Menu
Prachtig afscheid Van der Sar

Prachtig afscheid Van der Sar

Edwin van der Sar heeft zijn imposante loopbaan woensdagavond met een overwinning afgesloten. De 40-jarige doelman won met zijn Dream Team in een uitverkochte Amsterdam ArenA met 1-2 van Ajax. Louis Saha en Dennis Bergkamp waren trefzeker voor het droomelftal van spelers waarmee ‘Sar’ ooit samenspeelde. Derk Boerrigter scoorde namens Ajax tegen.

Het werd het mooiste afscheid dat hij zich had kunnen wensen. Een avond vol unieke momenten met veel van zijn medespelers met wie hij in zijn rijke loopbaan heeft samengespeeld. Het drieluik - bestaande uit een voorwedstrijd van Ajax D1 - Manchester United D1, Ajax ’95 tegen Oranje ’98 en Ajax - Dream Van der Sar - kreeg tegen half negen ’s avonds een prachtige climax toen hij voor het laatst naar de hoek dook. De strafschop van zoon Joe redde hij op stijlvolle wijze. Het een-tweetje met Van der Sar junior paste op een avond die voor ieder wat wils bracht. ,,Een feest der herkenning”, zoals de hoofdpersoon het zelf omschreef.

Op de dag dat ruim 60.000 supporters de Ajax Open Dag bezochten zaten er ’s avonds ruim 50.000 in de volgepakte Amsterdam ArenA. Ze kregen een unieke avond voorgeschoteld, waarvan de opbrengst naar verschillende goede doelen ging. Nadat zoon en keeper Joe van der Sar zijn ‘minutes of fame’ had gepakt tijdens de voorwedstrijd Ajax D1 - Manchester United D1 (2-2) volgde het echte voetbalvuurwerk toen alle helden van Ajax ’95 en Oranje ’98 de ArenA betraden. Het leverde op een broeierige zomeravond een echte Europacupsfeer op. De kleinste man op het veld, Marc Overmars, bekroonde de historische wedstrijd met een vlammend schot in de kruising. Daardoor won ‘Sar’ te midden van al zijn oud-collega’s zijn voorlaatste wedstrijd. En hield hij, niet geheel onbelangrijk voor een keeper, de nul.

Van der Sar beleefde een geweldig afscheid in een uitverkochte Amsterdam ArenA. Van der Sar beleefde een geweldig afscheid in een uitverkochte Amsterdam ArenA.

Even later tijdens zijn allerlaatste wedstrijd - dit keer als keeper van zijn eigen Dream Team - verliet hij opnieuw als winnaar het veld. Weliswaar slaagde hij er niet in de nul te houden, maar de 1-2 zege op ‘zijn’ Ajax mocht er uiteraard ook zijn. Derk Boerrigter eiste in de tweede helft (van de twee keer dertig minuten) de eretreffer voor zich op. De vleugelaanvaller reageerde attent toen een hard schot van Rodney Sneijder via de paal voor zijn voeten belandde. Even daarvoor had Louis Saha de score aan het begin van de tweede helft geopend. Dennis Bergkamp bezorgde Van der Sar uiteindelijk twee minuten voor tijd de zege. Op aangeven van Wayne Rooney haalde de illustere nummer 10 de overwinning binnen voor de illustere nummer 1.

Met een laatste ereronde langs de volle tribunes, begeleidt door zanger Mick Hucknall (Simply Red), oogste ‘Sar’ nog een keer applaus. Het eerbetoon van de ruim 50.000 Van der Sar- en Ajax-fans daalde op de 130-voudig international neer. Samen met zijn vrouw Annemarie, dochter Lynn en zoon Joe liep de voormalige doelman van Ajax, Juventus, Fulham en Manchester United richting de F-side waar een fantastisch vuurwerk werd afgestoken.

Toen de rookpluimen uiteindelijk waren opgetrokken en de hoofdrolspeler een half uur later op de vierde verdieping was aangekomen volgde de laatste toegift in de perskamer. In gezelschap van de coaches Louis van Gaal, Guus Hiddink, Frank de Boer en Sir Alex Ferguson vatte de voormalige aanvoerder van Oranje de avond treffend samen. ,,Alles kwam vandaag samen. Het geeft me een heel goed gevoel. Vergelijk het maar met een schoolreünie. Als je elkaar terugziet klikt het met de een beter dan met de ander. Maar met iedereen klikte het direct fantastisch. Dat zag je vanavond. Het was een reünie om je vingers bij af te likken.”

Tekst: Ajax.nl/ Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Edwin van der Sar had vele wereldsterren naar de ArenA gehaald. Ook Wayne Rooney was erbij. Edwin van der Sar had vele wereldsterren naar de ArenA gehaald. Ook Wayne Rooney was erbij.
Thulani Serero in duel met Edgar Davids. Thulani Serero in duel met Edgar Davids.
Vreugde bij de Ajacieden na de 1-1 van Derk Boerrigter. Vreugde bij de Ajacieden na de 1-1 van Derk Boerrigter.
Van der Sar beleefde een onvergetelijke avond. Van der Sar beleefde een onvergetelijke avond.
Ajax en Dream Team Van der Sar samen op de foto. Ajax en Dream Team Van der Sar samen op de foto.
De ruim 50.000 supporters brengen een eerbetoon aan Van der Sar. De ruim 50.000 supporters brengen een eerbetoon aan Van der Sar.
Een voetbalhoogtepunt: Boerrigter poort Gary Neville. Een voetbalhoogtepunt: Boerrigter poort Gary Neville.
'Sar' in een onderonsje met Dennis Bergkamp. 'Sar' in een onderonsje met Dennis Bergkamp.
In de 53e minuut zit het er dan echt op. Tijd voor De Wissel. In de 53e minuut zit het er dan echt op. Tijd voor De Wissel.
Van der Sar gaat richting de middenstip door een erehaag. Van der Sar gaat richting de middenstip door een erehaag.
En stopt iets later de laatste strafschop van zoon Joe. En stopt iets later de laatste strafschop van zoon Joe.
Deze jongen kreeg de laatste keepershandschoenen van Van der Sar. Deze jongen kreeg de laatste keepershandschoenen van Van der Sar.
De familie Van der Sar genoot met volle teugen van de bijzondere avond. De familie Van der Sar genoot met volle teugen van de bijzondere avond.
Adieu Edwin! Adieu Edwin!