Menu
Weetjes Ajax - Feyenoord

Weetjes Ajax - Feyenoord

Ajax neemt het woensdagavond in de Amsterdam ArenA op tegen Feyenoord. De Klassieker staat vrijwel altijd garant voor spectaculair voetbal en doelpunten. Ajax.nl zet een aantal weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax en Feyenoord speelden voor het eerst tegen elkaar in Amsterdam in 1922. Het werd 2-0 voor Ajax. Hein Delsen en Ko van der Vlis scoorden in die eerste Klassieker op Amsterdamse bodem.

* De grootste overwinning op Feyenoord behaalde Ajax in 1983. In september van dat jaar won Ajax met 8-2. Marco van Basten scoorde drie keer.

* De laatste keer dat Feyenoord Ajax in Amsterdam van scoren hield, was op 28 oktober 1978. Het bleef toen 0-0. De laatste keer dat Feyenoord Ajax versloeg in de ArenA was op 28 augustus 2005. Feyenoord won toen met 2-1.

* Ajax versloeg Feyenoord eerder dit seizoen in de Kuip al met 2-1. Siem de Jong en Mounir El Hamdaoui waren de Amsterdamse doelpuntenmakers.

* Afgelopen seizoen werden in de slotfase van het voetbaljaar twee Klassiekers gespeeld als bekerfinale. Ajax won de eerste bekerfinalestrijd in de ArenA met 2-0. Siem de Jong sloeg namens de thuisploeg toe in de zesde en zevende speelminuut. Twee weken later stelde Ajax de beker veilig door in de Kuip met 4-1 te winnen. Siem de Jong sloeg opnieuw tweemaal toe. Ook Luis Suarez scoorde tweemaal. Ajax won afgelopen seizoen ten koste van Feyenoord zijn achttiende beker in de clubhistorie.

Demy de Zeeuw houdt balbezit in de laatste editie van Ajax - Feyenoord, deel 1 van de bekerfinale. Demy de Zeeuw houdt balbezit in de laatste editie van Ajax - Feyenoord, deel 1 van de bekerfinale.

* Ajax-trainer Frank de Boer speelde zijn eerste Klassieker op 13 november 1988. In De Kuip won Ajax destijds met 1-2. Dennis Bergkamp en Bryan Roy bezorgden de Ajacieden een 0-2 voorsprong. Oud-Ajacied Martin van Geel redde tien minuten voor tijd de eer voor de Rotterdammers. Mario Been speelde een half jaar eerder zijn laatste Klassieker. De huidige hoofdtrainer van Feyenoord verloor op 24 april 1988 voor eigen publiek met 1-3 van Ajax.

* Er zijn veel spelers die zowel het shirt van Ajax als het tenue van Feyenoord hebben gedragen. Enkele van de bekendsten zijn: Johan Cruijff, Henk Groot, Theo van Duivenbode, Wim Jansen, Ruud Geels, Tscheu-la Ling, Ronald Koeman, Keje Molenaar, Dean Gorré, Eddy Pieters Graafland, Arnold Scholten, Rob Witschge, Peter van Vossen en Denny Landzaat.

* Ajax bezet na achttien speelrondes de vierde plek in de Eredivisie. De achterstand op koploper PSV bedraagt drie punten. Tussen PSV en Ajax bezetten FC Twente de tweede en FC Groningen de derde plek op de competitieranglijst. Feyenoord staat na achttien wedstrijden dertiende in de competitie. Ajax voetbalde tot nu toe vijftien punten meer bijeen dan de Rotterdammers.

Tekst en foto: Ajax.nl