Jong Ajax – NEC 2-0 (2-0), 7. Pasquali 1-0, 19. Cassierra 2-0

Opstelling Jong Ajax: Van Bladeren, Lartey-Sanniez, Doekhi, Bergsma, Bakker (61. Sidoel), Pasquali, Bijleveld, D. de Wit, Nunnely (73. Kühn), Cassierra, Johnsen

Vanwege een administratieve fout van de KNVB moet deze wedstrijd worden overgespeeld. Jong Ajacied Teun Bijleveld bleek na zijn 5e gele kaart tegen FC Dordrecht op 1 april niet speelgerechtigd. De wedstrijd verdwijnt uit de boeken en zal op maandag 16 april worden overgespeeld.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Proshots/Stanley Gontha