Menu
Blind is terug en voelt zich veilig: 'Ik ben totaal niet bang'

Blind is terug en voelt zich veilig: 'Ik ben totaal niet bang'

Daley Blind is volledig hersteld. Zijn wereld zag er half december nog totaal anders uit. Tijdens de UEFA Champions League-wedstrijd tegen Valencia van 2 maanden geleden stond de verdediger een korte periode te tollen op z’n benen. Hoewel hij de wedstrijd uitspeelde, werd enkele dagen na dat duel een ontstoken hartspier bij hem geconstateerd. Een onzekere periode volgde.

“Dat was mentaal wel zwaar. Als je een blessure aan je knie of hamstring hebt, leef je in een bepaalde bubbel. Je weet in welk tijdsbestek je aan je herstel gaat werken. Dat had ik nu niet. Ik had geen punt waarop ik mij kon focussen.”

Aan het begin van die onzekere tijd was het zelfs onduidelijk of de verdediger ooit nog topsport kon bedrijven. “Gelukkig werd al snel duidelijk dat het wel gewoon kon. Daarna kreeg ik steeds opnieuw best wel positief nieuws van de doktoren.”

'Ook op social media heb ik veel berichten gekregen. Daar kan ik alleen maar mijn waardering over uitspreken.'

Ondertussen werd er bij de verdediger een apparaatje – subcutane ICD - geplaatst, direct onder de huid. Zo'n ICD kan een schok geven om het normale hartritme te herstellen. “Dat is vooral uit voorzorg geplaatst. In heel veel procent van de gevallen gebruiken de mensen het apparaatje nooit. Maar voor die ene procent dat het wel kan gebeuren, ben ik beschermd.”

Steunbetuigingen
De buitenwacht bleef ondertussen gissen naar de ernst van de ontsteking. Het stoorde Blind behoorlijk dat personen van buiten de club in de media een mening wilden geven over zijn situatie. “Als mensen roepen dat je carrière er misschien opzit, dan beseft zo’n persoon niet hoe schadelijk dat kan zijn voor mij persoonlijk of mijn loopbaan. Mentaal ben ik er met mijn familie, vrienden en vrouw gewoon doorheen gegaan. Gelukkig konden we er achteraf om lachen.”

De steunbetuigingen van de fans waren juist fantastisch, vond de 29-jarige voetballer. Terwijl de verdediger thuis voor de buis zat tijdens Ajax – Sparta, hoorde hij door de speakers van z’n tv de fans zijn naam scanderen. “Het is fantastisch dat de supporters zo meeleven met mij. Ook op social media heb ik veel berichten gekregen. Daar kan ik alleen maar mijn waardering over uitspreken.”

De lach is weer terug: Daley Blind kan weer volledig meetrainen.
De lach is weer terug: Daley Blind kan weer volledig meetrainen.
In actie op de training tegen Sergiño Dest.
In actie op de training tegen Sergiño Dest.
Zo zien we Daley graag!
Zo zien we Daley graag!

Terwijl Ajax in januari op trainingskamp vertrok, zat Blind thuis. En dat vond hij lastig. De verdediger voelde zich relatief goed, maar werd logischerwijs geremd door de artsen en medische staf bij Ajax.

“Er is geen dag geweest dat ik mij slecht heb gevoeld. Dat was het meest frustrerende. Je voelt jezelf fit, maar je kan of mag niks doen. Ik was op een gegeven moment gewoon blij dat ik weer wat loopjes kon doen of op de fiets kon zitten.”

'Het was alsof ik 2 weken op het strand had gelegen in de zomer.'

Blind is ontzettend blij dat hij nu weer fit is verklaard. Hij staat zonder angst op het veld. “Ik ben totaal niet bang voor wat er kan of zal gebeuren. Ik focus mij gewoon op het nu en hoe ik mij voel, en dat is goed.”

Toch heeft Blind een flink jasje uitgedaan na de diagnose. “Ik heb 2 weken niks kunnen doen. Dan gaat het hard met je conditie. Het was alsof ik 2 weken op het strand had gelegen in de zomer. Ik moest een nieuwe opstart maken. Ook in de gym moest ik weer opgang komen. Maar hoe dat tot nu toe gaat, ben ik heel blij mee.”

Lees ook: Blind terug bij selectie voor uitwedstrijd tegen FC Utrecht

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé