Menu
Salzburg opnieuw maat te groot

Salzburg opnieuw maat te groot

Ajax is dit seizoen uitgevoetbald in Europa. Net als in de Amsterdam ArenA was FC Salzburg ook in Oostenrijk de Ajacieden te machtig: 3-1. Ajax kan zich na de uitschakeling in de zestiende finales van de UEFA Europa League volledig richten op competitie- en bekervoetbal. Te beginnen met de Klassieker van komend weekend.

Frank de Boer had zijn opstelling voor de return in Salzburg drastisch aangepast in vergelijking met Ajax’ laatste optreden tegen AZ (4-0). Zo werd het aanvallende trio gevormd door rechtsbuiten Lesly de Sa, spits Kolbeinn Sigthórsson en Lerin Duarte. De multifunctionele Rotterdammer acteerde in de thuisduels met Salzburg en AZ nog als linksback en linkermiddenvelder. Christian Poulsen was de meest verrassende starter op het middenveld, terwijl Mike van der Hoorn en Stefano Denswil een koppel vormden in het hart van de defensie.

De Ajax-trainer benadrukte onlangs nog maar eens dat prestaties worden geleverd door de volledige selectie. Het zijn niet alleen de elf veldspelers die presteren en zorgen voor succes dan wel teleurstelling. De Boer onderstreepte zijn woorden met de gekozen strijdwijze in de uitverkochte Red Bull Arena (het stadion dat in Europese duels overigens officieus Stadion Salzburg heet). De nieuwkomers in de basis kregen bovendien de kans zich te presenteren aan hun trainer. Uit de opstelling bleek ook dat de competitiekraker tegen Feyenoord zijn schaduw alvast vooruit wierp in de Europa League. Zondag wacht de Ajacieden een immer beladen Klassieker in de Maasstad.

Drukte in het strafschopgebied van Salzburg. De keeper komt als winnaar uit de strijd. Drukte in het strafschopgebied van Salzburg. De keeper komt als winnaar uit de strijd.

Ajax had in de geboortestad van Mozart iets goed te maken na de kansloze 0-3-nederlaag uit de ArenA. Dat De Boer, zijn staf en spelers daarbij werden gesteund door ruim 2.150 meegereisde Ajax-fans was een regelrechte opsteker. De hartverwarmende support versterkte de moraal. Voor zover dat nodig was uiteraard. Daags voor de return verklaarde Poulsen nog ‘Salzburg met opgeheven hoofd tegemoet te treden.’ Er was de Ajacieden veel aan gelegen de kansloze nederlaag voor eigen publiek goed te maken. Mocht dat niet lukken met een goed resultaat, dan toch zeker wel met redelijk tot goed voetbal.

Ajax had het net als in de ArenA moeilijk tegen de beweeglijke en opnieuw op volle pressie spelende Red Bulls. Aan de allereerste Ajax-kans, een kopbal van Sigthórsson in de 22e minuut, gingen drie kolossale Oostenrijkse kansen vooraf. De gasten mochten al niet klagen dat ze na zes minuten aan een achterstand waren ontsnapt. Denswil leverde de bal simpel in, waarna Alan het cadeautje recht in de handen van Jasper Cillessen schoot. Vijf minuten verderop maakte Denswil het slippertje een beetje goed door redding te brengen op de kans van Kevin Kampl. De aanvallende middenvelder omzeilde de buitenspel sluw, waarna een lobje over Cillessen volgde. De bal stuitte vervolgens op de lat, waarop Denswil kon wegwerken. Kort voor de kans van Cillessen schoot spits Alan de bal rücksichtslos hard voorlangs.

Ook in het vervolg van de wedstrijd bleven de Salzburgers zich kans op kans creëren. Aanvoerder Jonatan Soriano – eerder nog subliem scorend in de ArenA - raakte bij een van zijn mogelijkheden de paal. Ook Andreas Ulmer mikte niet zuiver genoeg; zijn kans scheerde voorlangs. Ajax kon er maar weinig tegenover stellen. Lesly de Sa was in het restant voor rust nog de dreigendste Ajacied. De rechtsbuiten zag zijn grootste kans gekeerd door doelman Péter Gulácsi.

De lang uitgestelde maar dan toch definitieve knock-out volgde in de 56e minuut.
Ongelukkigerwijs was het Van der Hoorn die de genadeslag ongewild toediende. De centrumverdediger raakte de harde voorzet van Soriano dusdanig verkeerd dat deze via Cillesen in het eigen doel caramboleerde: 1-0. De strijd in de UEFA Europa League was daarmee voor de Ajacieden definitief gestreden. De Oostenrijkers strooiden middels de 2-0 van Sadio Mané (schuiver) en 3-0 van Soriano (intikker) nog wat extra zout in Amsterdamse wonden. De eretreffer (3-1), kort voor tijd van de voet van Davy Klaassen, was vooral leuk voor de schutter zelf. FC Salzburg was onmiskenbaar een maat te groot voor Ajax.

,,Salzburg was gretiger dan Ajax. Ze waren bijvoorbeeld telkens eerder bij de bal. In alle opzichten zijn ze terecht door naar de volgende ronde. Ze waren gewoon mannelijker dan ons", zo analyseerde Frank de Boer na afloop. ,,Het is nu belangrijk om snel de knop om te zetten richting Feyenoord. We kunnen heel dramatisch doen over deze uitschakeling, maar Salzburg is gewoon een heel goed team. Hier moeten we van leren."

Zo stokte Ajax’ Europese avontuur net als afgelopen seizoen in de zestiende finales van de UEFA Europa League. De focus kan worden bijgesteld; vanaf vrijdag doen alleen de kampioensstrijd in de Eredivisie en het KNVB Bekertoernooi nog ter zake. Het is een harde, maar niet te negeren realiteit. Het gehoopte, maar helaas weinig realistische ‘Wonder van Salzburg’ bleef donderdag uit. De Klassieker is de volgende interessante horde voor Ajax.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lesly de Sa startte in de basis. Lesly de Sa startte in de basis.
Salzburg-speler Kampl temidden van Poulsen en Blind. Salzburg-speler Kampl temidden van Poulsen en Blind.
Daley Blind speelde bij afwezigheid van de geblesseerde Nicolai Boilesen linksback. Daley Blind speelde bij afwezigheid van de geblesseerde Nicolai Boilesen linksback.
Duarte speelde hangend linksbuiten in Salzburg. Duarte speelde hangend linksbuiten in Salzburg.
Kolbeinn Sigthórsson en Siem de Jong in actie in de uitverkochte Red Bull Arena. Kolbeinn Sigthórsson en Siem de Jong in actie in de uitverkochte Red Bull Arena.
Een balende Jasper Cillessen na de 1-0. Een balende Jasper Cillessen na de 1-0.
De spelers van Ajax bedanken de 2.150 meegereisde fans voor hun support in Oostenrijk. De spelers van Ajax bedanken de 2.150 meegereisde fans voor hun support in Oostenrijk.
Het Europees avontuur is voorbij. Het Europees avontuur is voorbij.