Menu
Jong Ajax verliest na valse start van RKC

Jong Ajax verliest na valse start van RKC

Jong Ajax heeft in Waalwijk een 3-2- nederlaag opgelopen tegen RKC. Na een vroege 2-0 achterstand vochten de jongelingen zich via doelpunten van Donny van de Beek en Adelhak Nouri terug naar 2-2. Maar tegen de verhouding in wisten de Waalwijkers op een 3-2-voorsprong te komen. Doelpunten van Serginho Greene en Kenny Anderson (2) zorgden ervoor dat Jong Ajax de koppositie verliest aan Jong PSV.

Volgens hoofdcoach Marcel Keizer was de nederlaag te wijten aan het begin van de Ajacieden: ,,Wij hebben de eerste helft onder onze kunnen gespeeld. Qua felheid speelde we op 80/90%, en dan kom je terecht 2-0 achter. In de rust wisselde we twee keer en veranderde we naar een 5-3-2 of 3-5-2-systeem, hoe je het zelf wilt noemen. Toen zag ik een team wat écht wilde en dan denk ik dat we na de 2-2 de kans hadden om de 2-3 te maken. Dan krijgen we de goal (3-2, red.) tegen en hebben we uiteinelijk het verlies compleet aan onszelf te wijten.''

Op de 76ste verjaardag van voetbalclub RKC Waalwijk was het Kenny Anderson die de jarige Waalwijkers al vroeg in de wedstrijd trakteerde op een voorsprong. De aanvaller verzilverde in de 10e minuut een voorzet op bijzonder fraaie wijze en tekende voor de 1-0. Het doelpunt in combinatie met de steun van het publiek zorgde voor een wervelend begin van de thuisploeg. Het was niet veel later verdediger Serginho Greene die in het Amsterdamse strafschopgebied de bal voor zijn voeten kreeg, en ook de verdediger schoot met scherp: 2-0, na 20 minuten. 

Spaarzame Ajax-aanvallen
Een technische actie van Frenkie de Jong op het middenveld zorgde ervoor dat ook de Ajax-fans op de punt van hun stoeltje konden zitten. Maar het schot van Vince Gino Dekker werd gered door RKC-doelman Tamati Williams. Kort voor rust lieten de jonge Ajacieden minuten lang een fractie zien van de technische vaardigheden en geslaagde combinaties die ze in hun mars hebben. Alleen het rendement ontbrak en de spelers zochten met een 2-0 ruststand de kleedkamers op. Er was werk aan de winkel voor Jong Ajax. 

Vandaag zat John Heitinga voor het eerst als assistent op de bank bij Jong Ajax.
Vandaag zat John Heitinga voor het eerst als assistent op de bank bij Jong Ajax.

Comeback
Dat hoofdcoach Marcel Keizer niet tevreden was over de eerste helft bleek uit de wisseling van de wacht in de rust. Buitenspelers Vaclav Cerny en Vince Gino Dekker maakten plaats voor Markus Bay en Mauro Savastano. Binnen vijf minuten resulteerde dit een opleving van Abdelhak Nouri. Zijn eerste poging met buitenkant-voet werd gered, maar een tweede steekbal van de 18-jarige spelmaker had meer resultaat. Het was Donny van de Beek die de bal ontving en voor de aansluitingstreffer zorgde. 

Jong Ajax had de ‘spirit’ te pakken en ging op zoek naar de gelijkmaker. Het was wederom middenvelder Nouri die met een steekbal de RKC-verdediging te slim af was en de doelman dwong tot het gebruiken van de noodrem op Markus Bay: penalty voor Ajax. De spelmaker nam zelf plaats achter de bal en bekroonde een sterke wedstrijd met een doelpunt. Het was weer gelijk in een luidruchtig Mandemakers Stadion.

Strijdend ten onder
De bezoekers in het Mandemakers Stadion waren onaangenaam verrast door de comeback van de Ajacieden. Het overwicht van Jong Ajax bleef en het was wachten op een doelpunt van de bezoekers. Aan de andere kant leverde een van de spaarzame momenten van RKC Waalwijk voor het doel van Norbert Alblas direct de jackpot op. Het was voor de tweede keer vanavond Kenny Anderson die de Ajax-verdediging er slecht liet uitzien. De aanvaller positioneerde zich bij een voorzet rand-strafschopgebied en schoot een afvallende bal tegen de touwen: 3-2. 

Met nog 20 minuten op de klok stond Jong Ajax voor de uitdaging om wederom de gelijkmaker te produceren. Het woord ‘opgeven’ kwam daarbij niet voor in het woordenboek van de jongelingen. De bal was vooral te vinden op de helft van RKC en ook benauwde situaties in het strafschop-gebied van RKC waren geen uitzondering. Tot twee keer toe werd er een bal van de lijn gehaald door de defensie van de thuisploeg. Het zat Jong Ajax niet mee. Het team ging strijdend ten onder tegen jarige job RKC: 3-2. 

Scoreverloop: 10. Anderson 1-0, 20. Greene 2-0, 54. Van de Beek 2-1, 57. Nouri (strafschop) 2-2, 71. Anderson 3-2. 

Opstelling Jong Ajax: Alblas; Zeefuik, De Ligt, Sanniez, Dankerlui (75. Mazraoui) ; De Jong, Nouri, Van de Beek, Cerny (45. Bay), Clement, Dekker (45. Savastano).

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Proshots/Toin Damen