Menu
Soraya Verhoeve nog altijd verliefd op de bal

Soraya Verhoeve nog altijd verliefd op de bal

Soraya Verhoeve is terug. Na een zware kruisbandblessure maakte ze eind januari haar rentree bij de Ajax Vrouwen. Een comeback mét een beslissende assist, haar specialiteit. Volgende doel: de 90 minuten volmaken. ‘Ik merk dat er nog veel rek in zit, dat ik nog kan groeien.’

Ajax Vrouwen - VV Alkmaar. In de 65e minuut, de Ajacieden leiden met 2-0, krijgt Verhoeve een seintje. Ze komt binnen de lijnen voor Ana Romero. Na 14 maanden is daar eindelijk de rentree. ,,Dat gevoel van een wedstrijd spelen heb ik zo gemist”, zegt de aanvalster in de gym op sportcomplex de Toekomst. ,,Die spanning en ook de druk waar ik stiekem wel van hou.”

Vlak voor tijd duikt Verhoeve op voor de keeper, ze legt de bal af op Marjolijn van den Bighelaar, die de 3-0 maakt. ,,Heerlijk! Dat juichmoment met z’n allen samen maakt teamsport zo mooi. Mijn blessure was een verlies voor mijzelf maar ook een verlies voor het team. Je wint en verliest namelijk samen.”

70. Benno Nihom zet zijn tweede wissel in!

⬅️ Van der Linden
➡️ Verhoeve #pecaja

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) February 2, 2018

Voor haar kruisbandblessure leeft Verhoeve op een roze wolk. Ze heeft talent en valt als speler van SV
Nieuwsloten in Amsterdam-West al op bij scouts van Ajax. Maar omdat Ajax pas in 2012 een vrouwenteam krijgt, behoort een overstap nog niet tot de mogelijkheden. Het maakt wel iets in haar los. Ooit wil ze in het mooiste shirt van Nederland spelen.

Via het CTO Amsterdam Talent Team komt haar droom uit. Ze traint een paar keer mee met de Ajax Vrouwen en krijgt in februari 2016 een onverwacht belletje. ,,Ik zat op school midden in een scheikundeles toen Ed Engelkes belde. Of ik zo snel mogelijk naar de club kon komen. Er stond een bekerduel op het programma en er waren niet genoeg speelsters.”

'Daphne Koster kon mij keihard aanpakken tijdens de training, maar daarna hadden wij de grootste lol.'

In de 2e helft van het bekerduel tegen Jong FC Twente maakt ze haar debuut voor de Ajax Vrouwen,
niet lang daarna zet ze haar handtekening onder haar eerste Ajax-contract. Ze voelt zich lekker op het veld en onderscheidt zich met mooie assists, haar specialiteit.

,,Ineens stond ik op het veld met de meest ervaren Eredivisiespelers en internationals. Daphne Koster (nu manager vrouwenvoetbal,red.) bijvoorbeeld. Zij kon mij keihard aanpakken tijdens de training, maar daarna hadden wij de grootste lol. Of Merel van Dongen die vaak voor de wedstrijd even haar arm om mij heen sloeg en zei: ‘Geniet ervan, gewoon je ding doen en laten zien dat je heel goed kan voetballen’. Het geeft een enorme drive als iemand met zo veel ervaring dat tegen je zegt.”

Soraya Verhoeve bracht veel tijd door in de gym.
Soraya Verhoeve bracht veel tijd door in de gym.

Terug naar de meest zwarte dag in de nog prille carrière van Verhoeve: donderdag 23 december 2016. Tijdens de laatste training voor de kerstvakantie, in het allerlaatste partijtje, scheurt ze haar kruisband af. Ze wordt naar de dug-out gedragen. ,,Ik hoefde niet te huilen, maar was helemaal verstijfd. Op dat moment gaan er heel veel dingen door je hoofd. Ik moest naar het ziekenhuis, werd uitgebreid onderzocht. Alles ging in een waas langs me heen. Een dag later kreeg ik een telefoontje met de diagnose en toen had ik pas echt door dat het mis was.”

De stijgende lijn komt abrupt tot stilstand door de kruisbandblessure. Maar ze is strijdbaar. ,,Vrij snel
kwam de gedachte: ik ga sterker terugkomen. Ik geloof erin dat hard werken wordt beloond. Negen maanden lang moest ik wachten totdat ik weer met een bal het veld op mocht. En geloof mij: dat wachten vreet je op. Ik wilde zo graag, ik hou zo erg van het spelletje dat mensen mij vaak balverliefd noemen.”

Gouden tip bij VV Kicks
Tijdens een bezoek aan het vrouwenvoetbalprogramma VV Kicks is er een skype-gesprek met Renée Slegers, een oud-voetbalster die zelf tweemaal haar kruisband afscheurde . ,,Zij gaf mij een gouden tip: ‘Probeer niet te ver vooruit te plannen. Week in, week uit, stapje voor stapje. De laatste maanden duren het langst’. Je zit weken je ploeggenoten aan te moedigen vanaf de tribune, maar het team voelt steeds een stukje verder weg.”

,,Naast het fysieke is zo’n revalidatietraject ook een mentale kwestie. Ik ben bijna iedere dag op de club
geweest. Toen ik weer buiten op het veld mocht lopen, voelde het alsof ik nog steeds een enorme brace om had. Heel de zomer heb ik doorgetraind.”

Nu staat ze gelukkig weer op het veld.
Nu staat ze gelukkig weer op het veld.

Ze zit nu bijna weer op 100 procent, de knie voelt goed. ,,Ik merk dat er nog veel rek in zit en dat ik kan
groeien. Samen met de fysiotherapeut ben ik met een opbouw bezig. Het liefst sta ik weer gelijk 90 minuten in het veld maar dat gaat simpelweg nog niet. Graag ontwikkel ik ook nog mijn actie van rechtsbuiten naar binnen en creëer ik opties om te schieten of een assist te geven. Ik kijk vaak hoe David Neres dat doet. Zo wil ik kijken of ik mijn team nog verder kan helpen.”

'Op zondagavond maken wij aan de eettafel altijd de balans op. Mijn ouders hopen ieder weekend weer 9 punten bij te schrijven.'

Terugkijkend op haar revalidatie zit haar nog wel iets kleins dwars. ,,Het was vaak erg pijnlijk om mijn teamgenoten naar het veld te zien lopen en dat ik alleen achter bleef in de gym. Gelukkig bracht de radio wat afleiding. Het luisteren naar muziek brengt een bepaalde ontspanning met zich mee of biedt juist de kans om tijdens een oefening flink te knallen.'

It’s Friday, it’s matchday! ✖️✖️✖️

Come on, ladies! 👀#ajaexc pic.twitter.com/RdwdVz9fYQ

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) February 9, 2018

Verhoeve is vooral dankbaar dat ze nu weer op het veld staat. ,,Mijn drijfveren voor het voetbal zijn passie en plezier. Dat heb ik ook van huis uit meegekregen: doe iets wat je leuk vindt, als je er maar plezier in hebt. Wij zijn echt een voetbalgezin. Mijn wedstrijden zijn op vrijdag, die van mijn broertje op zaterdag en mijn zusje speelt op zondag. Op zondagavond maken wij aan de eettafel altijd de balans op. Mijn ouders hopen ieder weekend weer 9 punten bij te schrijven."

Lees ook: Van der Linden: 'Speciaal gevoel weer op het veld te staan'
Bekijk ook:
Highlights PEC Zwolle - Ajax Vrouwen

Tekst: Ajax.nl/Anna Vermeulen
Beeld: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst