Menu
Ajax speelt als Real op zijn best, maar verliest in Madrid

Ajax speelt als Real op zijn best, maar verliest in Madrid

Ajax zorgt er op 11 oktober 1967 bijna voor dat zesvoudig Europa Cup-winnaar Real in Madrid beentje wordt gelicht. Een grote stunt blijft helaas nét uit.


Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax.


Drie kwartier lang speelt Ajax op bezoek bij de koninklijken uit Madrid vorstelijk voetbal, maar de beloning in het Estadio Bernabeu blijft uit. In de Nederlandse Eredivisie scoort Ajax waar en wanneer het maar wil, maar in de Europa Cup zijn de Amsterdammers te vaak onzorgvuldig en ongelukkig voor het doel van de tegenstander.

In de Nederlandse Eredivisie scoort Ajax waar en wanneer het maar wil

Het één hangt samen met het ander en het is een kwestie van ervaring. 1967 is voor Ajax een jaar van bittere teleurstellingen in het internationale bekervoetbal, maar die zullen het elftal van Rinus Michels uiteindelijk harden en weerbaar maken voor de veroveringstocht door Europa in de vroege jaren 70.

Prestigieuze Europa Cup
In de kwartfinale tegen Dukla Praag, in het voorjaar van ’67, deed naïviteit Ajax de das om en in het najaar doet de Nederlandse kampioen zichzelf opnieuw te kort in de prestigieuze Europa Cup. In de eerste plaats door na de 1-1 in Amsterdam te voorzichtig aan de return in Madrid te beginnen, in de tweede plaats door zich niet doortastend te tonen wanneer de schroom voor Real is afgeworpen.

Ajax laadt zich op voor de verlenging in het Bernabeu. Vanaf links: Wim Suurbier, Henk Groot, Sjaak Swart (8), Ben Muller (7), verzorger Salo Muller, Piet Keizer, reservekeeper Heinz Stuy, Velibor Vasovic, Ton Pronk, Gert Bals, Rinus Michels en Klaas Nuninga. Beeld: Ajax Erfgoed
Ajax laadt zich op voor de verlenging in het Bernabeu. Vanaf links: Wim Suurbier, Henk Groot, Sjaak Swart (8), Ben Muller (7), verzorger Salo Muller, Piet Keizer, reservekeeper Heinz Stuy, Velibor Vasovic, Ton Pronk, Gert Bals, Rinus Michels en Klaas Nuninga. Beeld: Ajax Erfgoed

Michels stuurt Ajax in een 5-3-2-formatie, met Sjaak Swart als extra verdediger, het Bernabeu in, omdat hij verwacht dat Real met een openingsoffensief een vroege beslissing wil forceren. Inderdaad wordt de Madrileense aanval aardig in toom gehouden, maar de 2 aanvallers Piet keizer en Johan Cruijff lopen er verloren bij.

Een schitterende kopgoal van Henk Groot levert de verdiende gelijkmaker op

Dat verandert pas na de openingstreffer van oudgediende Francisco Gento, een kwartiertje na rust. Ajax schakelt over naar het vertrouwde 4-2-4 met Sjaak Swart weer als rechtsbuiten, terwijl Klaas Nuninga van het middenveld doorschuift naar de aanval. Een schitterende kopgoal van Henk Groot levert de verdiende gelijkmaker op en 1-1 betekent verlengen.

Na een passje van uitblinker Keizer staat Cruijff ter hoogte van de penaltystip ineens met de bal aan de voet vrij voor het doel van Andrés Junguera. Maar na een kleine aarzeling mist Johan de grootste van alle Ajax-kansen waarna een rake afstandsknal van José Veloso uitschakeling in de 1e ronde betekent.

Ajax wordt bedolven onder complimenten
De Madrileense krant ABC meldt de volgende ochtend dat ‘geluk de 12e speler van Real’ was. Ajax wordt bedolven onder complimenten. Ook van Reals levende legende Ferenc Puskas die als tijdelijke medewerker van het weekblad Voetbal International de loftrompet steekt: ‘Ajax heeft Real Madrid totaal overrompeld en vooral in de 2e helft en de eerste verlenging klasse-voetbal gespeeld dat me deed denken aan Real in onze beste tijd.’

Een kleine 4 jaar later zal Puskas als coach van Panathinaikos tegen het inmiddels geharde Ajax het onderspit delven in de Europa Cup-finale op Wembley.


Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie.


Ajax Encyclopedie deel 2


Lees ook: Max Merkel maakt een buiging voor Rinus Michels

Beeld (boven): Na een kleine aarzeling mist Johan Cruijff, oog in oog met Real-keeper Andrés Junguera, dé kans van de wedstrijd.
Bron: Ajax Erfgoed