Menu

Boukhari redt Ajax 2 van afgang tegen Huizen

Met twee treffers in drie minuten bezorgde Nourdin Boukhari Ajax 2 op het nippertje de bekerwinst op de zaterdagamateurs van Huizen. Daar had hij wel een 'golden goal' voor nodig in de eerste minuut van de verlenging, 3-2.

De morele winst ging echter naar de ploeg van trainer Roy Wesseling, die na afloop stond te glimmen van trots. Mensen die hem de hand drukten met een treurige blik in de ogen, kregen een stralende lach terug. ,,Wat nou zonde? Dit is een geweldige prestatie", sprak de oefenmeester na de 3-2 nederlaag.

,,We hebben het ons onnodig moeilijk gemaakt", vond Ajax-trainer John van 't Schip, die maar liefst zeven spelers uit de A-selectie tot zijn beschikking kreeg.

Uiterlijk verschilden de oefenmeesters Van 't Schip en Wesseling als nacht en dag. Was de Ajax-trainer ingetogen en had hij moeite met de felicitaties die zijn team ten deel vielen, Wesseling straalde als een jarig kind. ,,Ik was zelfs blij dat die goal viel", sprak hij over de 'golden goal' van Nourdin Boukhari. ,,Als die verlenging lang had geduurd, had ik zo vier, vijf spelers weg kunnen dragen."

Dankzij een razendsnelle goal vanaf de aftrap bleef dat 'leed' hem bespaard. Boukhari was de goede genius voor beide teams. ,,Ik ben blij dat ik er twee scoor, maar je kan wel zeggen dat we het ons zelf moeilijk hebben gemaakt."

Daarmee zei de linksbuiten, die later in de wedstrijd als spits werd gebruikt, niets te veel. In de 3-4-3 opstelling, waarin Jan van Halst voortdurend voor de verdediging speelde - 'dat was eigenlijk alleen in balbezit de bedoeling', sprak Van 't Schip - en waar Pasanen als rechtsback werd geposteerd, vielen er verdedigend enorme gaten. Daarvan profiteerde Huizen maximaal. In de tiende minuut kon Timmer eerst nog redden op een inzet van Van der Steen, maar hij was kansloos op een schot uit de tweede lijn van Arnold Klein, 0-1.

Ajax 2 stelde daar niet veel tegenover. Slechts een schotje van Boukhari en een actie van Nikos Machlas die finaal over de bal heen maaide. Geen acties waar de voormalige AZ-keeper Werner Kooistra van onder de indruk raakte.

Het werd in de eerste helft nota bene nog 0-2 ook. De hele verdediging, inclusief Timmer, stond stil na een - overigens onterecht verkregen - vrije trap van Huizen. Michiel Kos reageerde echter wel zoals het hoorde en schoot zijn ploeg naar een zeer verrassende marge. ,,Ik dacht eerst dat er gefloten werd", verbaasde Van 't Schip zich na afloop nog. ,,Niemand deed iets. De goals gaven aan dat wij verdedigend erg kwetsbaar waren."

Maar na rust leek alles snel op zijn pootjes terecht te komen. Binnen tien seconden was Nikos Machlas doorgebroken, gaf hij de bal voor en schoot Wamberto binnen, 1-2. ,,Toen dacht ik dat we er wel makkelijk doorheen zouden komen", zei Van Halst na afloop. Dat was dus niet het geval. ,,Toch moet ik een compliment maken aan de jongens van het eerste voor hun inzet. En dit was een geweldige atmosfeer. Er was veel publiek, een echte cupwedstrijd. Het was zeker geen saaie avond", aldus Van Halst.

Daar had hij natuurlijk helemaal gelijk in. Huizen had namelijk het hele dorp uit laten rukken richting de Toekomst en die fans zorgden voor flink wat leven in de brouwerij. Maar in de tweede helft vielen ze stil. Ze zagen dat 'hun jongens' het moeilijk kregen en dat Ajax aanval aan aanval reeg. Maar het was aan doelman Kooistra te danken dat het tot de 88ste minuut duurde voordat Ajax langszij kon komen. Daarvoor had Huizen het duel kunnen beslissen toen Frank Aboikoni - hij scoorde vorig seizoen ook tegen Ajax 2 - alleen op Timmer afkwam. In het een-tegen-een duel zegevierde de Hierdenaar wel.

Een vrije trap van Sneijder - te moeilijk om in een keer te kunnen nemen - kwam keurig bij de voor zijn man komende Boukhari die de 2-2 liet aantekenen. De Rotterdammer had in de 90ste minuut de winnende kopbal op zijn hoofd, maar weer redde Kooistra knap. In een scrimmage in de blessuretijd was Machlas dicht bij succes, maar opnieuw lukte het de Griek net niet.

Het lukte Boukhari wel weer in de eerste minuut van de verlenging. Hij scoorde de 'golden goal', zodat Ajax 2 in de koker gaat voor de volgende bekerronde.

,,Dit was een vuurdoop", vond Van 't Schip. ,,Ik vond het ook een echte bekerwedstrijd waarin wij tempo maakten en zij het tempo eruit wilden halen. Ze gingen tijdrekken, wat logisch is, en wij raakten geïrriteerd. Wij hadden moeite om één-tegen-één te spelen in de verdediging. Dat vergt veel concentratie en die was er niet altijd. De winst in dit soort wedstrijden zit 'm in de extra kwaliteit die wij hebben en die nog meer zichtbaar wordt als er veel arbeid wordt verricht. Als het in de 85ste minuut nog 1-2 is, weet je dat je geluk moet hebben om door te komen. Dat hadden we."