Menu
Lust voor het liefhebbersoog en lieveling van het publiek

Lust voor het liefhebbersoog en lieveling van het publiek

Deze week gaan we terug naar 15 april 1984, wanneer Stanley Menzo als Ajax-doelman zijn opwachting in de Eredivisie maakt.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Stanley Menzo heeft op zaterdag het doel van Ajax 2 verdedigd tegen de reserves van Excelsior en wordt verzocht de volgende dag bij het eerste op de bank plaats te nemen. Tweede keeper Sjaak Storm is namelijk geveld door een blessure.

Huurling van Haarlem
Maar wanneer de eerste keus van trainer Aad de Mos, Hans Galjé, plots wordt geveld door de griep, moet Menzo in de Alkmaarder Hout uit zijn trainingspak. Geen punt, Stanley heeft als huurling van Haarlem eerder in het seizoen al enige Eredivisie-ervaring opgedaan. Hij verblikt noch verbloost en redt met zijn soepele stijl en een paar flitsende ingrepen een punt tegen het betere AZ'67. Alleen een strafschop van David Loggie is hem te machtig: 1-1.

Met een spectaculair optreden wint Menzo voor Ajax de thuiswedstrijd tegen PSV

Ook de zaterdag er op mag de 3e doelman in het eerste keepen en met een spectaculair optreden wint hij voor Ajax de thuiswedstrijd tegen PSV: 1-0. Stanley verlaat het veld op de schouders van supporters en is op slag een publiekslieveling.

In het restant van een seizoen waarin Feyenoord dankzij Johan Cruijff de titel pakt, doet de 20-jarige Menzo nog wat ervaring op het hoogste niveau op. Maar daarna moet hij toch weer geduldig op de reservebank plaatsnemen, omdat Galjé de voorkeur van De Mos krijgt. Voor Stanley is het wachten op de coach Cruijff die van hem een meevoetballende doelman, een vliegende keep, zal maken.

Stanley Menzo op zijn hoede in het doel van Ajax in de Alkmaarder Hout. Bron: Ajax Erfgoed
Stanley Menzo op zijn hoede in het doel van Ajax in de Alkmaarder Hout. Bron: Ajax Erfgoed

Slippertjes worden Menzo niet aangerekend
Als Johan in de zomer van 1985 bij zijn trainersstart voor de keus Galjé of Menzo staat, zoekt hij de oplossing slim bij zijn spelers. Voor een partijspel stuurt Cruijff beide keepers een kant op en zegt hij tegen de veldspelers dat zij zich zelf maar moeten opsplitsen. De meeste voetballers kiezen de kant van Menzo en Cruijff weet genoeg: het merendeel van de groep stelt het meeste vertrouwen in Stanley.

Menzo is een mooie keeper

Zeven seizoenen lang is de atletische Menzo de onbetwiste nummer 1 van Ajax. Zijn slippertjes worden hem nauwelijks aangerekend, niet door zijn trainers en al helemaal niet door de aanhang. Omdat zijn reddingen talrijk zijn en hij op fraaie wijze zijn foutjes goedmaakt. Menzo is een mooie keeper, een lust voor het liefhebbersoog en razend populair bij het publiek.

Vergeten zullen ze hem niet
Maar in het seizoen 1992-1993 gaat het mis. Stanley is ook een gevoelige jongen, een piekeraar, en dat piekeren krijgt de overhand wanneer enkele slippertjes catastrofale gevolgen hebben. Menzo belandt in een crisis en verliest zijn plek in het doel, zowel bij Ajax als het Nederlands elftal. Edwin van der Sar overvleugelt hem en Stanley kwijnt weg op de reservebank.

Ook al blijven de supporters zijn naam scanderen. Vergeten zullen ze hem niet.

Bijschrift (boven): Stanley Menzo stuurt de defensie aan tijdens zijn Ajax-debuut in de Eredivisie, uit tegen AZ’67.
Bron: Ajax Erfgoed