Menu
Ajax Vrouwen krijgen eigen en op maat gemaakte CAO

Ajax Vrouwen krijgen eigen en op maat gemaakte CAO

Ajax heeft vanaf komend seizoen als 1e club in Nederland een op maat gemaakte collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor de vrouwelijke spelers. Ajax' algemeen directeur Edwin van de Sar en Ko Andriessen (vakbond ProProf) zetten woensdag hun handtekening onder de overeenkomst, die de speelsters in grote lijnen dezelfde soort voorwaarden biedt als mannelijke spelers.

Daarmee wordt vanuit Ajax een belangrijke stap gezet in de professionalisering van vrouwenvoetbal. Met de CAO biedt Ajax de speelsters gegarandeerde minimumvoorwaarden, bijvoorbeeld op het gebied van loon, vakantiedagen, bijdragen aan ziektekostenverzekeringen en doorbetaling in geval van langdurige blessures.

Ruime mogelijkheid
De CAO geeft Ajax en de speelsters daarnaast een ruimere mogelijkheid om meerdere opvolgende tijdelijke contracten te sluiten en deze contracten bij de KNVB te registreren. Allemaal aspecten die vergelijkbaar zijn met de contracten in het betaald voetbal voor mannen.

Ajax-directeur Edwin van der Sar schudt Ko Andriessen (vakbond ProProf) de hand na de ondertekening. Serge Rossmeisl (FBO) en Ajax manager vrouwenvoetbal Daphne Koster flankeren de mannen.
Ajax-directeur Edwin van der Sar schudt Ko Andriessen (vakbond ProProf) de hand na de ondertekening. Serge Rossmeisl (FBO) en Ajax manager vrouwenvoetbal Daphne Koster flankeren de mannen.

''Clubs worstelen al langer met arbeidscontracten voor speelsters, omdat het gewone arbeidsrecht zijn beperkingen heeft in de sportwereld'', legt manager Vrouwenvoetbal Daphne Koster uit. ''Zo konden we tot nu toe alleen contracten van 1 of 2 jaar afsluiten, en kon een speelster theoretisch gezien midden in een seizoen weggaan.''

'Met deze CAO kunnen we volgende stap zetten in professionalisering van vrouwenvoetbal'

De CAO werd opgesteld in samenwerking met de Federatie van Betaald voetbal Organisaties namens Ajax en de vakbond ProProf. De CAO zorgt niet alleen voor betere arbeidsvoorwaarden voor de Ajax Vrouwen, het biedt ook ruimte voor andere clubs om zich aan te sluiten. ''Met de komst van deze CAO kunnen we de volgende stap zetten in de professionalisering van het vrouwenvoetbal. hopelijk volgen andere clubs ons hierin'', aldus Koster.

Lees ook: Suzanne Bakker verlengt bij Ajax Vrouwen Talententeam

Tekst en foto's: Ajax.nl