Menu
De Mos ontmoet oude club Ajax

De Mos ontmoet oude club Ajax

Met Vitesse-trainer Aad de Mos ziet Ajax zondagmiddag een voormalig jeugd-, assistent- en hoofdtrainer terugkeren op Amsterdamse grond. De 59-jarige Hagenaar werkte tussen 1980 en 1985 aan het sportieve wel en wee van 'zijn' Ajax.

De Mos startte zijn professionele trainersloopbaan in 1980 met een jeugdtrainerschap bij Ajax. In de daaropvolgende jaren maakte hij bliksemcarrière in de hoofdstad. De Hagenaar werd al snel bevorderd tot interim-trainer. De Mos nam het trainersstokje tijdelijk over van Leo Beenhakker. Laatstgenoemde stapte op 20 maart 1981 uit eigen beweging op. Het tijdelijke hoofdtrainersschap smaakte onmiskenbaar naar meer bij De Mos. Een seizoen later (Johan Cruijff speelde inmiddels weer in het Ajax-shirt) was hij assistent van hoofdtrainer Kurt Linder.

De Hagenaar kon het ambt van hoofdtrainer dat seizoen mooi afkijken bij de Oostenrijker. Tussen 1982 en 1985 mocht De Mos alle opgedane kennis in de praktijk brengen als volwaardig hoofdcoach. Na een tumultueus vertrek bij de Amsterdamse club, kort voordat Ajax de landstitel veiligstelde, had De Mos onder meer PSV, Anderlecht, Werder Bremen en KV Mechelen onder zijn hoede. In Mechelse dienst boekte hij zijn grootste succes. Uitgerekend ten koste van Ajax legde de toenmalige Belgische topclub in 1988 beslag op de Europa Cup II. In Straatsburg won KV Mechelen met het kleinst mogelijke verschil: 1-0. Piet den Boer velde het vonnis over zijn landgenoten. In zijn periode als hoofdcoach van Ajax hielp De Mos zijn werkgever in 1983 al aan een landstitel en de KNVB Beker. Met de Europa Cup voor bekerwinnaars had De Mos zijn revanche voor de misgelopen titel van 1985.

Wedstrijdfragment uit de laatste editie van Ajax - Vitesse. Wesley Sneijder schermt de bal af voor Richard Knopper. De Ajacieden wonnen de wedstrijd met 2-1. Wedstrijdfragment uit de laatste editie van Ajax - Vitesse. Wesley Sneijder schermt de bal af voor Richard Knopper. De Ajacieden wonnen de wedstrijd met 2-1.

Naast De Mos keren ook Abubakari Yakubu, Fred Benson en Etienne Esajas zondag kort terug bij hun oude club. Het trio is vertrouwd met de Amsterdam ArenA. Yakubu speelde de meeste duels in Ajax 1, voordat hij via Sparta (als huurling van Ajax) bij Vitesse belandde. Voor Fred Benson en Etienne Esajas bleek Jong Ajax het eindstation.
De thuiswedstrijd tegen de Arnhemmers leverde Ajax afgelopen seizoen een benauwde zege op. Na de openingsgoal van oud-Ajacied Youssouf Hersi loodsten Klaas Jan Huntelaar en Angelos Charisteas de Amsterdammers op de valreep langs Vitesse: 2-1. Twee seizoenen terug liep Ajax - Vitesse evenmin uit op een doelpuntenfestijn. Ryan Babel scoorde toen de enige treffer van de wedstrijd.
De laatste riante zege op de geelzwarte Gelderlanders dateert uit het Amsterdamse kampioensjaar 2004. De ploeg van trainer Ronald Koeman speelde Vitesse in het seizoen 2003-2004 finaal van de mat: 5-0. Maxwell, Wesley Sneijder, Nicolae Mitea, John Heitinga en Zlatan Ibrahimovic verzorgden de productie. Kort na die overwinning namen de Amsterdammers de kampioensschaal in ontvangst.
De thuiswedstrijd tegen Vitesse (het duel begint om 14.30 uur) wordt voorafgegaan door een wedstrijd tussen Ajax E3 en DWV E1. Het treffen tussen de jeugdploegen (die 9 tegen 9 spelen) begint om 13.00 uur. Ajax heeft met de Amsterdamse collegaclub DWV een samenwerkingsverband.

Ajax - Vitesse de laatste vijf keer:

2005-2006: 2-1
2004-2005: 1-0
2003-2004: 5-0
2002-2003: 2-0
2001-2002: 5-1