Menu
'Tweede plaats Jong Ajax is verdiend'

'Tweede plaats Jong Ajax is verdiend'

Marcel Keizer is sinds afgelopen zomer trainer van Jong Ajax. Na 27 jaar is de huidige inwoner van Wilnis terug op het oude nest bij Ajax. Een keer per maand deelt Keizer zijn ervaringen in een blog op Ajax.nl.

Nog drie competitiewedstrijden te gaan en dan zit het seizoen er voor ons op. Uiteraard hopen we in stijl af te sluiten. Hoewel talentontwikkeling bij Jong Ajax te allen tijde voorop staat, mogen we ook tevreden zijn met waar we nu staan: tweede. Hopelijk kunnen we deze plek vasthouden.

Terechte titel voor VVV
Voor het seizoen had ik ook niet gedacht dat we vlak voor het einde tweede zouden staan. Maar de jongens hebben uitstekend gespeeld. We hebben een mooie lichting, met veel spelers die hun weg gaan vinden in het betaalde voetbal, maar we hopen natuurlijk allemaal dat er een paar bij Ajax in het eerste komen. Ik vind dat we hele leuke wedstrijden hebben gespeeld en verdiend deze tweede plek hebben afgedwongen. Maar we zijn er nog niet. SC Cambuur zit ons kort op de hielen. Jammer dat we niet meer om de titel spelen, maar VVV is het meest constant geweest.

📝 | Carel Eiting baalt stevig van onverdiend verlies #JongAjax in Eindhoven. ⬇️https://t.co/LUJhGIAird

— AFC Ajax (@AFCAjax) 17 april 2017

Helaas boekten we maandag na drie overwinningen op rij een slecht resultaat tegen Jong PSV. Toch moet ik zeggen dat we een aardige wedstrijd speelden. We creëerden meer kansen dan de tegenstander en hadden vaker de bal. Alleen waren we niet doeltreffend genoeg. Ook lieten we in verdedigend opzicht wat steekjes vallen. Het zijn weer wijze lessen. Jong PSV is een team dat zich in laat zakken en niet veel druk geeft. Dat mag natuurlijk, maar daardoor stonden wel twee verschillende speelstijlen tegenover elkaar. Aan ons de taak om met goed positiespel kansen te creëren. Dat hebben we best aardig gedaan, maar helaas zonder een beloning in de vorm van punten.

De resultaten van veel teams op de Toekomst zijn goed. Mooi natuurlijk, en dat geeft iedereen natuurlijk energie om nog beter te willen spelen. Je laat je niet afleiden door de stand en dat soort dingen. Leidend is juist of er goed gevoetbald wordt, en of we met bepaalde jongens nog winst kunnen behalen.

,,Door nieuwe dingen te implementeren, probeer ik mezelf en de jongens uit te blijven dagen."
,,Door nieuwe dingen te implementeren, probeer ik mezelf en de jongens uit te blijven dagen."

Als spelers steeds beter worden, komen goede resultaten daar vanzelf bij. Zo zie ik het meer. En daarmee verbetert het elftal uiteindelijk ook. Bovendien zijn teamafspraken heel belangrijk. Bij Jong Ajax is dat wat moeilijker, omdat we veel wisselingen met spelers hebben. Dat is niet erg en gelukkig is de samenwerking daarover heel goed en moeten wij als staf zorgen dat we flexibel zijn, maar soms zitten we even in de wachtkamer. Jong Ajax blijft een groep die continu wisselt. Daar kunnen de jongens uitstekend mee omgaan, vind ik.

Blijven ontwikkelen, ook als trainer
Natuurlijk zijn we ook al voorzichtig met volgend seizoen bezig. Met de voorbereiding bijvoorbeeld, maar ook met de invulling van de spelersgroep. Daarnaast probeer ik me als trainer natuurlijk ook te blijven ontwikkelen. Het kan niet zo zijn dat elk seizoen hetzelfde is. Dan zou ik nu nog hetzelfde trainen als tien jaar geleden. Dat wil en doe ik niet.

Zelf hou ik ervan om dingen uit de praktijk te halen. Met andere trainers praten en bij andere trainingen kijken. Daarna check ik ook op internet wat er wereldwijd op trainersvlak gebeurt. Het mentale, maar ook het tactische aspect hebben wel mijn interesse. Door nieuwe dingen te implementeren, probeer ik mezelf en de jongens uit te blijven dagen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Beeld: Ajax.nl