Menu
Vol Beloften: Jeffrey Sarpong

Vol Beloften: Jeffrey Sarpong

Jong Ajax is de kweekvijver voor het eerste elftal van morgen. In de rubriek Vol Beloften krijgen de talenten van Ajax de kans zich te presenteren aan de supporters. Deze keer Jeffrey Sarpong, aanvallende middenvelder.

Naam: Jeffrey Sarpong.

Geboren: 3 augustus 1988.

Broers/zussen: Ik heb een broertje van 2 en zusjes van 9, 14 en 16 jaar. Daarnaast heb ik nog een oudere zus van 24.

Positie: Aanvallende middenvelder.
Links- of rechtsbenig: Van nature rechtsbenig, maar mijn linkerbeen is ook goed.

Lengte: 1.73 meter.
Gewicht: 72 kg.

Bij Ajax sinds: Mijn zevende. (Sarpong stuurde een brief naar het tv-programma Willem Wever met de vraag ‘Hoe word ik voetballer bij Ajax?’. Hij volgde de raad op om mee te doen aan de Talentendagen en werd meteen geselecteerd voor de Ajax-jeugd. Red.)

Contract vanaf: 2005.

Vorige club(s): Abcoude. Voordat ik naar Ajax ging speelde ik daar in de F8.

Opleiding: Ik ben na de vijfde klas van het VWO gestopt met school. Het was niet meer te combineren met voetbal. Later als ik gestopt ben met voetbal, pak ik mijn studie misschien weer op.

Geen voetballer dan…: Dat is een moeilijke vraag. Toen we klein waren vroeg mijn vader een keer aan ons wat we wilden worden. Ik kon kiezen uit voetballer en danser. Ik kan aardig dansen, maar koos voor voetballer. Ik zou toch echt niets anders willen zijn.

Passie buiten het voetbal: Mensen helpen, de kerk en omgaan met vrienden.

Geloof/bijgeloof: Ik ben Christen en ga regelmatig naar de kerk. Een bijgeloof heb ik niet.

Relatie: Die heb ik niet.

Muziek: Gospel.

Favoriete tv-programma: De Wedstrijden op Tien.

Beste film: De beste film vind ik The Climb, over twee mannen die een berg beklimmen. Ook het geloof komt mooi naar voren in die film. De grappigste film die ik ooit heb gezien is Baby’s Day Out. Toen rolden echt de tranen over mijn wangen van het lachen.

Mooiste boek: De Bijbel. Daar lees ik iedere dag wel uit.

Krant/tijdschrift/website: Spits/Sportweek en VI/Ajax.nl en YouTube.

Jeffrey Sarpong in actie tijdens de Klassieker, afgelopen seizoen, in de Kuip. De Ajacied troeft Feyenoorder Serginho Greene af. Jeffrey Sarpong in actie tijdens de Klassieker, afgelopen seizoen, in de Kuip. De Ajacied troeft Feyenoorder Serginho Greene af.

Favoriete eten: Egusi, een Nigeriaans gerecht.

Een dag ruilen met...: Niemand. Iedereen is uniek, ik ook, en daar ben ik tevreden mee.

Mooiste goal: Dat was in de A1, thuis tegen Vitesse. Ik schoot de bal denk ik vanaf veertig meter in de kruising. Het was de 2-0. We wonnen die wedstrijd met 2-1.

Grootste voetbalkwaliteit: Aanvallende acties en balvastheid.

Nog werken aan: Misschien moet ik soms iets simpeler spelen.

Favoriete club buiten Ajax: AC Milan, omdat Kaká daar speelt. Als hij naar een andere club zou vertrekken, zou ik voor die club worden.

Mooiste wedstrijd: Dat was tegen Gambia op het WK voor spelers onder de 17 jaar in Peru. We moesten met 2-0 winnen om de kwartfinale te bereiken en dat deden we. Vlak voor tijd misten zij ook nog een penalty. Ik vind het vooral een mooie overwinning omdat zij zo groot en sterk waren. Het waren echt beren, maar we wonnen toch.

Favoriete voetballer: Kaká is mijn grote voorbeeld: een complete voetballer.

Mooiste moment uit Ajax-historie: Het winnen van de Champions League in 1995. Ik was 6 jaar oud maar kan het me nog goed herinneren. Ik vond het prachtig toen Kluivert de winnende maakte.

Idool buiten het voetbal: Heb ik niet.

Hoogtepunt in carrière: Dat we met Oranje onder 17 als derde eindigden op het WK in Peru. In de troostfinale waren we met 2-1 te sterk voor Turkije.

Dieptepunt: Dan kom ik toch weer bij het WK in Peru. We liepen een plaats in de finale mis doordat we met 4-0 verloren van Mexico.

Lastige club als tegenstander: Er is geen club die ik echt altijd lastig vind.

Toekomstverwachting: Een vaste waarde worden én blijven in het eerste van Ajax.