Menu
Mazraoui: 'Voetballen zoals ik dat kan op elke positie’

Mazraoui: 'Voetballen zoals ik dat kan op elke positie’

Noussair Mazraoui ontwikkelt zich dit seizoen op positieve wijze in Jong Ajax. De gewaardeerde kracht vult zonder morren de positie in waar het team hem nodig heeft. ,,Met mijn basistechniek weet ik me uit vele situaties te redden.”

In de categorie ‘kind van de Toekomst’ komt Mazraoui hoog uit de bus. Op de Ajax-talentendagen viel het oog van de scouts op de frivole speler. Aanvankelijk bleek Mazraoui te licht voor een vaste plek in de Ajax-opleiding, een oplossing was snel voor handen. ,,Bij Alphense Boys kon ik werken aan mijn fysiek. Ik bleef wel op de radar van Ajax. Uiteindelijk stroomde ik door naar de E3 en sindsdien verdedig ik de kleuren van Ajax.”

Tussenweg Jong Ajax

Na het doorlopen van de jeugdopleiding begon het bij Mazraoui al vroeg te kriebelen.
Een contract verdienen en doorstroom naar Ajax 1 bewerkstelligen leek het ideale scenario.
Een blessure gooide echter roet in het eten. ,,Precies in de periode waarin wij als spelers écht moesten laten zien waarom we een contract verdienden.” Toch wilde Ajax verder met de Marokkaans jeugdinternational. Mazraoui zou bij Jong Ajax op amateurbasis gaan spelen.
,,Eerlijk gezegd was ik een beetje teleurgesteld. Het was een soort tussenweg waar ik me in het begin niet op ingesteld had.” De Alphenaar liet het er niet bij zitten en gebruikte de zomervakantie om topfit aan het nieuwe seizoen te beginnen.

Trainer Marcel Keizer realiseerde zich al snel dat hij met Mazraoui een multifunctionist in huis had gehaald. De oefenmeester maakt tot op heden gretig gebruik van de flexibiliteit die de Ajacied met zich meebrengt. In rap tempo somt Mazraoui de posities op die hij dit seizoen al in het elftal bekleedde. ,,Rechtsback, rechtsbuiten, linksback, linksbuiten, centrale verdediger en verdedigende middenvelder. Aan de ene kant waren al die verschillende posities weleens lastig, als centrale verdediger fungeren was bijvoorbeeld compleet nieuw voor me. In dat geval hielp het vertrouwen van de trainer en mijn teamgenoten om een nieuwe rol aan te nemen.”

Mazraoui wordt bejubeld door zijn teamgenoten na een doelpunt tegen NAC.
Mazraoui wordt bejubeld door zijn teamgenoten na een doelpunt tegen NAC.

Het multifunctionele in zijn spel is Mazraoui na een tijd van aanpassingen als een kracht gaan zien. ,,Op elke positie kan ik wel mijn creativiteit en techniek gebruiken. Ik probeer gewoon overal te voetballen zoals ik dat kan, volgend seizoen wil ik me wel gaan focussen op een of twee posities in het veld."
Met een reeks degelijke wedstrijden in Jong Ajax dwong Mazraoui alsnog een contract af, de verbintenis met Ajax loopt nog tot en met 30 juni 2018.

Over zijn eigen ambitie is de jongeling helder. ,,Iedereen wil natuurlijk wel basisspeler bij Ajax 1 zijn maar voor nu is het vooral belangrijk om stappen te blijven zetten. Het is vanzelfsprekend dat ik graag wil proeven aan het grotere werk. Het is in deze periode zeker geen straf om lekker mijn wedstrijden af te werken in Jong Ajax, het is een fijne en talentvolle groep.”

Het team van Marcel Keizer is af en toe een komen en gaan van spelers. Toch zijn de resultaten dit seizoen naar behoren, een tweede plek in de competitie toont dit aan. ,,Je zou zeggen dat het met die constante wisselingen minder zou lopen maar we hebben gewoon enorm veel kwaliteit’, verklaart Mazraoui. Een kampioenschap met Jong Ajax heeft de 19-jarige dan ook nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet. ,,Er zijn nog drie wedstrijden te gaan en het verschil is negen punten. Voetbal is gek en de bal is rond, wie weet wat er allemaal nog kan gebeuren.”

Tekst: Ajax.nl/Lars Mulder
Foto's: Pro Shots