Menu
Team van Toen: A1 1997-1998

Team van Toen: A1 1997-1998

De jeugdopleiding van Ajax heeft veel grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax A1 uit het seizoen 1997-1998

Een ijzersterke jeugdploeg werd ongeslagen landskampioen in 1998. De term ‘gouden lichting’ viel regelmatig bij dit team vol talenten. Jerryl Tjon-En-Fa was destijds één van de aanvallende krachten. Met onder anderen Andy van der Meijde en Kevin Bobson zette Ajax A1 dat seizoen bizarre uitslagen neer zoals een 11-3 zege op Feyenoord. 

Tegenstander
,,Als wij voorbij de verdediging waren dan wist de tegenstander het niet meer”, vertelt Tjon-En-Fa. ,,Ik speelde met Mitchell Piqué en later ook met Kevin Bobson. Het verschil tussen nu en toen zie ik bijvoorbeeld in de manier van voorzetten. En zoals wij toen aanvielen, gebeurt niet meer. Het is nu veel meer: naar binnen toe en mooier spelen.”

,,Ons team was zo goed op elkaar ingespeeld dat we bijna met elk scenario konden omgaan. Al vanaf de C'tjes zijn de meesten van ons in hetzelfde team gebleven, zoals Darl Douglas en Pascal Heije. We waren fysiek een stuk sterker en door het lange samenspelen werden we echt een eenheid. De saamhorigheid,  alles klopte gewoon. Ook in Oranje O17 speelden wij bijna volledig met ons eigen team. Negen spelers van Ajax werden opgeroepen voor het Nederlands elftal onder 17: Marc Stuut, Bobby Gehring , Darl Douglas, Serge van den Ban, Pascal Heije, Quido Lanzaat, Kevin Bobson, Andy van der Meijde en ik.''

,,Onze trainer Herman Borman was een heel rustige man die ons liet voetballen zo als wij dat het beste konden. Wij voetbalden toen echt voor de lol en dat ging goed samen met de manier waarop hij ons training gaf. Zo nu en dan kwam hij wat feller uit de hoek als wij weer eens de show aan het stelen waren. Dat moesten we natuurlijk niet doen. Ik mocht van hem ook niet te ver terug en moest altijd druk naar voren houden. Dat was ook de beste methode omdat de aanvallers van de andere partij geen kans hadden tegen onze verdediging.”

Verwachtingen
Je zou verwachten dat veel van de A1-spelers moeiteloos door zouden stromen. De werkelijkheid was voor velen echter teleurstellend. Van der Meijde was de enige speler die de opleiding volledig heeft doorlopen. Een aantal anderen uit het team haalde wel het betaald voetbal bij andere clubs. Keeper Jeroen Verhoeven belandde uiteindelijk via RKC Waalwijk en FC Volendam alsnog in Ajax 1. Michael Lamey zat vroeger bijna altijd op de bank maar in de ogen van Jerryl heeft hij het het beste gedaan. Toen hij zichzelf, nadat hij eerst altijd spits was, tot rechtsback ontwikkelde kwam hij het beste tot zijn recht. Na zijn periode bij Ajax heeft hij onder meer bij het Duitse MSV Duisburg gespeeld en even later bij Leicester City in Engeland.

Jerryl Tjon-En-Fa (rechts) in duel met een speler van AFC in 1997.
Jerryl Tjon-En-Fa (rechts) in duel met een speler van AFC in 1997.

Incident
Voor Tjon-En-Fa liep zijn avontuur bij Ajax op een merkwaardige wijze af. Zijn jaren in de opleiding eindigden feitelijk toen een paar mensen zijn scooter wilden stelen. De Amsterdammer gaat terug in de tijd: ,,Ik reed vanaf de training naar huis en kwam een aantal personen tegen. Eén van die personen gooide een balk op de weg, waardoor ik onderuit ging en op een paal belandde. Ze wilden mijn scooter stelen. De pijn viel op dat moment mee en toen ik thuis kwam vertelde ik mijn vader wat er gebeurd was. Eigenlijk wilde ik gelijk mijn bed in maar hij bracht mij voor de zekerheid naar het ziekenhuis. Het was niet voor niks want het stuur van mijn scooter had een scheurtje in mijn milt en lever veroorzaakt. Als ik niet naar het ziekenhuis was gegaan, had het veel erger kunnen aflopen.”

Tjon-En-Fa herstelde volledig, maar het was toentertijd te riskant om door te voetballen. Tegenwoordig trapt hij een balletje met vrienden bij het Amsterdamse Geinburgia. In het dagelijks leven is hij werkzaam als accountmanager bij Werkspot.

Teamfoto:

Staand v.l.n.r.: Hans Bijvank (jeugdsecretaris), Herman Borman (trainer), Sander Keller, Jack Tol, Quido Lanzaat, Alpha Turay, Jeroen Verhoeven, Michael van der Kruis, Andy van der Meijde, Brutil Hosé, Michael Lamey, Frank van Deursen (fysiotherapeut) en Charles Rijks (grensrechter).

Zittend v.l.n.r.: Mitchell Piqué, Marc Stuut, Sijmen Tol, Pascal Heije, Serge van den Ban, Jerryl Tjon-En-Fa, Darl Douglas, Bobby Gehring en Kevin Bobson.

Tekst: Ajax.nl/Rob van Gelderen
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst