Menu
TEAM VAN TOEN | 'Johan Cruijff kwam vaak tijdens de rust in de kleedkamer'

TEAM VAN TOEN | 'Johan Cruijff kwam vaak tijdens de rust in de kleedkamer'

Als C-junior kwam hij samen met zijn 3 jaar oudere broer (Rob) over naar Ajax. Een aantal jaren later speelde hij met een erg talentvolle lichting in de B1. Met onder andere Bryan Roy, Frank & Ronald de Boer en Michel Kreek werden alle tegenstanders aan gort gespeeld. In 1985 werden de topvoetballers in de dop op deze foto gezet. Het vertrekpunt om met Richard Witschge terug te blikken op zijn mooie jeugdjaren bij Ajax.


De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek Team van Toen besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax B1 uit het seizoen 1985 - 1986.


Zaaltje bij de Meer
De huidige assistent-trainer van de A-selectie herkent de locatie van de foto meteen: ,,Dit is in het kleine zaaltje bij de Meer, daar trainden we als het slecht weer was. Het was een smal veldje met boarding eromheen, de strepen op de muur waren de goals.”

Witschge somt meteen een aantal namen op wanneer hij de foto in handen krijgt. ,,Michel Kreek, Bryan Roy, de broertjes De Boer en Marciano Vink, ik herken ze bijna allemaal. Danny Muller zat ook bij dit team, maar staat niet op de foto zie ik. Ik ging in die tijd vooral veel om met Bryan, daar speelde ik ook buiten Ajax mee. We sliepen bij elkaar en speelden in hetzelfde straatvoetbalteam, waar we nog kampioen mee werden.”

Richard Witschge in actie voor de Ajax Legends in Madrid, juni 2016.
Richard Witschge in actie voor de Ajax Legends in Madrid, juni 2016.

,,Van tevoren weet je natuurlijk nooit wie het betaald voetbal halen. Maar je zag wel dat we met zijn allen boven het gemiddelde zaten, veel jongens werden ook geselecteerd voor de jeugdelftallen van Nederland. Acht jongens uit dit team hebben het betaalde voetbal gehaald: 7 daarvan zelfs Ajax 1. Dat is een vrij goed gemiddelde.”

Aan voetbalhumor ontbrak het ook in 1984-1985 niet. ,,Het was een heel hecht team met een leuke sfeer. We hebben altijd veel gelachen en kattenkwaad uitgehaald. Ik kan me nog herinneren dat we sokken en onderbroeken stuk knipten, haha!”

'Samen met ‘Mullertje’ zat ik op de Moedermavo. Als je afwezig was, werd er niet gebeld'

Dat de jeugdspelers getalenteerd waren was al snel duidelijk. ,,We wonnen met dit team alles. Waren altijd veel beter dan de tegenstanders, vaak werd het zelfs 6-0 of 7-0. We hadden ook internationale toernooien, onder meer in Italië en Duitsland. Van AC Milan tot Bayern München, we wonnen van iedereen.”

‘Pas op mijn 13e naar Ajax’
,,Ik ben pas op mijn 13e naar Ajax gegaan omdat er daarvoor geen vervoer mogelijk was. Op dat moment was ik oud genoeg om alleen met de tram te kunnen gaan.  We woonden vlakbij het Westerpark, ik pakte dan bij het Van Limburg Stirumplein de tram, stapte over bij het Tropenmuseum en een aantal haltes verder was ik bij Ajax. Het was in totaal zo’n uur reizen. Soms liep ik met mijn voetbaltas naar Danny Muller, zijn ouders hadden een sigarenzaak aan de Haarlemmerstraat. Dan kon ik met zijn vader meerijden, want mijn ouders werkten allebei.”

