Menu
Jong Ajax verliest door Superboer Van den Hurk

Jong Ajax verliest door Superboer Van den Hurk

Jong Ajax heeft vrijdagavond een pijnlijke nederlaag geleden tegen De Graafschap. De ploeg van Marcel Keizer kwam via Vaclav Cerny en Frenkie de Jong nog op voorsprong (1-2), maar had uiteindelijk geen grip op Anthony van den Hurk, die zich met drie treffers ontpopte tot een échte Superboer: 3-2.

Ajax-coach Keizer had in de basisopstelling een plek ingeruimd voor David Neres. De Braziliaanse aanvaller startte voor het eerst vanaf minuut één en maakte samen met Mateo Cassierra en Vaclav Cerny de Ajax-aanval compleet. 

Het waren de Ajacieden die in het begin langzaam aan de poort van de Superboeren begonnen te rammelen. Na een aantal snelle aanvallen via de vleugels zorgden de Ajacieden Leon Bergsma (kopbal) en Damil Dankerlui (schot over) voor de eerste kleine wapenfeiten van de wedstrijd. 

Actie & reactie 
Aan de andere kant was het de thuisploeg dat met de eerste échte kans ook direct tot zaken kwam. Anthony van den Hurk verlengde een strak afgemeten voorzet met zijn voet en zag dat de hand van Norbert Alblas zijn treffer niet kon voorkomen; binnen een kwartier stond de 1-0 op het scorebord. 

Vaclav Cerny zette Jong Ajax voor rust op gelijke hoogte: 1-1.
Vaclav Cerny zette Jong Ajax voor rust op gelijke hoogte: 1-1.
Frenkie de Jong tekende in de eerste helft voor de 1-2 voorsprong van Jong Ajax.
Frenkie de Jong tekende in de eerste helft voor de 1-2 voorsprong van Jong Ajax.
Marcel Keizer zag Jong Ajax met 3-2 verliezen in Doetinchem.
Marcel Keizer zag Jong Ajax met 3-2 verliezen in Doetinchem.

Ajax-aanvaller Vaclav Cerny zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de stemming in het stadion omsloeg. De technische vleugelspeler legde met een fraai schijnschot zijn tegenstanders in de luren, creëerde genoeg ruimte voor zijn linkervoet en zorgde met een lage schuiver voor de snelle 1-1. 

Geen individuele actie, maar een knap staaltje teamwork bezorgde de Ajacieden kort voor rust zelfs nog de 1-2. Na vlot combinatiespel tussen Neres en Cassierra belandde de bal uiteindelijk voor de voeten van Frenkie de Jong, die met een lage schuiver zijn ploeg op 1-2 zette. 

Frenkie de Jong maakte vanavond zijn zesde goal van het seizoen voor #JongAjax. Helaas leverde het geen punten op... ⚽️

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op


Superboer Van den Hurk
Het was wederom doelpuntenmaker Van den Hurk die na rust een duidelijke stempel drukte op de hervatting van de wedstrijd. De aanvaller van De Graafschap profiteerde optimaal van een moeizame redding van Alblas: 2-2. Binnen zeven minuten stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte (2-2). 

In de 82ste minuut bekroonde Van den Hurk zijn ijzersterke optreden met een prachtige kopgoal in de kruising. Op het scorebord prijkte 3-2, De Vijverberg zong zijn naam en de drie punten bleven (na een kopbal van Cassierra op de lat) in Doetinchem.

De Graafschap - Jong Ajax: 3-2 (1-2) 

Scoreverloop: 12. Van den Hurk 1-0, 22. Cerny 1-1, 36. De Jong 1-2. 52. Van den Hurk 2-2. 82. Van den Hurk 3-2. 

Opstelling Jong Ajax: Alblas; Dankerlui, Lartey-Sanniez (83. Walian), Bergsma, Savastano; Mazraoui, Nouri, De Jong; Neres (63. Bay), Cassierra, Cerny. 

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Pro Shots