Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Heracles

Feiten & Weetjes Ajax - Heracles

Ajax staat dinsdag om 20:45 tegenover Heracles. In aanloop naar deze krachtmeting in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over beide ploegen op een rij.

* Ajax en Heracles ontmoetten elkaar 15 keer in Eredivisie-verband in Amsterdam. Ajax won 12 keer, 2 keer werd het gelijk en Heracles won 1 keer.

* De enige Eredivisie-overwinning van Heracles in Amsterdam was op 11 oktober 1964: 1-4. Isie Greving (2), Hennie van Nee en Herman Morsink scoorden voor Heracles. Ajax eindigde dat seizoen op de 13e plaats, de laagste Eredivisie-klassering ooit voor de Amsterdammers.

* Ajax is ongeslagen in de laatste 25 Eredivisie-duels (uit en thuis) tegen Heracles. Alleen tegen De Graafschap (33) en Go Ahead Eagles (30) verloor de club langer geen Eredivisie-wedstrijd.

* Als Heracles opnieuw niet wint van Ajax, dan zet Heracles een nieuw negatief clubrecord in de Eredivisie neer. De huidige reeks van 25 duels zonder overwinning tegen Ajax staat gelijk aan de reeks van 25 tegen PSV, die dit seizoen met een thuiszege op de Eindhovenaren werd beƫindigd.

* Vorig seizoen won Ajax thuis met 2-1 (op 13 september 2014). Arek Milik maakte zijn eerste Eredivisie-goals voor Ajax; Wout Weghorst maakte zijn eerste Eredivisie-treffer voor Heracles.

* Eerder dit seizoen won Ajax in het Polman Stadion met 0-2. Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj scoorden.

* Ajax heeft nog 1 doelpunt nodig voor zijn 50e thuisdoelpunt tegen Heracles in de Eredivisie.

Heracles - Ajax leverde de Ajacieden eerder dit seizoen een 0-2-overwinning op. Twee rake kanonskogels van El Ghazi en Gudelj volstonden voor de zege.
Heracles - Ajax leverde de Ajacieden eerder dit seizoen een 0-2-overwinning op. Twee rake kanonskogels van El Ghazi en Gudelj volstonden voor de zege.

* Ajax kan voor het eerst sinds het seizoen 2003-2004 op 50 punten na 20 Eredivisie-wedstrijden komen. In dat seizoen stonden de Amsterdammers na 20 Eredivisie-duels op 52 punten, wat uiteindelijk resulteerde in het landskampioenschap.

* Ajax won zijn laatste 5 thuiswedstrijden in de Eredivisie. Tussen oktober 2014 en januari 2015 won de club voor het laatst 6 thuiswedstrijden op rij.

* De Amsterdammers maakten minimaal 1 doelpunt in de afgelopen 10 thuiswedstrijden in de Eredivisie. De laatste keer dat de club in 11 thuisduels op rij scoorde was in de periode november 2013 - september 2014 (reeks van 13 wedstrijden).

* Ajax heeft samen met tegenstander Heracles de meeste doelpunten uit vrije trappen (direct en indirect) gemaakt dit Eredivisie-seizoen (7).

* Ajax hield dit Eredivisie-seizoen tot dusver 11 keer de nul. De Amsterdammers evenaren bij een nieuwe clean sheet de 12 wedstrijden zonder tegendoelpunt van vorig seizoen

* Ajax won 8 van de laatste 9 doordeweekse Eredivisie-duels (dinsdag, woensdag of donderdag). Vorig seizoen verloren de Amsterdammers op donderdag 5 februari 2015 thuis met 1-0 van AZ.

* De keepers van Ajax (Jasper Cillessen 18 duels, Diederik Boer 1 duel) maakten dit Eredivisie-seizoen 51 reddingen, minder dan de keepers van alle andere clubs. Vorig seizoen moesten alleen de keepers van FC Groningen (142), Go Ahead Eagles (151) en FC Dordrecht (162) vaker in actie komen dan die van Ajax (140).

* Nemanja Gudelj (4) staat op scherp.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots