Menu
Ajax A1 bereikt kwartfinales UYL na ruime zege in Lyon

Ajax A1 bereikt kwartfinales UYL na ruime zege in Lyon

Ajax A1 is overtuigend doorgedrongen tot de kwartfinales van de UEFA Youth League. Het elftal van Frank Peereboom zegevierde woensdag met 3-0 bij Olympique Lyon. Voor Ajax waren Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Leon Bergsma doeltreffend. Bij de laatste acht is Chelsea de tegenstander.

,,Ik ben trots en heel gelukkig”, reageerde Peereboom. ,,We hebben twee prachtgoals gemaakt en kwamen voetballend een aantal keer fantastisch door hun verdediging. Daarnaast heeft een aantal spelers individueel gezien een heel hoog niveau gehaald. Daar is dit ook het podium voor, maar je moet je wel kunnen onderscheiden.”

Op voorhand werd Lyon gezien als een pittige tegenstander. De Fransen werden groepswinnaar in een poule met Valencia, Zenit Sint-Petersburg en AA Gent. Vooral voor eigen publiek maakte Lyon indruk met drie zeges en een doelsaldo van 11-0.

Onder druk
Lyon was voornemens óók tegen Ajax de regie te voeren, want de thuisploeg schoot uit de startblokken. De Ajacieden stonden in de openingsfase onder druk. Daar waar Ajax bepalend wilde zijn, was Lyon dat. Keeper Stan van Bladeren zag de Fransen een aantal keer dreigend op zich afkomen, maar de Amsterdamse goalie kon steeds opgelucht ademhalen. Vooral toen Carel Eiting een inzet uit een corner van de doellijn haalde.

Eiting speelde een hoofdrol bij het laten kantelen van de wedstrijd, want met een geweldige assist had hij een fors aandeel in de openingstreffer. De middenvelder speelde Van de Beek vrij aan de rechterkant van het strafschopgebied. Het kersverse lid van de A-selectie omspeelde de keeper en schoot uit een moeilijke hoek raak: 0-1.

Het was hét medicijn dat de Ajacieden nodig hadden, want vanaf dat moment nam het vertrouwen zienderogen toe. Het doelpunt van Van de Beek was een doelpunt uit het boekje, maar dat gold zeker ook voor de 0-2 van Nouri. Ditmaal fungeerde Van de Beek als aangever. Vanaf ongeveer dezelfde plek waar hij de openingstreffer binnenschoot, legde hij nu breed op de inlopende Nouri.

Abdelhak Nouri stijlvol aan de bal.
Abdelhak Nouri stijlvol aan de bal.

Om te likkebaarden
Ajax toonde zich ronduit efficiënt en had de wedstrijd al binnen het halfuur op slot kunnen gooien door ook de derde kans te benutten. Zo mooi werd het niet, want Vince Gino Dekker liet de mogelijkheid onbenut. Maar het voorbereidende werk was wederom om van te likkebaarden. Het korte (combinatie)spel was in die fase meer dan uitstekend verzorgd.

Lyon leek in die fase de hoop te hebben opgegeven, maar richtte zich toch weer iets op en kreeg vlak voor rust nog een enorme kans. Christopher Martins verscheen in kansrijke positie voor Van Bladeren, maar Matthijs de Ligt greep in met een forse, maar reglementaire schouderduw. De Franse protesten voor een strafschop waren tevergeefs.

In de rust bleef Kasper Dolberg in de kleedkamer achter. De liesklachten van de Deen, die hem enkele weken aan de kant hielden, speelden toch weer op. Peereboom nam geen risico en bracht Dani de Wit als vervanger.

Getrakteerd
Lyon speelde de tweede helft richting de fanatieke aanhang, achter de goal van Van Bladeren. De Fransen gokten op een (vroege) aansluitingstreffer om de spanning terug te brengen, maar slaagden niet in die opzet. Sterker nog, Lyon werd zelfs getrakteerd op de 0-3 van Bergsma uit een corner. Daarmee was de laatste Fransen hoop aan diggelen geschoten.  

En als dat nog niet het geval was, zorgde de rode kaart van Gedeon Kalulu daar wel voor. Ajax zat op rozen: in overtal en mét een voorsprong van drie goals op zak. Het bood Peereboom de gelegenheid nog wat invallers speeltijd te gunnen. Hij bracht Che Nunnely en Kaj Sierhuis binnen de lijnen en liet zijn ploeg in de laatste fase vooral op balbezit spelen.

Uiteindelijk was Peereboom een contente trainer. Hij zag zijn ploeg een moeilijke openingsfase te boven komen. ,,In de beginfase hadden we het met de druk vooruit niet goed staan. Uiteindelijk kregen we dat op de rit en werden zij gedwongen tot de lange bal. Daardoor kregen we waar we goed mee zijn: de bal. We groeiden in de wedstrijd en kwamen op een supermoment op voorsprong. Daarna zag je dat we iets meer durfden.”

Peereboom tot besluit: ,,We hebben het goed gedaan tegen een goede ploeg, met vaardige en snelle spelers. Maar als ze achter staan, moeten ze ook gaan forceren. Ik merkte ook dat ze op gegeven moment onrustig werden.”

Olympique Lyon – Ajax A1: 0-3
Scoreverloop: 18. Van de Beek 0-1, 24. Nouri 0-2, 50. Bergsma 0-3

Ajax:
Van Bladeren, Zeefuik, De Ligt, Bergsma (83. Sierhuis), Dankerlui, Eiting, Van de Beek, Nouri, Cerny (79. Nunnely), Dolberg (46. De Wit), Cerny

Beide teams voor de aftrap van het duel in de achtste finales van de UEFA Youth League.
Beide teams voor de aftrap van het duel in de achtste finales van de UEFA Youth League.
Donny van de Beek schuift de 0-1 binnen nadat hij de keeper heeft omspeeld.
Donny van de Beek schuift de 0-1 binnen nadat hij de keeper heeft omspeeld.
Kasper Dolberg in botsing met de keeper van Lyon.
Kasper Dolberg in botsing met de keeper van Lyon.
Carel Eiting verdeelde het spel vanaf het middenveld.
Carel Eiting verdeelde het spel vanaf het middenveld.
Na de corner van Abdelhak Nouri kopte Leon Bergsma de beslissende 0-3 binnen.
Na de corner van Abdelhak Nouri kopte Leon Bergsma de beslissende 0-3 binnen.
De spelers van de A1 juichen samen na de 0-3 van Leon Bergsma.
De spelers van de A1 juichen samen na de 0-3 van Leon Bergsma.
Feest in de kleedkamer na de 0-3 overwinning op Olympique Lyon!
Feest in de kleedkamer na de 0-3 overwinning op Olympique Lyon!
Tekst:Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's:Ajax.nl/Gerard van Hees