Menu
Markus Bay wil moeilijke tijd achter zich laten

Markus Bay wil moeilijke tijd achter zich laten

Markus Bay maakte de afgelopen drie jaar deel uit van de Ajax-jeugdopleiding. Vanaf dit seizoen zit hij in de selectie van Jong Ajax. Het afgelopen anderhalf jaar was moeilijk voor de Deen. Lang blessureleed stond een soepele ontwikkeling in de weg. Maar nu is hij fit en gretig om zijn kunnen te etaleren.

Met fris gemoed en een gezond lijf stond Markus Bay maandagochtend op het trainingsveld bij Jong Ajax. De negentienjarige Deen verwacht een interessant seizoen in de Jupiler League en wil weer het niveau halen van toen hij net bij Ajax was.

Vol verwachtingen
Precies drie jaar geleden kwam de middenvelder vol verwachtingen over van het Deense Brøndby IF. ,,In het eerste halfjaar in de B1 had ik mijn beste periode tot nu toe bij Ajax. Toen ben ik ook naar de A1 gegaan met Orlando Trustfull als trainer. Ik zat toen in het team met onder anderen Donny van de Beek en Abdelhak Nouri. Gelijk in de eerste wedstrijd na de winterstop voelde ik iets in mijn lies en sinds dat moment ging het up and down met mij. In totaal ben ik anderhalf jaar geblesseerd geweest. Ik kon niets aan de lies laten doen. Het moest met rust genezen. Terwijl Appie en Donny zich sterk ontwikkelden in die tijd,  stond ik stil. Dat was erg moeilijk.”

Bay: 'Ik wil dat gevoel terug van het eerste halfjaar in de B1.'
Bay: 'Ik wil dat gevoel terug van het eerste halfjaar in de B1.'

Tas pakken
Het was zelfs zo lastig, dat de vraag of hij de voetballerij trouw zou blijven zich aandiende. Bay: ,,Ik was langdurig geblesseerd, was ver weg van huis in een ander land en zonder mijn familie, vriendin en vrienden. Ik moest voor mezelf een keuze maken of ik echt honderd procent profvoetballer wilde zijn. Soms was er een moment waarop ik mijn tas wilde pakken en weg wilde gaan. Ik heb veel met mijn vader, familie en Kenny Boilesen, de vader van Nicolai, gepraat. Hij weet wat er gevraagd wordt omdat Nicolai ook vaak met blessures te maken had. Hij weet ook hoe het is voor de familie. Hij heeft mijn ouders goed geholpen en veel met ze gesproken. Nu is mijn landgenoot Kasper (Dolberg, red.) hier. Dat is fijn. Buiten Ajax kan ik gezellig met hem chillen en hoef ik niet alleen op een kamertje te zitten. Op 1 juli krijg ik als het goed is een eigen appartement en komt mijn vriendin hier ook wonen. Dat wordt dan echt een nieuw begin. Ik erg naar dat moment uit. Het is precies wat ik nu nodig heb."

Bay wil zich dit seizoen laten zien. ,,Ik wil het goede gevoel terug van mijn eerste halfjaar bij de B1. Veel van de trainers zeggen ook dat ze mij in het begin erg goed vonden. Dat willen ze nu opnieuw zien. Ik voel me fit en sterker. Ik heb veel getraind en ik ken mijn lichaam nu honderd procent. Het komt goed, daar reken ik op. Nu moet ik me bewijzen voor de nieuwe trainer. Ik moet er staan.”

Uitdaging
Dat zal gebeuren in de Jupiler League. Geen eenvoudige competitie, zo weet de Deense voormalige jeugdinternational ook: ,,Ik verwacht veel moeilijke wedstrijden. Wij zijn niet altijd favoriet, zoals we dat in de A- en B-jeugd wel waren. Het is een uitdaging, maar het komt goed. Er wordt fysiek veel van mij gevraagd. Het zijn volwassen mannen, die strijden bij wijze van spreken voor hun leven. De andere clubs hebben ook spelers op een hoog niveau die zich willen bewijzen. Net zoals wij. Het wordt interessant.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees