Menu
'Een sociale, gevoelige jongen en een echte gangmaker'

'Een sociale, gevoelige jongen en een echte gangmaker'

Deze week gaan we terug naar 27 maart 1989, wanneer Lloyd Doesburg in de Meer zijn 4e en laatste competitiewedstrijd voor Ajax keept.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Iedereen gunt Lloyd Doesburg zijn basisplaats tegen Haarlem. Stanley Menzo is de onbetwiste nummer 1 tussen de palen, maar de 28-jarige achtervanger verdient het om een keertje niet op de reservebank te hoeven zitten.

Iedereen bij Ajax is goed met Lloyd, een fijne vent, super sociaal en altijd in voor een geintje. En hij is ook geen verkeerde keeper. Voor hij 2e doelman bij Ajax werd, verdedigde hij het doel van de amateurs van Elinkwijk in Utrecht, van Vitesse en Excelsior. Met zijn atletische en soms flitsende stijl heeft de in Suriname geboren Doesburg een mooie bijnaam verworven: De Kat.

Johan Cruijff belde. Of hij niet naar Ajax wilde komen, als stand-in voor Menzo

Toen hij in 1987 zonder club zat, werd Lloyd gebeld door Johan Cruijff. Of hij niet naar Ajax wilde komen, als stand-in voor Menzo. Doesburg hapte gretig toe, te gretig zou zijn vrouw Sylvia later zeggen, ‘want hij tekende een rotcontract waarvan je net een kale boterham kon kopen’.

Maar Doesburg nestelt zich met graagte op de Amsterdamse bank en is aandachtig toeschouwer in 2 roerige seizoenen waarin Cruijff mot met het bestuur krijgt en opstapt, Ajax als Europa Cup 2-houder de finale in Straatsburg van KV Mechelen verliest en de rentree van de West-Duitse oefenmeester Kurt Linder volledig mislukt.

Ajax brengt Lloyd Doesburg naar zijn definitieve rustplaats in Utrecht. Vooraan Bryan Roy (rechts) en Aron Winter, daarachter Jan Wouters en Frank de Boer, Danny Blind en Ronald de Boer, Mchael van Praag en Arie van Eijden. Bron: Rob C. Croes, Nationaal Archief/Anefo, 934-4731
Ajax brengt Lloyd Doesburg naar zijn definitieve rustplaats in Utrecht. Vooraan Bryan Roy (rechts) en Aron Winter, daarachter Jan Wouters en Frank de Boer, Danny Blind en Ronald de Boer, Mchael van Praag en Arie van Eijden. Bron: Rob C. Croes, Nationaal Archief/Anefo, 934-4731

Het interim trainersduo Spitz Kohn-Louis van Gaal weet vervolgens een talentvol elftal in goeden doen te krijgen en op 19 maart zet Ajax zowaar de aanstaande kampioen PSV in eigen huis op zijn nummer: 1-4.

Doesburg incasseert de enige Eindhovense treffer, vlak nadat hij is ingevallen voor de aan zijn lies geblesseerd geraakte Menzo. De week er op keept Lloyd een hele wedstrijd, maar op 27 maart (Tweede Paasdag) heeft hij een makkie, omdat Ajax korte metten maakt met het Haarlem van trainer Dick Advocaat: 5-0.

Even is Ajax heel close, 'net een familie'
Tweeënhalve maand later is de club in diepe rouw wanneer Doesburg als speler van het Kleurrijk voetbalelftal een van de 176 slachtoffers blijkt te zijn van de vliegramp bij Zanderij, waar een DC 8 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij crasht bij een poging te landen in dichte mist.

Op 22 juni 1989 wordt Doesburg door spelers en bestuurders van Ajax in Utrecht naar zijn definitieve rustplaats gebracht. Dennis Bergkamp zal later in zijn biografie zeggen dat de club rond de uitvaart van Doesburg even heel close was. 'Net een familie'.

Dennis had een klik met Lloyd, die hij 'een sociale en sfeergevoelige jongen' noemt. 'Een echte gangmaker ook', aldus Bergkamp. 'Als er geen sfeer was, op een trainingskamp of zo, dan wierp Lloyd zijn bescheidenheid af en stapte hij naar voren. Om sfeer te maken.'

Fotobijschrift (boven): Lloyd Doesburg, aandachtig toeschouwer op de reservebank van Ajax.
Bron: Ajax Erfgoed