Boven v.l.n.r. Herman Borman, Antonio Fens ,Emilio Swaan, Ronald de Boer, Dennie den Ouden, Frank de Boer, K. Ben Sallam, Marc Borlée, Marciano Vink, Dirk de Groot. Onder v.l.n.r. Marco Korff, Andre Gieling, Richard Witschge, Bryan Roy, Farid van Raayen, Michel Kreek, Dennis Koorn
Boven v.l.n.r. Herman Borman, Antonio Fens ,Emilio Swaan, Ronald de Boer, Dennie den Ouden, Frank de Boer, K. Ben Sallam, Marc Borlée, Marciano Vink, Dirk de Groot. Onder v.l.n.r. Marco Korff, Andre Gieling, Richard Witschge, Bryan Roy, Farid van Raayen, Michel Kreek, Dennis Koorn

De speelwijze van 1985 zien we tegenwoordig nog steeds terug op sportcomplex de Toekomst. ,,We speelden in de jeugd altijd in een 4-3-3-formatie, met druk naar voren. Tijdens onze wedstrijden stonden vaak wat jongens van het eerste te kijken voor of na hun training. Jesper Olsen, Sören Lerby en Marco van Basten, waar ik later zelf nog mee speelde, stonden dan langs de lijn.”

'In de jeugd ben ik 1 keer door een club gevraagd'

Johan Cruijff
,,Johan Cruijff, destijds trainer van Ajax 1, stond ook altijd langs de kant. Johan, met zo’n typische lange regenjas aan, kwam in de rust de kleedkamer in om te vertellen hoe het beter kon. Wij zaten dan allemaal met open mond te luisteren uiteraard. In de C-tjes deed hij dat ook al, dat maakte wel indruk.”

Witschge maakte lange dagen in die tijd. ,,Ik ging ’s ochtends om half 8 de deur uit om naar school te gaan. Daarna ging gelijk door naar Ajax en ’s avonds was ik om half 10 weer thuis. Dan maakte ik direct mijn tas leeg bij de wasmachine zodat mijn moeder mijn kleren snel kon wassen, en kreeg ik avondeten. Daarna keek ik vaak nog wat televisie en ging ik alweer naar bed.”

Richard Witschge staat tegenwoordig dagelijks op het trainingsveld van Ajax 1.
Richard Witschge staat tegenwoordig dagelijks op het trainingsveld van Ajax 1.

De combinatie Ajax en school ging bij Witschge niet altijd over rozen. ,,Samen met ‘Mullertje’ zat ik op de Moedermavo. Maar als je afwezig was, werd er ook niet gebeld. Dus Danny en ik zaten vaak in het barretje tegenover de school. Als het dan 1 á 2 uur was gingen we richting Ajax.'

Op de racefiets naar de houthaven
,,Na de Moedermavo moest ik gaan werken van mijn ouders om te voorkomen dat ik niks zou doen. Ik heb toen een tijdje in de houthaven gewerkt. Moest ik elke ochtend om half 6 mijn bed uit en dan stapte ik op de racefiets voor een ritje van 20 minuten. In de middag ging ik dan naar Ajax om te trainen.”

Witschge is al jaren een bekend gezicht op de Toekomst en sinds begin van dit kalenderjaar zit hij in de staf van Ajax 1. En dus kan hij als geen ander vergelijken. ,,Er zijn grote verschillen tussen de jeugdopleiding van nu en van mijn tijd als jeugdspeler. Vroeger hadden we bijvoorbeeld 1 fysio voor de gehele jeugdopleiding. Er was een klein hokje waarin hij zat: als je last had kwam je haast nooit aan de beurt. Je kreeg een beetje paraffine geloof ik. Verder waren er haast geen behandelingen, geen tape of iets dergelijks.”

'Ik kan me nog herinneren dat we sokken en onderbroeken stuk knipten'

,,Een ander groot verschil zijn de invloeden van buitenaf. Als een speler van de B1 nu 4 wedstrijden op rij goed speelt wordt hij al gek gemaakt en kunnen ze naar alle grote clubs in Europa. In mijn tijd werden er nooit jeugdspelers getransfereerd. Ik ben in de jeugd 1 keer gevraagd, dat was toen ik in de A1 speelde en mijn broer (Rob, red.) in het eerste. We konden samen naar Benfica."

,,Het is een groot nadeel voor de jeugdspelers van nu. In onze tijd had je het doel om in de basis te komen van je eigen elftal, met als uiteindelijke droom het eerste van Ajax. Die droom wordt nu weleens onderbroken door zaakwaarnemers en clubs uit Europa.”

Benieuwd naar de vorige aflevering met Nigel de Jong? Lees meer over zijn tijd in de B1 uit 1999-2000.

Lees ook: Vele fans lopen warm voor open training Ajax
Bekijk ook:
TEAM VAN DE TOEKOMST #8 - Sven Botman | Ajax O19

Tekst: Ajax.nl/Dries Govers
Beeld: Ajax.nl