Menu
ArenA presenteert plannen 2020

ArenA presenteert plannen 2020

De Amsterdam ArenA maakt zich op voor een grote verbouwing. De kwaliteit en de service voor de bezoekers wordt fors verbeterd. De omlopen van beide ringen worden verbreed. Vooral de fans op de tweede ring gaan er flink op vooruit. Het uiterlijk van het stadion verandert ook: de vorm gaat over van hol naar bol. Het is de grootste verbouwing sinds de opening in 1996.

De Amsterdam ArenA streeft samen met Ajax voortdurend naar verbeteringen. Het doel is en blijft om de supporters de best denkbare stadionbeleving te bieden. In de afgelopen jaren zijn hiertoe al stappen gezet met roltrappen (2005), een nieuw hoofdgebouw (2013), de aanleg van een wifi- en 4G-netwerk (2014) en mede dankzij het dichtleggen van de grachten aan de lange zijdes ook uitbreiding van het aantal zitplaatsen (2013 en 2015) naar een capaciteit van ruim 53.000. De komende jaren wordt dus opnieuw geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering, door middel van ambitieuze plannen: Plan 2020.

Omloop tweede ring
De ArenA heeft van de UEFA vier wedstrijden van het Europees Kampioenschap 2020 toegewezen gekregen. In aanloop naar Euro 2020 zal de omloop achter de tweede ring van het stadion ingrijpend worden gemoderniseerd. Deze omloop wordt drie keer zo breed, waardoor voor de fans veel meer ruimte, maar ook licht en lucht ontstaat. Ook komen er extra liften, toiletten, cateringpunten en roltrappen. Het aantal zitplaatsen in het stadion blijft gelijk, maar voor de 28.000 fans op de tweede ring wordt het bezoeken van de ArenA door al deze aanpassingen een stuk aangenamer.

Van hol naar bol
Door de verbreding van de omloop verandert het uiterlijk van de ArenA ingrijpend: het stadion transformeert van hol naar bol. Daarnaast zal de gevel van het stadion worden vernieuwd waarmee het stadion een metamorfose ondergaat. Met de verbouwing wordt geprobeerd om zoveel mogelijk extra duurzame en innovatieve maatregelen te nemen. Zo zullen in de nieuwe gevel zonnecellen geïntegreerd worden en wordt regenwater opgevangen en gebruikt voor de toiletten. Binnen wordt uitsluitend met LED-verlichting gewerkt.

Ajax positief
Het ontwerp is onlangs door de directie van de Amsterdam ArenA gepresenteerd aan de directie van Ajax. De leiding van de club reageerde positief. Edwin van der Sar laat namens de directie van Ajax weten uit te kijken naar de verbeteringen: ,,De plannen van de ArenA passen bij Ajax. Het is vernieuwend en ambitieus, maar ook functioneel. Je moet als club en als stadion meegaan met de tijd. Met deze aanpassingen is de ArenA, net zoals bij de opening in 1996, haar tijd weer ver vooruit. Onze eerste reactie was dan ook positief.”

Henk Markerink – CEO van de Amsterdam ArenA – is blij dat er nieuwe stappen gezet worden op het gebied van kwaliteit en service. “Deze verbouwing van het stadion biedt de kans om onze bezoekers de hoogst mogelijke kwaliteit en service te leveren. De ArenA kan vanaf 2020 weer 25 jaar mee.”

Planning
In het laatste kwartaal van 2015 zullen de voorbereidingen worden afgerond. In het eerste kwartaal van 2016 zal de verbouwing beginnen. Die vindt in drie stappen plaats. Eerst zal de oostkant van het stadion verbouwd worden (fase 1), vervolgens de zuidzijde en daarna de noordkant (fase 2 en 3). Elke bouwfase neemt ongeveer een jaar in beslag waarmee de gehele verbouwing naar verwachting in 2020 gereed is.

Tekst en beeld: Amsterdam ArenA